Hoppa till huvudinnehållet

Planen som sprack utan planen

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Så var det gjort. Speltestet 2019 är i hamn.

Som vanligt är det sommarvädersfeeling över det. Spridda skurar.

Två spel kammar hem det högsta tärningsslaget, lika många det lägsta. Läs testet och se om det är något som faller dig i smaken eller som lämpar sig som julklapp.

Vi har dessutom ett antal brädspelsrelaterade artiklar. Jag har bland annat fått lära mig att en gymnasielärare från Arvika ligger bakom klassiska Finans. Ett spel som Alga köpte in för att lägga ner. Mer om det i artiklarna.

Finans och Goliat är Algas Värmlandsarv

Dessutom har tre journalister gjort välgärningen att skapa en bok om Alga och företagets historia. Många bilder på spel man minns och glömt och intervjuer med spelskapare och anställda. Ett måste för oss som gillar kaffebordsböcker.

I fjolårets krönika i anslutning till speltestet skrev jag om mitt samlande på sällskapsspel. Mycket lite har hänt på den fronten vad gäller gallring och organisering av dem. Det mest anmärkningsvärda är att jag köpte ett spel på auktion, utan att noga titta i ”fyndlådan”, och blev utan själva spelplanen. Minst sagt en k-a-t-a-s-t-r-o-f!

61 spel i test – här är alla betyg

Det jag sitter med nu är en kartong med kort, sedlar och pjäser till spelet Spekulation från Alga, men utan möjlighet att spela. Visst, det är en tjusig kartong och visst, det är en snygg inredningspryl.

Men! Jag vill ju veta om jag kan köpa in mig i Boliden eller Santos Coffe.

Jag har gått på spelbrädsjakt, men den har varit lika resultatlös som en inställd hockeymatch. Jag har med, något svag, internetlykta sökt den eventuella köpare som kanske fick spelplanen i sin fyndlåda.

Dolda arkiv ger ny bild av speltillverkaren

Någonstans kan det sitta en människa, stirrande på en Spekulationsplan och längta efter sedlar och aktiebrev. Eller så har den slutat se dagens ljus och fått värma en frusen själv.

Men skulle det vara så att du har en plan så tycker jag att vi tar ett parti och blir nöjda. Bra idé va?

Artikeltaggar

BrädspelHelgKrönikorSpeltest