I dagarna släpps en bok som handlar om spelföretaget Algas historia och spel.
Ett par av spelen går att härleda till Värmland.
Ett av dem är en riktig succé.
De flesta känner till spelsuccén Monopol. Det är ursprungligen från USA och kom på svenska första gången 1937.
I Arvika bodde vid samma tid gymnasieläraren Martin Marte som med Monopol som förlaga skapade sitt eget spel – Finans.
– Han hade det som hobby vid sidan om tydligen, säger hans son Anders Marte och skrattar lite.
61 spel i test – här är alla betygFinans påminner som sagt om Monopol, men är mer utvecklat.
– En släkting till mig ritade spelplanen och sen åkte pappa upp till Stockholm och träffade gubbarna på Alga, som blev intresserade.
Spelet lanserades sedan i mitten av 1950-talet och togs bra emot av den sällskapsspelande publiken.
– Det var synd att pappa inte begärde royalties på sålda spel. Han tog en engångssumma i stället, men det var ändå såpass mycket pengar att jag fick en moped.
Fick du vara med och provspela Finans?
– Det har jag inget minne av, men jag fick ett antal spel när det var klart. Men det roliga är att vi har barnbarn och ett av dem blev helfascinerade av spelet så det enda vi fick göra var att spela spelet med henne när hon var tio–elva år, säger Anders Marte med ett skratt.
Vad tycker du själv om spelet?
– Det är ett bra spel, med så många inslag som inte fanns i Monopol. Vi spelade det ganska sporadiskt när det kom. Pappa var engagerad i schack så det var mest det vi spelade.
Gjorde Martin några fler spel?
– Jag vet att han jobbade på ett historiskt spel, men det gick inte så långt att han sökte någon som skulle föra det vidare.
Martin Marte fick aldrig sitt namn i kartonglocket när spelet lanserades. Dan Glimne, som arbetade som produktutvecklingschef på Alga åren 1980–1989, berättar att det fanns några spel man inte kände till skaparen på under tidigt 1980-tal.
– Så jag drog i gång ett sökprojekt och fick höra namnet Martin Marte och lyckades få tag på honom. Han berättade lite för mig och sa också att han hade originalet till spelplanen målad på plywood. Jag köpte den av honom för 10 000 kronor, så den finns inramad och sparad. Sen såg jag till att inkludera hans namn i de nya upplagorna av Finans.
Det andra spelet med Värmlandskoppling är det om den lilla stenålderskillen Goliat. I början av 1980-talet hade figuren en egen serietidning och syntes kortfilmer i Bengt Alsterlinds Hajk. 1984 tog han steget in till svenskarnas sällskapsspelshyllor. Spelet nämns kort i boken under kapitlet Tecknade pärlor. Skapare av spelet är ovan nämnda Dan Glimne.
– Jag är lite missnöjd med det spelet, det var inte det jag skapade från början. Det första var en mer strömlinjeformad mekanism, men testgruppen ville att jag skulle "krångla" till det lite. Så jag skulle inte säga att det är på några av mina topplistor.
Goliats skapare, Kenneth Hamberg, var också han involverad i tillkomsten.
– Jag fick skriva ner saker och ting, som vad platserna och figurerna hette. Jag tycker vi hade bra kontakt med varandra och diskuterade spelet över telefon och snigelpost.
På besök i tecknarna Hambergs ateljéMinns du om spelet gick bra försäljningsmässigt?
– Goliat var i gång rätt bra så man kanske sålde några spel, men det blev väl ingen större succé. Jag minns det som krångligt.
Varför det blev ett spel om just Goliat kan inte Dan Glimne svara på, men säger att man hade månatliga genomgångar på Alga där chefer och en spelgrupp deltog.
– Vi tittade på vilka spel vi fått av allmänheten, vad andra tillverkare hade, hur såg det ut på filmfronten just då... Där någonstans gissar jag att Goliat uppmärksammades.
Det kanske är på sin plats att nämna att Dan Glimne har haft ett finger med i väldigt många spel under årets lopp. De två spel han själv är mest förtjust i är Sätt sprätt på en miljon och Drakborgen. Det senare har blivit en kultklassiker och säljs för fyrsiffriga belopp om skicket är bra.
– Det är ett spel som inte hade existerat tidigare. Du har 85 procents chans att klara dig, men du kan förlora redan på första slaget och spelet kan sluta med att ingen vinner för mekanismen besegrar dig, säger han om spelet som han fortfarande spelar då och då.
Beloppet på en begagnat Drakborgen blir än högre om det finns ett litet klistermärke med.
– Det är en löjlig grej som jag kom på i sista minuten innan spelet gick till tryck. Jag tänkte att det vore kul om skolungdomar gick runt med ett klistermärke där det står att de klarat Drakborgen.
Dolda arkiv ger ny bild av speltillverkarenEn ”det är nästan Värmland”-koppling är, enligt en av bokens författare, att Alga under en tid styrdes av Billingsfors pappersbruks försäljningsbolag. ”Både Alga och Billingsfors ägdes då av familjen Bonnier och man tyckte att papper och sällskapsspelsproduktion hängde ihop. Nu ligger ju inte bruket i Värmland, men iallafall i krokarna”, skriver författaren Jimmy Wilhelmsson till NWT.
Dessutom finns i spelet Svenska Mad:s spel för dåliga förlorare en ruta med texten "Res till Ransäter! Om tåget redan har gått, stanna där du är och köp bussbiljetter för 500 spänn."