• idag
  26 sep
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  27 sep
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hot eller löfte, Kristersson?

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kärnkraften är den fossilfria energikälla som går att slå av och på efter behov, vilket som bekant inte är fallet med sol- och vindkraft oavsett hur utbyggd den är, vi kan bygga ut efter behov. Den behövs. Allt annat är amsagor.
Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT
Hotet att lämna energiöverenskommelsen om den inte skrivs om för att inkludera även kärnkraft upprepas nu av Moderaterna och Kristdemokraterna samt denna gång även av Liberalerna.

Gör någonting nu, sjöng Tutta Rolf till den kärlekskranke Ernst Rolf i klassikern Gör någonting. Det är svårt att inte känna likadant när Moderaterna för sjuttioelfte gången i ordningen upprepar sitt hot om att lämna energiöverenskommelsen om inte regeringen vidtar åtgärder. Det man vill uppnå är att kravet på förnyelsebar energi byts ut mot fossilfri. Därmed skulle kärnkraften också inkluderas.

I sak är M, KD och L helt rätt ute. Kärnkraften behövs i den svenska energimixen även i framtiden. Den är ett av de viktigaste skälen till att vi har haft en ren energiproduktion under lång tid samt till att vi har haft en stabil energiproduktion. Det har skapat goda förutsättningar för industrin att verka och i förlängningen varit en garanti för svenskt välstånd.

Utan kärnkraften hade vi inte varit där vi är i dag. Förmodligen hade vi inte heller fått för oss att gå före i miljö- och klimatfrågor eftersom vi hade brottats med en mer skadlig energiproduktion som så många andra länder gör. Ska den omtalade omställningen till ett grönt samhälle primärt drivet av el behövs en stabil och mycket mer omfattande elproduktion än vi har i dag.

Kärnkraften är den fossilfria energikälla som går att slå av och på efter behov, vilket som bekant inte är fallet med sol- och vindkraft oavsett hur utbyggd den är, vi kan bygga ut efter behov. Den behövs. Allt annat är amsagor. Detta har även FN:s klimatpanel erkänt, men då väljer den gröna rörelsen att slå dövörat till.

Utan kärnkraft når vi inte klimatmålen. Alternativen är ökad användning av fossila bränslen så som kol och gas. Det går inte att ställa om basindustrin och transportsektorn till eldrift utan betydande tillskott av el. Att elnätet behöver byggas ut och förstärkas hindrar inte att även produktionen måste garanteras och byggas ut.

M, KD och L är övertygade i sakfrågan men de har svårt att gå från ord till handling. 17 april i år sa Ulf Kristersson (M) i DN: ”Betrakta det inte som ett hot, utan snarare som ett löfte.” Över sju månader senare har ingenting annat hänt än att kravet har upprepats ett par gånger.

Till skillnad från tidigare har partierna nu satt ett slags tidsgräns för sitt krav. I en debattartikel i DN (28/11) kräver de tre partiledarna att regeringen ”omedelbart” bjuder in samtliga partier till energisamtal med målet att nå en ny överenskommelse före årsskiftet. Är partierna överens om vad detta innebär? Om en vecka går utan att regeringen har agerat, lämnar man den nuvarande energiöverenskommelsen då? Om det inte har skett vid nyår?

Därtill är kraven som ställs på den nya överenskommelsen delvis väldigt märkliga. En av nio punkter är helt enkelt konstaterandet att M, KD och L är positiva till nästa generations kärnkraft. Utmärkt, men sen då?

Socialdemokraterna må vara en skugga av sitt forna jag men har hittills inte haft några problem med att ignorera Moderaternas upprepade hot. Ska M, KD och L göra verklighet av hotet den här gången eller kan vi se fram emot ett nytt någon gång till våren?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.