Att sjunga i kör har blivit en allt mer populär sysselsättning för alla åldrar.
NWT möter den nystartade kören Selmas systrar där ambitionsnivån är hög och musiken lika viktig som gemenskapen.
Några uppvärmande röstövningar sprider sig i Norrstrandsskolans musikhus i Karlstad. Vokaler och vassa konsonanter studsar mellan väggarna och de 17 körmedlemmarna gör sig redo för tre timmars repetition. Snart stundar den nybildade kören Selmas systrars första konsert och det är inte bara stämbanden som ska drillas, till framförandet läggs också viss koreografi.
– Jag älskar körsång för att det är något man skapar tillsammans, börjar Alice Jurström.
– Visst, du lär dig en låt på förhand men det är i stunden, just här och nu, som det händer saker. När alla stämmorna möts. Det är så otroligt mycket som sker, med bara rösternas dynamik.
Selmas systrars lägger tonvikten på a cappella-material. Den musikaliska inriktningen sträcker från pop och folkmusik till mer traditionellt körmaterial. Alice Jurström och Frida Johansson är körens ledare.
– Vi är måna om att gruppen ska vara tight, vi är sammansvetsade och har väldigt roligt tillsammans.
Frida nickar medhållande och fyller på:
– För mig går vänskap och körsång hand i hand. Att få skapa tillsammans med sina vänner på det här sättet, det ger energi. Jag känner mig alltid energipåfylld efter ett rep.
Hon pausar kort och tar ny sats.
– Det där känns nästan magiskt. Många säger att hjärtslagen hos en kör slår i takt. Vi andas in och ut samtidigt, så det kanske inte är så konstigt. Men hur som helst är det en fantastisk känsla.
1+1=3
I körmusiken blir ett plus ett tre, summan av rösterna är så mycket starkare än de enskilda var för sig. Frida och Alice pratar entusiastiskt om när det lyfter, när tonerna skjuter i höjden.
– Det där handlar mycket om närvaro. Skillnaden mellan när det lyfter och när det inte gör det är just närvaron. Kören – sångarna – måste ha en känsla för vad de vill förmedla till publiken. Det kan inte bara vara noter som sjungs rakt upp och ner, man måste jobba med vad man vill kommunicera, säger Alice.
– Som körledare får jag måla musik, fortsätter Frida.
– Måla med körens röster. Är samspelet tillräckligt bra så kan man skapa något väldigt unikt. Just i stunden. Jag gillar att överraska kören så de måste vara på tårna, jag kan lägga in en extra lång paus någonstans eller dra ut på en ton. Just för att det är viktigt att vi alla är närvarande i varje ögonblick.
Bebisen Aminata, två månader, vaknar till i vagnen bredvid oss och grymtar jakande som för att visa att hon håller med om det mamma Frida säger.
– Hon är redan en erfaren körsångare, hon älskar att vara med på repetitionerna.
Sceniskt och musikaliskt
I en körgrupp är det viktigt med dynamik, olika personligheter och förmågor, resonerar de båda körledarna.
– Det är när vi använder våra bästa förmågor som det blir bra. Som det lyfter. Det är klyschigt, men så himla sant.
Anledningen till att Selmas systrar räknas till just 17 är att fyra stämmor ska rymma fyra röster. Plus då att Alice och Frida delar på uppgiften som ledare och dirigent.
– Vi sjunger ofta med fler stämmor än fyra. För oss är det väldigt viktigt att hålla en hög nivå på musiken. Ambitionsnivån är hög både sceniskt och musikaliskt. Men allt det där hade kunnat kvitta för min del om jag inte hade trivts med människorna i kören, säger Frida och betonar vikten av umgänget.
Vad utmärker en bra kör?
– En god sammanhållning. Har man inte kul tillsammans hörs inte glädjen i musiken.
Alice skjuter in:
– På konserter är det viktigt med utstrålning. Att man visar publiken att man vill stå där. Men självklart kräver en bra kör bra sångare, man måste kunna sina saker.
– Sångarna ska forma vokalerna på samma sätt, texten är lika viktig som tonerna för att det ska låta bra.
För en solist är det viktigt med karaktär i rösten – råder det motsatta för en körsångare?
– Njae, trevar Alice.
– Visst pratas det om att körsångare ska sjunga lika, men det beror helt på stycket man sjunger.
– Att den enskilde har karaktär är inte lika viktigt som att kören som helhet har karaktär. Samsjungigheten skulle nog vara svår att få till om körens sångare hade sinsemellan alltför olika karaktär på sina röster. Vi vill att Selmas systrar ska låta som en röst, säger Frida.
Fler vågar sjunga
I dag rymmer körmusiken en väldigt bred musikalisk palett. Det finns körer som spetsar in sig enbart på en artist eller en musikalisk epok. I både Stockholm, Göteborg och Eskilstuna finns det till exempel Kent-körer som bara sjunger låtar av Joakim Berg.
– Körmusiken är väldigt stor i Sverige. Jag tror att just möjligheten att få sjunga och utveckla sig musikaliskt samtidigt som det ger ett socialt sammanhang där man träffar människor, det är en del av förklaringen, säger Alice.
– Folk har alltmer börjat våga sjunga, tror Frida som gärna månar om den äldre körmusiken.
– För oss som sjungit i kör sedan vi var barn känns det viktigt att hålla kvar den körskatt som finns och inte bara sjunga nya poplåtar. Det finns så många fantastiska sånger som i grunden är gjorda för just kör.
Alice håller med.
– Just bredden i musiken är viktig för oss. När vi letar låtar så handlar det mer om att hitta en speciell klang, ett sound som passar våra röster. Vi letar inte genremässigt.
Hur vill ni beskriva ljudet av Selmas systrar, vad särskiljer kören?
– Jag hoppas att vi ska tillföra en bredd till det värmländska körlivet. Det ska kännas roligt att se oss live. Vi vill beröra och inte bara locka de närmast sörjande. Selmas systrar ska publiken vilja komma och lyssna till precis som på vilken annan artist som helst.
Alice kokar ner resonemanget:
– Selmas systrar är en stark kör med en stor drivkraft. Ett systerskap.
Selmas systrar ger sin första konsert som har fått namnet "Till mörkret" på Tingvallakyrkan i Karlstad den 1 december.