Hoppa till huvudinnehållet

Försvarsminister under bidragsradarn

Publicerad:
Den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari lever på svenska bidrag.
Den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari lever på svenska bidrag. Foto: Hadi Mizban/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Bidragsbrott och folkbokföringsbrott i Sverige, och brott mot mänskligheten i Irak. Den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari utreds för alla tre. Anklagelserna om brott mot mänskligheten gäller ministerns eventuella ansvar för antalet döda i demonstrationerna mot den irakiska regeringen.

Al-Shammaris eventuella inställning till protesterna i Irak gör det dock inte mer eller mindre illa att han fått flertalet svenska bidrag samtidigt som han bott utomlands. Bakgrunden är att al-Shammari kom till Sverige 2009, fick permanent uppehållstillstånd 2011 och blev svensk medborgare 2015. Under tiden i Sverige har han fått bostadsbidrag och barnbidrag, som fortfarande betalades ut efter att han flyttade från Sverige. Detta var Nyheter Idag först med att avslöja.

Många fel har begåtts, men al-Shammari har uppenbarligen fått mer stöd än hinder från svenska myndigheter. Han berättade till exempel då han kom till Sverige att han tidigare varit militärofficer under Saddam Hussein. Det borde enligt våra regler ha gjort det omöjligt för honom att bli svensk medborgare inom 25 år – något som Migrationsverket uppenbarligen struntade i. Ironiskt nog har detta nu lett till ytterligare problem för al-Shammari i Irak, eftersom han som försvarsminister inte får ha dubbla medborgarskap.

Det skulle således vara bäst för alla parter om Sverige kunde återkalla det i grunden felaktiga beslutet att ge al-Shammari svenskt medborgarskap. Problemet är dock större än det enskilda fallet. Det är illa nog att en person kan bli svensk medborgare trots att han själv lämnat uppgifter som borde ha omöjliggjort det. Men även efter det kan en iögonfallande person som al-Shammari fortsätta ta emot bidrag trots att han flyttat tillbaka till Irak och gjort en tämligen välartad politisk karriär.

Visst skall svenska myndigheter behandla alla enligt samma regler, men personer som al-Shammari har fler medieögon på sig än gemene man. Uppgifter om hans svenska medborgarskap, under ett annat namn, har cirkulerat sedan i våras. Det borde också ha inneburit att svenska myndigheter reagerade och stoppade bidragsbrottsligheten och folkbokföringsbrottet. Om en person som lyckas bli Iraks försvarsminister kommer undan med det, hur många mindre iögonfallande personer gör samma sak?

Systemet för svenska bidrag och svenskt medborgarskap bygger på att rutiner följs och kontroller fungerar. Vad gäller medborgarskapet har det skett ett politiskt uppvaknande sedan 2015, men det bör kompletteras med möjlighet att återkalla felaktigt utdelade medborgarskap. För att undvika bidragsbrottslighet finns fortfarande brister att komma tillrätta med. Ett välfärdssystem som hjälper den som behöver det hänger på att ingen sådan hjälp delas ut till fel personer.

Artikeltaggar

BidragsbrottIrakLedareMedborgarskapMigrationMigrationsverketNajah al-Shammari