Hoppa till huvudinnehållet

Dolda arkiv ger ny bild av speltillverkaren

Publicerad:

Nästa vecka kommer en ny bok om speltillverkaren Alga. Författarna har fått tillgång till gömda arkiv och originalmålningar.

– Det har varit svårt att avgränsa boken, säger Jimmy Wilhelmsson, en av bokens skapare.

Tillsammans med journalisterna Orvar Säfström och Ika Johannesson har han nu grävt ner sig i det svenskaste av sällskapsspel.

– Jag och Orvar har tidigare skrivit böcker om hur de svenska rollspelen kom till. Vi hade egentligen inte funderat på att göra det samma med svenska sällskapsspel och Alga, kanske främst på grund av att företaget och varumärket fortfarande existerar. Det är mycket svårare att få tillstånd och förhandla rättigheter när det ännu ligger ett aktivt kommersiellt intresse bakom ett varumärke, säger Jimmy Wilhelmsson.

Jimmy Wilhelmsson säger att Alga har gett författarna fria händer under arbetet. "De har inte påverkat bokens innehåll utan är väldigt glada över att den blir av. Mycket ur historien är ju nyheter även för dem som jobbar där i dag."
Jimmy Wilhelmsson säger att Alga har gett författarna fria händer under arbetet. "De har inte påverkat bokens innehåll utan är väldigt glada över att den blir av. Mycket ur historien är ju nyheter även för dem som jobbar där i dag." Foto: Lars Jansson

Men det blev en bok, och det startade när Jimmy medverkade i programmet Snedtänkt där ämnet var just svenska sällskapsspel. Programmet spelades in några hundra meter från Brios och Algas kontor i Malmö och i publiken satt ingen mindre än verksamhetens nuvarande produktionschef Annika Furuvik.

– Hon förundrades över hur mycket roligt det fanns att säga om spel, även om allt vi avhandlade inte kom från just Alga. Vi fick kontakt, jag och Annika, och där och då föddes en idé om en bok om Alga.

Många rykten

Varumärket Alga grundades 1917. Fram till våren 1941 står Bonnierägda Åhlén & Åkerlund som utgivare, berättar Jimmy Wilhelmsson.

– I februari 1941 bildades nämligen en ny verksamhet, AB Algas Konst- och Bokförlag och det är egentligen detta företag nuvarande Alga härstammar från. På våren 1941 ges Kalle Ankas målarbok ut och kort därefter flyttas Monopol och andra spel över från Åhlén & Åkerlund till "nya" Alga. Under 1941 hinner man ge ut egenutvecklade Jägersrospelet och Sjöfartspelet. Därefter rullar det på.

Finans och Goliat är Algas Värmlandsarv

I över 80 år har man alltså försett de svenska hemmen med tärningar, kort och spelpjäser, men trots det finns det lite skrivet om utgivningen. Detta har varit en av drivkrafterna hos författarna.

– Under tiden vi arbetat med boken har vi dessutom insett hur många rykten som faktiskt varit fel.

Men det har inte varit ett lätt arbete. En av de största svårigheterna har varit att Alga själva inte har ett egentligt arkiv över sitt material.

– Eller jag kanske ska säga "hade", för under de 18 månader vi har arbetat med boken har vi tillsammans med Alga hittat åtminstone tre mer eller mindre okända arkivgömmor som innehållit saker alla trodde hade försvunnit. Det handlar om originalmålningar, dokument, korrespondens och en massa annat som krävde ordentlig research för att överhuvudtaget kunna placera. Man kan nog säga att deras arkiv numera är återuppståndet tack vare vår bok.

Finans skulle läggas ner

Andra svårigheter under arbetet har varit att hitta upphovsmän. Många har gått ur tiden, så även deras barn. Alga har också varit sparsamma med att skriva ut upphovsperson och tryckår.

– Det gör att många samlare och spelnördar fått gissa sig till saker och ting genom att enbart kika på spelen som sådana. Nu har vi haft möjlighet att lägga pussel med lite fler kända bitar. Genom mödosamt hoppusslade uppgifter från ättlingar, dokument och samtidshistoria har vi fått fram helhetsbilder som är lite tydligare än tidigare. Vi vet till exempel att svenskutvecklade Finans ursprungligen köptes in för att läggas ner direkt, då det var en farlig konkurrent till Monopol. Nu blev det inte så, utan spelen levde sida vid sida hos Alga under 30 år.

Detta är originalmålningen till spelet Jägersro. Konstnär är Liling Nyström. (något beskuren)
Detta är originalmålningen till spelet Jägersro. Konstnär är Liling Nyström. (något beskuren)

Totalt har Alga under årens lopp släppt ifrån sig över 800 spel. Av dessa finns ungefär 130 med på bokens 200 sidor, med texter och bilder.

– Några är riktigt klassiska och får mycket plats, medan andra är mer obskyra och ytterligare några nämns bara i förbifarten. Givetvis handlar urvalet också om hur mycket härlig historia vi hittat kring varje spel, säger Jimmy Wilhelmsson.

Vilket är det roligaste fyndet?

– Det går knappt att värdera, men ett roligt fynd är givetvis den originalspelplan som Martin Marte tog med sig till Alga när han skulle sälja in Bankirspelet, eller Magneten som han också kallade det, som sedermera blev Finans när det släpptes 1954. Jag är svag för originalmålningar och vi har funnit tavlor och fotografier som ligger till grund för omslagen till spel som Jägersro, Oljan, Pionjär, Den försvunna diamanten, Tjuv och polis, Fantomen och en mängd annat.

I de nyfunna arkiven har man också hittat original till vad som kan vara Algas första produkt, ovan nämnda Kalle Ankas målarbok från våren 1941. Det finns också original av bland annat Rune Andréasson, Bertil Almqvist och Poul Ströyer bland alla hundratals kilo med material som nu fått se dagens ljus.

– När det gäller berättelser vi kommit över tycker jag att storyn om hur Monopol tog sig till Sverige är intressant, eller den fantastiska berättelsen om hur en tyskdansk flykting undan nazisterna tecknade Tjuv och polis – ett faktum som inte ens hans barn kände till. Och för den fantasyintresserade som är född på 1970-talet är det kanske roligaste fyndet att i stort sett samtliga original från Drakborgen finns bevarade.

Planen som sprack utan planen

Vad har Alga betytt för svenska brädspelshistorien?

– I Sverige har Alga nästan ensamt regerat sedan 1970-talets början vad gäller sällskapsspel. Konkurrenter som Lemeco och Aristospel orkade inte i längden, kanske tack vare Algas alltjämt goda relationer med utländska jättar som amerikanska Parker Brothers och brittiska Waddingtons. Ekonomin kring spel var en annan då, det blomstrade verkligen upp på 1970-talet och Alga stod då redo med en egen fabrik i nordskånska Vittsjö dit man flyttat några år tidigare från Stockholm. Under 1970-talet såldes mellan 60 000–70 000 Monopol per år. Det faktum att den klassiska röda logotypen inte ändrats nämnvärt sedan 1963 gör också sitt för den höga igenkänningen bland svenskar i gemen.

Såhär ser boken ut som kommer i handeln den 6 december. Framsidan pryds av spelplanen till Den försvunna diamanten.
Såhär ser boken ut som kommer i handeln den 6 december. Framsidan pryds av spelplanen till Den försvunna diamanten.

Omslaget till boken pryds av spelplanen till Den försvunna diamanten, är det det ultimata brädspelet?

– Nja, det vet jag inte,men det är en gammal klassisk spelplan som många känner igen. Vi funderade mycket på vad vi egentligen skulle ha på omslaget, vår bok skulle vara stående och de flesta spelplaner och lock är liggande. Just Den försvunna diamanten ägs inte av Alga utan av ättlingarna till den finske upphovsmannen Kari Mannerla, men vi fick tillstånd att använda spelplanen och varumärket på omslaget. Vi valde då den spelplan som är mest känd här i Sverige. Något förvånade insåg vi att just denna spelplan inte alls är särskilt känd i ursprungslandet Finland.

Finns det något värde i gamla brädspel?

– Jag är personligen inte särskilt intresserad av ekonomiska värderingar då det ger fokus till andra saker än det faktiska spelet. En del spel är gamla och fina, men inte eftertraktade av samlare och då sjunker värdet – det är ju helt logiskt enligt ekonomiska regler, men ganska ointressant för den som är intresserad av spel. Men ja, om du har fina och kompletta exemplar av spel eller utgåvor som inte ges ut längre så är det klart att de kan ha ett visst värde och inte bör kastas. Att läsa om hur spelen blev till ger såklart också en fingervisning kring huruvida spelen kan anses vara sällsynta eller ej. Men själv är jag enbart intresserad av värderingar när jag ska avgöra om ett spel jag tänkt köpa har ett vettigt pris eller ej.

Slutligen, vilket Algaspel plockar du själv fram när det är dags för spelkväll?

– Jag måste nog erkänna att jag sällan återkommer till ett och samma spel. Vi är ett gäng som ses några gånger om året, gärna på landet i något sommarhus så vi kan vara ostörda i en helg, och testar nya spel varje gång. Då kan det vara saker som nyss släppts och gamla Alga-spel som har 50 år på nacken. Jag har väldigt många spel i samlingen och en hel del av dem har jag inte hunnit testa själv.

Artikeltaggar

AlgaBrädspelHelgSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.