Hoppa till huvudinnehållet

Så tycker NWT-sporten om Färjestadspelet

Publicerad:
Testpatrullen Solveig Voyce, Per Mårtensson, Ida Tiverman och Mikael Solberger i full fart med att spela Färjestadspelet. Hejaklacken består av redaktionshunden Millie och blivande hockeyspelaren Clara Voyce.
Testpatrullen Solveig Voyce, Per Mårtensson, Ida Tiverman och Mikael Solberger i full fart med att spela Färjestadspelet. Hejaklacken består av redaktionshunden Millie och blivande hockeyspelaren Clara Voyce. Foto: Fredrik Karlsson

En av årets spelnyheter lär gå hem i FBK-fansens julstrumpor. För 14 år sedan fick spelmakaren Joakim Brännström i Skellefteå en idé om att skapa ett sällskapsspel för hockeyfans. Nu är det värmlänningarnas tur att ta del av hans succéidé.

Kjell Glennerts ansikte pryder 100 000-kronorssedlarna och på spelplanen gör Jörgen Jönsson och Håkan Loob upp för att nå så många poäng som möjligt. Färjestadspelet sparar inte på krutet vad gäller detaljer. FBK-fansen kommer att känna igen sig.

– Det började för 14 år sedan. Då gjorde jag ett spel till mina småsyskon och det handlade om Skellefteå AIK. Det dröjde tills min pappa gick i pension och hittade spelet hemma, då tog jag idén ett steg längre, berättar Joakim Brännström som är hjärnan bakom spelet.

Leksand och FBK

Joakim tog sitt hemsnickrade spel till Skellefteå AIK, och klubben provspelade.

Av en slump hade kommunen en tävling just då, där förstapriset var ett aktiebolag. Joakim, som är lärare, var med och tävlade med sitt spel. Han vann aktiebolaget och fick en mentor via Nyföretagarcentrum i Skellefteå. Lars, hans mentor, hade erfarenhet från spelvärlden och hade även jobbat med hockeysouvenirer - snacka om lyckoträff!

– För två år sedan gavs Skellefteåspelet ut i en lite omarbetad version, men grundidén är densamma som spelet jag gjorde till mina syskon, berättar Joakim. Ifjol gav vi ut ett spel med Björklöven och i år är det Färjestad och Leksand som släpps.

Färjestadspelet är detaljrikt och lär gå hem hos FBK-fansen.
Färjestadspelet är detaljrikt och lär gå hem hos FBK-fansen. Foto: Fredrik Karlsson

Joakim berättar att tanken från början var att öka hockeyintresset i Skellefteå, och att alla – såväl inbitna fans och som spontanbesökaren – ska kunna spela spelet och ha lika stora chanser att vinna.

Hur kommer man på en spelidé som blir ett sällskapsspel?

– Jag vet faktiskt inte hur jag kom på det här. Visst, jag har spelat min beskärda del av sällskapsspel i livet, men det var ingen särskild händelse som gjorde att jag kom på just det här spelet.

Förhoppningen är nu att även fotbollsklubbar ska vilja ge ut spelet, men tills vidare är det hockeyfansen som får spela Joakims idé.

NWT:s sportredaktion har drabbat samman och testat spelet. Man skulle kunna tro att NWT-sportens hockeyprofessor Per Mårtensson skulle leka hem det hela utan minsta motstånd. Han har ju trots allt bevakat Färjestad i 50 år. Men så blev det inte (det var undertecknad som vann. Tack för grattis!).

Det är en fördel att ha koll på sin FBK-historia - men det är inte avgörande för hur det går för dig i spelet. Du ska ha tur i hemma- och bortamatcherna, vinna derbyn och "trejda" rätt spelare för att nå framgång.

Fler frågor önskas

Testpanelen har olika tankar om spelet.

– Kul till en början men efter ett tag var det ganska upprepande och det hände inte så mycket, säger Ida Tiverman.

– Ett kul spel om man är intresserad av ishockey och speciellt då Färjestad, men personligen skulle jag vilja ha lite fler quizrutor på spelplanen, tycker Mikael Solberger.

– Spelet är kul och en nostalgitripp tillsammans med flera gamla legendariska spelare. Går snabbt att komma igång, utan krångliga regler och spelplanen i form av en hockeyrink är snygg. En liten svaghet är de frågor man kan tvingas dra ur högen. De kräver rätt hyfsad insyn i FBK:s historia. Det kan vara en fördel att spela två och två, där åtminstone den ene har lite koll på FBK:s historia. Kul ingredienser är styrelsemöten och spelarvärvningar, säger Per Mårtensson.

Och undertecknad är mycket nöjd och glad över spelstunden. Inte bara för segern...

Artikeltaggar

BrädspelFärjestad BKFärjestad BK HerrHelgIshockeyKarlstadSpeltest

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.