Våga prioritera bort det onödiga för att få julefrid

Debatt
PUBLICERAD:
Nu stundar adventstiden och julen. Då får vi anledning att tända många ljus. Denna för många mycket efterlängtade månad får fönster och utemiljöer att lysa upp – och förhoppningsvis även våra sinnen, skriver diakonerna i Karlstads pastorat.
Foto: Björn Larsson Ask/TT
Vi, diakonerna i Karlstads pastorat, vill uppmana alla till att låta julen 2019 få bli en lugnare jul, där du prövar att säga nej till vissa saker för att kunna säga ja till det du egentligen längtar efter.

Nu är det här på riktigt, vinterhalvåret med mörker och kyla i bagaget. Vårt land sluts in i mörker allt tidigare på kvällarna. Några människor känner att det är en bra anledning till mysiga hemmakvällar och välkomnar mörkret. Andra upplever vinterhalvåret som en jobbig tid som påverkar sinnesstämningen och orken negativt.

I dagens samhälle förväntas vi prestera på topp oavsett årstid. Konstigt nog är det just under hösten och vintern som vi lägger in flest deadlines och projekt – som helst ska vara klara före jul. Detta trots att vi vet att vi oftast känner oss tröttare då. Jämför detta med dåtidens bondesamhälle. Förr, när de flesta av oss jobbade som bönder, var arbetstopparna istället under den ljusare delen av året. Nu är det helt tvärtom.

Att de flesta av oss blir tröttare på vintern vet vi genom forskning. Ljuset påverkar till exempel våra kroppars mängd av melatonin, ett hormon som reglerar sömn och vakenhet. Får vi människor för lite eller felaktigt ljus så vet vi att vi känner oss tröttare, har svårare att koncentrera oss och att vår dygnsrytm blir rubbad, vilket i sin tur kan leda till sömnsvårigheter. I en undersökning som Stressforskningsinstitutet står bakom uppgav hela 50 procent av de tillfrågade att de känner sig mer trötta, har sämre humör och större brist på energi under hösten och vintern.

Nu stundar adventstiden och julen. Då får vi anledning att tända många ljus. Denna för många mycket efterlängtade månad får fönster och utemiljöer att lysa upp – och förhoppningsvis även våra sinnen.

Julens budskap om det lilla barnet som i all anspråkslöshet kommer med försoning, hopp och ljus till världen har egentligen ytterst lite att göra med alla de förberedelser, konsumtionshetsen och mängden evenemang och aktiviteter som vi förknippar med julen. De allra flesta människor önskar att julen ska få innebära gemenskap, lugn och frid i sinnet.

Tyvärr blir det inte riktigt så för många av oss eftersom tempot i slutet av året liksom förväntningarna kring julen båda blir för höga. Vi, diakonerna i Karlstads pastorat, vill uppmana alla till att låta julen 2019 få bli en lugnare jul, där du prövar att säga nej till vissa saker för att kunna säga ja till det du egentligen längtar efter.

Så till dig som är arbetsgivare; fundera på att vänta med boka in den där personalmiddagen den 18 december när medarbetarna har som mest att göra och istället ta det i mitten av januari när kalendern gapar betydligt mer tom på trevliga inslag.

Och till dig som redan har börjat göra upp listan i ditt huvud på allt som ska prickas av för att julbordet med släkten ska bli perfekt; tänk på att det blir bra även om du stryker några saker på listan, särskilt om ni alla är med och bidrar.

Och till dig som undrar hur det ska bli, ska du fira julen med någon/några eller inte; det blir jul i vilket fall och det finns gemenskap att söka dig till om du så skulle vilja. (Välkommen till Norrstrandskyrkan med öppet julfirande 24-26 december.)

Karlstads pastorat lanserar varje år en alternativ adventskalender. I år har vi döpt den till antistresskalendern. Den uppmanar till att fundera över vad som är viktigt att prioritera i adventstiden och därför välja bort en sak varje dag som tar din energi och ditt fokus från det som verkligen är viktigt.

Med önskan om en välsignad advents- och juletid.

Diakonerna i Karlstads pastorat genom

Marie Lundström

Kommunikatör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.