Latta målskytt i debuten: "Skönt att se den gå in"

Publicerad:
Torsdagens hemmamatch mot Skellefteå vann Färjestad med 4-2. Debutanten Michael Latta gjorde ett av målen. Foto: FREDRIK KARLSSON

Efter två veckors väntan fick han äntligen debutera - och vilken debut det blev.

Michael Latta lämnade isen både som målskytt och vinnare.

– Riktigt skönt, säger 28-åringen.

Målet prickades in efter 17.44 i första perioden och betydde 3-0 hemma mot Skellefteå.

Det kom till efter att Latta brutit pucken i mittzon, väggat en vända med Jesper Olofsson och sedan klivit in från höger.

Avslutet - ett rappt handledsskott från tekningspunkten - satt i det bortre krysset.

– Jag tänkte passa men hittade aldrig någon lucka så jag sköt och det var skönt att se den gå in, säger Latta.

Totalt fick debutanten lira i 11.54 minuter och förutom målet noterades han för två skott, lika många tacklingar och en utvisning.

Matchen vann Färjestad med 4-2.

– Det var en stor seger. Jag har aldrig sett ett lag täcka så mycket skott. Killarna var som djur där bak, de fullkomligt åt upp puckarna. Väldigt inspirerande för mig att komma in och se hur hårt de jobbar, säger Latta.

"Lite ringrostig"

Senaste Latta spelade en match var för nio månader sedan, närmare bestämt den 22 februari. Då med KHL-laget Kunlun Red Star.

– Jag kände mig lite ringrostig och kom lite på mellanhand i vissa situationer så jag försökte hitta rytmen. Men det var ju första matchen på länge, så det kommer bara bli bättre och bättre.

Vad tycker du om nivån i SHL?

– Den är bra. Av de lag jag sett så har alla varit väldigt bra. Jag är imponerad över hur skickliga spelarna är här.

I sin FBK-debut bildade Michael Latta kedja med ovan nämnde Olofsson och Martin Johansson.

– Jag kan inte be om bättre kedjekamrater. De är så snabba och det gör det mycket enklare för mig. I dag blev det dock en hel del spel i boxplay så vi fick inte lira så mycket tillsammans men när vi väl gjorde det kändes det väldigt bra.

"Mer av en gnuggare"

Under tre säsonger, mellan åren 2013 och 2016, lirade Michael Latta med Martin Johanssons bror, Marcus, i Washington Capitals.

– Marcus är kanske den skickligaste spelaren jag någonsin sett, så smidig med pucken, och Martin är lite mer av en gnuggare. Så jag skulle inte säga att de är så lika i spelstilen, haha.

FBK-tränaren Johan Pennerborn var mycket nöjd med debutanten Michael Latta.

– Han stod för energin och det hårda jobbet. Men vi har tränat honom hårt sedan han kom hit, gnuggade honom stenhårt under roadtrippen förra veckan så det finns nog ännu mer energi i honom, säger Pennerborn.

Anledningen till att Lattas debut dröjde var att arbetstillståndet inte var i hamn förrän på torsdagen.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJesper OlofssonKHLMartin JohanssonMichael LattaNHLSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare