Hoppa till huvudinnehållet

Schlingmann: "Det finns plats för ett nytt feministiskt parti"

Publicerad:
"Vi behöver en ny mansroll, som handlar mer om att samarbeta" säger pr-strategen och tidigare M-politikern Per Schlingmann.
"Vi behöver en ny mansroll, som handlar mer om att samarbeta" säger pr-strategen och tidigare M-politikern Per Schlingmann. Foto: Jonas Klint

Sverige blir allt mer polariserat på olika sätt, och på många områden är det pojkar och män som halkar efter, säger Per Schlingmann. Vi behöver mer konsensus- och samarbetskultur i politiken, och det finns absolut ett oexploaterat utrymme för ett nytt, brett feministiskt parti, som förbättrar för både män och kvinnor, menar han.

Per Schlingmann nämnde under sina två föredrag på Karlstad business week en trend som varit tydlig under en tid: flickor presterar bättre än pojkar i skolan och kvinnor dominerar inom den högre utbildningen. Kvinnorna flyttar fram sina positioner på många områden.

PR-strategen: "Våga gå på magkänsla oftare"

I en intervju med NWT efter föredragen utvecklar han sin syn på kvinnornas ställning i arbetslivet och samhället i stort.

– Vi lever i en komplex värld där kunskap spelar en större roll än tidigare, och där utmärker sig kvinnorna. Automatisering är en stark kraft och många av de yrken som riskerar att försvinna är de där män traditionellt dominerar. Kompetenser som blir viktigare på arbetsmarknaden är kommunikation, psykologi, kognitiv förmåga, sådant som skapar attraktion och mervärde, och där är kvinnor helt enkelt starkare.

– Det finns vita fläckar där kvinnor fortfarande har extremt svårt att slå sig in. Det handlar till exempel om riskkapital inom techbolag där det är väldigt få kvinnor. Och det rör sig bara långsamt när det gäller styrelse- och vd-poster och det är svårare för kvinnor att bli partners inom vissa konsultbranscher och advokatfirmor. Men den allmänna trenden är tydlig.

Kvinnor efterfrågas

I artikeln intill förklarar Schlingmann rörelsen i näringslivet mot större fokus på berättelser, relationer, möten och unika upplevelser. Traditionella, materiella värden kan i stor utsträckning kopieras, delas och lagras idag och värdet på dem minskar i snabb takt. I den nya relationsekonomin är typiskt kvinnliga egenskaper mer efterfrågade, och det är en trend som bara blir starkare och starkare, menar Schlingmann.

– Vi lever i en tid där den traditionella mansrollen behöver skrivas om. Tidigare var mannen den klassiska familjeförsörjaren, men så är det inte längre. Vi eftersträvar mening i livet, inte bara materiell standard, och vi behöver en manlighet som mer handlar om att kunna samarbeta.

Polarisering

Trenden att högutbildade kvinnor flyttar till städerna och lågutbildade män i traditionella mansyrken blir kvar på landsbygden kommer att ytterligare förstärka den polarisering som pågår i landet, menar Schlingmann. Polariseringen syns i ökade inkomstskillnader och i urbaniseringen som slår mot landsbygden.

– Medelklassen trycks tillbaka, och det märks på den starka tillväxten hos företag som riktar sig till de högsta och lägsta inkomstgrupperna. Företag som siktar på mellangruppen har stora utmaningar i dag.

Politisk populism

Fortsätter trenderna kan en effekt bli att populistiska, politiska rörelser lättare får fäste i områden som präglas av utanförskap.

Vad den ökade polariseringen och kvinnornas framflyttade positioner får för politiska konsekvenser vet vi inte, men Schlingmann ser att det just nu finns utrymme för ett stort feministiskt parti.

– Sedan 2015 har vi mest pratat om brottslighet, migration och dysterhet. Det har varit ett otroligt fokus på rädslor, alla har köpt den agendan. Det behövs en ny berättelse inom politiken.

Per Schlingmann under Karlstad business week.
Per Schlingmann under Karlstad business week. Foto: Jonas Klint

Schlingmann betraktades under Moderaternas framgångsrika omvandling till Nya moderaterna som ett geni inom politisk pr och kommunikation. Leker vi med tanken att det startas ett nytt feministiskt parti skulle han skicka med några råd:

– Gemensamt finansierad välfärd, progressiv miljöpolitik, och ett öppet samhälle i grunden. Man skulle behöva bygga vidare på synen att om kvinnorna får det bättre får alla det bättre.

Ingen vänsterfråga

Schlingmann ser inte feminism som en vänsterfråga. Han pratar hellre om en "frihetlig feminism" som varken är höger eller vänster.

– En feministisk politisk rörelse behöver vara bred. Då kan man inte göra som Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ. När hon fick frågan om man skulle satsa mer på försvaret svarade hon att hon inte tror på vapen, hon tror på kärlek. Då fjärmar man sig från konsensustanken, det blir bara smalt. Gudrun Schyman är en av de absolut bästa politiska kommunikatörerna, men sådant funkar inte om rörelsen riktar sig mot en bred målgrupp.

– De utmaningar vi har idag möts bäst med politiker som har lätt att hitta konsensuslösningar, och det är kvinnor generellt bättre på. Så en utveckling mot mer kvinnor i politiken skulle absolut vara bra.

Vad skulle du svara om du fick frågan om du ville jobba i ett nytt borgerligt, feministiskt parti?

– Det skulle jag få ta ställning till då, men just nu trivs jag bra utanför politiken.

Artikeltaggar

Gudrun SchymanKarlstad Business WeekNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.