Hoppa till huvudinnehållet

Vomitory: "Vi har lärt oss att aldrig säga aldrig"

Publicerad:
"Det blir skönt att kunna prata svenska mellan låtarna", säger Tobias Gustafsson (till vänster) i Vomitory som efter en Asienturné nu spelar i Karlstad.
"Det blir skönt att kunna prata svenska mellan låtarna", säger Tobias Gustafsson (till vänster) i Vomitory som efter en Asienturné nu spelar i Karlstad. Foto: Ebba Olsson Gustafsson

Forshagabandet Vomitory har 30 år efter starten nått kultstatus bland metalkretsar både i Sverige och internationellt. Nyss hemkomna från en Asienturné som bjöd både på en naturkatastrof och krossade fördomar spelar nu bandet på värmländsk mark.

Vomitory spelar death metal och har genom åren hittat inspiration i band som Slayer och Napalm Death. Bandet bildades 1989 och tog – ett första – avsked 2013. 2017 återförenades medlemmarna för att göra en hyllningsspelning, det som skulle bli en engångsföreteelse har växt till något betydligt mer omfattande.

– Vi la ner 2013 för att aldrig återförenas, konstaterar bandets batterist Tobias Gustafsson.

– Jag själv föraktar band som återförenas. Men vi var alla överens om att spelningen 2017 var väldigt lyckad, det var helt enkelt för kul för att låta bli att göra om det. Från början tänkte vi max 15 konserter, men nu är vi snart uppe i 48.

Bland de senaste spelningarna ingår en intensiv Asienturné som inleddes i Filippinerna och avslutades i Mongoliet för två veckor sedan. Forshagabandet kan stoltsera med att vara det andra internationella death metalbandet någonsin som gästat Ulan Bator.

– Vi har spelat i Japan tidigare, de andra länderna var helt nya för oss. Schemat var väldigt tight, flyg nästan varje dag.

Tobias Gustafsson berättar om bemötandet i de olika länderna.

– Man har fördomar om hur det ska vara i vissa länder. Men när det väl kommer till kritan, när vi står på scenen och tittar ut på publiken, så är hårdrockare samma skrot och korn världen runt. Sedan är det klart att det är en skillnad på att spela i Hamburg och i Ho Chi Minh i Vietnam. I vissa länder är publiken mer svältfödd på musik än i andra.

Han fortsätter:

– En klassisk missuppfattning är att publiken i Japan sitter still och klappar försiktigt, så är det inte alls. Det är röj.

Foto: Ebba Olsson Gustafsson

Inspirationskälla för andra

En av de mer turbulenta incidenterna under turnén var när gruppen befann sig på Filippinerna under en jordbävning.

– Vi var sex mil från epicentrum, vilket kändes som väldigt nära. Det är coolt att ha upplevt. När det gäller minnen från scenen tycker jag konserten i Peking sticker ut. En otroligt positiv upplevelse. Mongoliet var häftigt också. Det är lätt att tro att publiken där skulle vara bortkommen och inte riktigt kunna förstå musiken, men death metal-fans har koll. Vi fick höra av många som spelar i lokala band att vi varit en inspirationskälla under många år. Det är extremt trevligt att höra.

Varför tror du er musik reser så bra?

– Vi är inte så unika, det finns flera andra band som gör extrem och smal musik på liknande sätt som vi gör. Anledningen till att intresset för oss är stort beror nog på att vi med åren har arbetet upp en status på metalscenen. Vi har släppt flera skivor och blivit ett välkänt namn.

Han tror också att återföreningen – som bandet tydligt markerat är något tillfälligt – har bidragit till intresset.

– Både fans och arrangörer vill ta tillfället i akt att se oss.

Samtidigt måste väl det vara ett kvitto på att det ni gjort under 30 år håller över tid?

– Ja, det tycker jag. Vi märker att folk har saknat Vomitory.

Förutsättningarna för bandet nu är helt olika de som gällde när ni startade, är bandlivet enklare i dag?

– Ja. Stämningen i gruppen har aldrig varit riktig dålig, men just nu är den väldigt bra, vilket gör allt så mycket roligare. Under alla år tidigare har vi kämpat, strävat framåt. Vi skulle hela tiden prestera, leverera. I dag har vi inte den pressen. Vi måste inte ett jävla dugg, vi kan välja att göra det som känns bra. Det känns som om vi kan skörda frukterna av det hårda arbetet vi gjort tidigare.

Det väntar spelningar också nästa år, bland annat på en festival med bland andra Judas Priest.

– Det är i Spanien till sommaren. Egentligen skulle jubileumsspelningarna bara vara i år, men för någon månad sedan bestämde vi oss för att göra några stycken nästa år också. Det har varit för många saker som vi inte hunnit med, för många saker som vi vill göra. Efterfrågan har varit mycket större än vi hade vågat hoppats på. När det går så jävla bra och är så här kul, känns det surt att säga nej bara för att vi bestämde det innan vi visste hur det skulle bli. Nu har vi lärt oss att aldrig säga aldrig.

Vad? Vomitory och At the gates. Var? Nöjesfabriken, Karlstad. När? Fredag 29 november.

Artikeltaggar

Death metalHårdrockJapanMongolietNöje/KulturNöjesfabrikenPekingSpanienVietnamVomitory

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.