Spelrecension: Blacksad: Under the Skin

Spel
PUBLICERAD:

Vem kan tacka nej till en klassisk, hårdkokt deckare? Blacksad: Under the Skin är baserat på seriefiguren med samma namn, och spelet osar av klassisk noir-atmosfär. Korruption, rasism, mänsklig svaghet och tragedi runt varje hörn. Och mitt i allt detta står den svarta katten och privatdetektiven Blacksad.

Bara namnet antyder väl att han inte är världens största muntergök, men riktigt så emo som namnet antyder är han inte. Beroende lite på hur du väljer att spela så kan han snarast vara en rätt tillbakalutad och varm person. Eller en kylig hårding, för den delen.

Blacksad: Under the Skin utspelar sig under efterkrigstiden, i ett fabeluniversum befolkat av antropomorfiska djur. Intrigen börjar med ett självmord och ett försvinnande, och misstänkta skummisar radar naturligtvis upp sig. Det är ditt jobb att undersöka ledtrådar och försöka få sanningen ur alla lögnare som står mellan dig och svaret på mysteriet.

Det finns mycket att tycka om med Blacksad. Huvudkaraktären är sympatisk och välskriven, och själva deckarmysteriet är engagerande. Teman som rasism (djur med svart päls diskrimineras) och korruption genomsyrar berättelsen på ett sätt som gör att världen känns levande och sann.

Tyvärr dras spelet också med en rad tekniska problem. Dels rena buggar, som gör att spelet kraschar, tappar ljud eller beter sig konstigt på allsköns sätt. Men också i form av halvdan bilduppdatering emellanåt, och styltiga kontroller som gör det onödigt bökigt att leta ledtrådar.

Det goda uppväger dock det dåliga. Alla som har visst tålamod med buggar, och längtat efter ett jazzigt noir-mysterium att nysta i, bör uppskatta det här spelet.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.