Hoppa till huvudinnehållet

Magisk Micke-hyllning: Grymt häftigt!

Publicerad:
Över 8000 hyllade Micke Johansson i en magisk show där Micke fanns med på FBK.s lineup och gjorde första nedsläppet.
Över 8000 hyllade Micke Johansson i en magisk show där Micke fanns med på FBK.s lineup och gjorde första nedsläppet. Foto: FREDRIK KARLSSON

En lirares farväl . Det blev en kväll att minnas.

Magic Micke Johanssons sista show - och vilken avskedsföreställning han fick uppleva inför 8000 i Löfbergs Arena!

– Grymt häftigt, grymt nervöst. Nu står det i all statistik att FBK blev min sista klubb eftersom jag var uppsatt som extraforward i kväll, berättar en rörd Micke.

NWT mötte Micke i spelargången efteråt. Där mötte även gamla lagpolarna Mathias Johansson och Christian Berglund upp med kramar.

– Hur lät mitt tal?

– Det lät kanon, Micke!

Kvällen regisserades av FBK:s eventmakare Johan Kemi och Mattias Westman, informationsansvarige Stefan Eriksson och general managern Peter Jakobsson.

– Dagen efter att Micke berättade att det tyvärr är slutspelat satte vi oss ner och slog våra kloka huvuden ihop. Vi ville ge Micke ett fint farväl av fansen och FBK. Vi älskar verkligen våra gamla spelare, berättar Kemi.

Har aldrig hänt

Det började med att man satte upp Micke på FBK:s roster, vilket förstås snabbt upptäcktes och uppmärksammades.

Micke Johansson höll ett tal som fick åtskilliga ögon att tåras.
Micke Johansson höll ett tal som fick åtskilliga ögon att tåras. Foto: FREDRIK KARLSSON

Resten blev ännu mer spektakulär, och förmodligen var det en och annan som trodde att Micke, mot alla odds, verkligen skulle spela i den här matchen.

Ett liknande upplägg har aldrig skådats i SHL.

- Vi gillar att tänka utanför boxen. Tommy Samuelsson och hans Skellefteå var helt med på vårt upplägg och vi fick även klartecken från både CMore och SHL, berättar Kemi.

Såg du det inte på tv tar vi dig med tillbaka till Magic Mikes sista show:

Gjorde nedsläppet

Det började med att han dök upp i full mundering som siste man i FBK:s line up och fick ett öronbedövande bifall när namnet presenterades.

Micke ställde sedan upp sig för att ta första tekningen!

Men matchklockan startades inte. I exakt i samma ögonblick som pucken landade på isen släcktes nämligen hela arenan ner och en ensam spotlight fångade in Micke. I högtalarna släpptes Queens klassiker ”A kind of Magic” (förstås!) loss med öppna spjäll.

På känt boxarmanér plockade Micke då av sig hjälm och handskar, som han placerade symboliskt tillsammans med klubban i mittcirkeln. Pucken fick han av Skellefteås lagkapten tillsammans med en kram.

Micke Johanssons gamle guldtränare Tommy Samuelsson,  i Skellefteå, uppvaktade med kram och present.
Micke Johanssons gamle guldtränare Tommy Samuelsson, i Skellefteå, uppvaktade med kram och present. Foto: FREDRIK KARLSSON

Därefter kom general managern Peter Jakobsson och sportchefen Thomas Rhodin ut på isen och uppvaktade med avskedsgåvor. Domarna och FBK-kaptenen Linus Johansson bjöd också på kramar.

"Sammen" grattade

Micke kallades bort till Skellefteå bås och fick present av sin gamle guldtränarre Tommy Samuelsson.

Allt avslutades med att Micke greppade mikrofonen och tackade för de nio härliga säsongerna, de tre SM-gulden och över 500 SHL-matcher.

– Tack mamma, pappa och syrran för alla kalla ishallar ni följde med till och alla mil ni kört mig. Utan er hade jag inte varit här, sa Micke.

Till FBK:

– Jag kan inte med ord beskriva vad ni betytt. All kärlek, all respekt, allt jag lärt mig som spelare och människa.

Till fansen:

– Ni har rest runt hela landet och stöttat. Jag kommer aldrig glömma den magiska stämningen i vår fullsatta arena. Jag är glad och stolt som fått bära FBK-tröjan och uppleva alla minnen och allt vi vunnit.

Till Skellefteå:

– Tack för att ni ställde upp på det här! Det har alltid varit en ära att spela mot er.

Micke Johansson inledde med att hylla sina föräldrar och sin syster.
Micke Johansson inledde med att hylla sina föräldrar och sin syster. Foto: FREDRIK KARLSSON

Otroligt skicklig

Vid det laget var åtskilliga ögon fuktiga. Även hos Skellefteås coach, FBK-ikonen Tommy Samuelsson som tränade Micke och FBK till SM-gulden 2009 och 2011.

– Jättekul och jag är tacksam att jag fick uppleva den här stunden, fast helst hade jag sett att den hade dröjt några år och att Micke fått fortsätta spela. Han var en otroligt skicklig spelare med ett otroligt spelsinne. Det är ju inte för inte som han kallas för Magic Mike, säger Tommy Samuelsson.

Artikeltaggar

Christian BerglundFärjestad BKIshockeyLinus JohanssonMathias JohanssonMikael JohanssonSHLTommy Samuelsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.