Hoppa till huvudinnehållet

Närboende ska överklaga jakttillståndet

Publicerad:
Närboende ifrågasätter vad som händer om ett vildsvin som skjuts på fastigheten där man fått tillstånd att jaga skadeskjuts eller går vidare in på en annan tomt på Bruket. Foto: Tatyana Deryabina

Närboende till fastigheten på Bruket där jakt ska få bedrivas går nu samman för att överklaga beslutat tillstånd och har närmare 70 underskrifter enligt några boende i området. De ifrågasätter bland annat varför ingen riskbedömning gjorts, då det finns plats för sådan i handlingarna.

Som vi tidigare berättat har polisen gett ägarna till en fastighet på Bruket i Degerfors tillstånd att bedriva skyddsjakt på tomten, något som fått grannarna att reagera starkt. Kommunen har tillstyrkt tillståndet som motiveras med att vildsvin förstör på tomten och man har fått positivt svar från kommunens sida.

Nu har en grupp grannar gått samman och tänker överklaga polisens beslut att ge tillstånd. De har en rad farhågor och tycker att kommunen bara skjuter frågan från sig. Då de pratat med kommunens representanter har de sagt att de bara svarat på polisens ansökan, medan polisen säger att de gått mycket på kommunens svar.

Vems ansvar?

– Vi har ställt frågan vem som bär ansvaret om nåt händer, är det kommunen, markägaren eller polisen och fått svaret att det är skytten. Det är en ung kille som ansvarar då, säger en närboende som inte vill figurera med namn och tillägger:

– Alla andra får sätta upp elstängsel för att skydda tomten från vildsvin och ett djur kanske inte lägger sig direkt då det skjuts, men om det hamnar i min trädgård vem skjuter det då? Ska jag släppa ut mina barn som ska gå till skolan med risk för att de möter ett skadeskjutet vildsvin? Vad händer om det blir rikoschett om en kula slår i en sten eller annat? Vi undrar varför man inte tänkt på konsekvenserna och gjort riskbedömningar, för det har inte gjorts från något håll.

En granne hävdar att man redan brutit mot informationsplikten som följde med tillståndet, då man informerat i efterhand om skottlossning, vilket ska göras före.

Positiva

Lena Classon, som bor i ett av flerbostadshusen söder om den aktuella fastigheten, är däremot positiv.

– Personligen tycker jag det är väldigt bra att de skjuter av vildsvinen. Jag har också haft dem i trädgården och ingen vill ju ha vildsvin på tomten, men ändå gör de väsen och klagar när någon gör nåt, säger Classon som inte oroar sig över att något ska hända utan förlitar sig på att det är en erfaren jägare som fått tillstånd. Hon säger sig också ha informerats i förväg om att skjutning skulle ske för ett par veckor sedan.

Stig Bergvall, som också bor i flerbostadsområdet tycker att det är lite otäckt att de skjuter i tätbebyggt område. Men själv bor han i huset längst bort, så har oroar sig inte så mycket.

– Men visst är det lite märkligt att de fått skjuttillstånd i tätbebyggt område och lite otäckt är ju att en kula kan gå väldigt långt, säger Bergvall.

Läs även:

Ja till vildsvinsjakt inne i villaområdeJägare kritisk till den beviljade jakten

Artikeltaggar

BruketDegerforsJaktNyheterÖverklagandenSkyddsjaktVildsvin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.