Hoppa till huvudinnehållet

Följ med i parkeringsvakternas vardag på Karlstads gator

Publicerad:
Vi fick följa med två parkeringsvakter under en arbetsdag för att se vad de egentligen gör om dagarna. De förklarade vissa överträdelser och berättade om bemötandet de får när de sätter sina gula lappar på felparkerade bilar.
Vi fick följa med två parkeringsvakter under en arbetsdag för att se vad de egentligen gör om dagarna. De förklarade vissa överträdelser och berättade om bemötandet de får när de sätter sina gula lappar på felparkerade bilar. Foto: Ida Myrin

Oavsett väder ger sig parkeringsvakter dagligen ut i städerna för att se hur parkeringslagarna följs. Vad har de egentligen för uppgifter och hur funkar den där omtalade sexminutersregeln? Vi har fått följa med två parkeringsvakter under en helt vanlig dag på jobbet för att ta reda på det, och mycket annat.

Det är onsdag morgon och parkeringsvakterna Natalie Balder Nordgren och Lotta Johnsen förbereder sig för att avverka på en förmiddagsrunda på stan. Temperaturen är så pass låg att frosten ligger kvar på marken. Därför får de klä sig ordentligt med underställ, fleecetröjor och rejäla vinterjackor.

– Det är verkligen kläder efter väder som gäller i det här yrket, säger Lotta Johnsen.

Karlstad kommuns parkeringsvakter håller till på Trygghetscenter på Drottninggatan. Där är de totalt elva stycken som jobbar, varav en är arbetsledaren Peter Gustafsson.

– Peter gör ett schema varje dag så vi vet vilka områden och uppgifter vi har. Han försöker i möjligaste mån minimera ensamarbete för vår säkerhet, så vi ska alltid gå två och två.

När parkeringsvakterna tar sig fram utan bil ska de, enligt schemat, alltid gå två och två för deras säkerhet.
När parkeringsvakterna tar sig fram utan bil ska de, enligt schemat, alltid gå två och två för deras säkerhet. Foto: Ida Myrin

Tjejerna berättar att det är väldigt sällan någon beter sig hotfullt mot dem, men att det har hänt.

– Därför har vi också överfallslarm med oss när vi är ute.

Skapar ärenden direkt

Efter ungefär en kvart är de färdigklädda och svänger ut mot Järnvägsgatan. Under förmiddagen har de fått i uppgift att hålla koll på framför allt centrala Karlstads lastplatser och parkeringar för rörelsehindrade, men även några 15-minutersparkeringar.

Utanför Duvanhusets entré står en bil i en av de tidsbegränsade parkeringsrutorna.

– När vi kollar tidsbestämda parkeringar kollar vi ventilerna på däcken och sedan tar vi tid via ett system vi har i telefonerna och surfplattorna. När tiden har gått ut kommer vi tillbaka för att se om bilen har rört på sig, berättar Natalie Balder Nordgren.

Hon scannar bilens registreringsskylt med telefonen och skapar ett ärende.

– Här får jag skriva i vilken gata och överträdelse det handlar om. Det ligger kvar tills jag tar bort det.

I parkeringsvakternas telefoner och surfplattor finns ett system för att skapa ärenden. Där kan de skriva i tid, plats, överträdelse och även måla i hur ventilerna sitter på däcken.
I parkeringsvakternas telefoner och surfplattor finns ett system för att skapa ärenden. Där kan de skriva i tid, plats, överträdelse och även måla i hur ventilerna sitter på däcken. Foto: Ida Myrin

Under tiden hon visar hur systemet fungerar kommer bilens ägare ut från köpcentret.

– Jag har inte stått här för länge, va? säger han.

– Nej, det är ingen fara alls, svarar Natalie Balder Nordgren och tar bort ärendet direkt.

Bilägaren sätter sig i bilen och kör iväg.

Är de flesta så där trevliga?

– Ja, nästan alla är det.

Kul att möta människor

Natalie Balder Nordgren har jobbat som parkeringsvakt i två och ett halvt år. Kollegan Lotta Johnsen är uppe i sex år. Båda har tidigare jobbat med lokalvård inom kommunen, men när de blev erbjudna att sadla om till parkeringsvakter tackade de ja.

– Det bästa med jobbet är att få prata med folk och gå runt på det här sättet säger Lotta Johnsen.

– Det är väldigt varierande också. Ingen dag är den andra lik, fyller Natalie Balder Nordgren i.

Natalie Balder Nordgren och Lotta Johnsen jobbar tillsammans som parkeringsvakter under Karlstads kommuns paraply.
Natalie Balder Nordgren och Lotta Johnsen jobbar tillsammans som parkeringsvakter under Karlstads kommuns paraply. Foto: Ida Myrin

På somrarna blir det lätt att de får agera tillfälliga turistguider då många stannar dem för att fråga om tips och vägbeskrivningar. Det är något båda tycker är roligt.

Finns det stunder då ni inte uppskattar ert jobb lika mycket?

– När det är 15 minusgrader, säger Lotta Johnsen med ett skratt.

Vi fortsätter mot parkerings- och lastplatserna utanför Stadshotellet. Redan på håll syns en stor bil på en av 15-minutersparkeringarna. Den står ensam och det verkar inte som att någon lastar varken i eller ur den.

Eftersom tillstånd och biljetter gäller även om rutan har frostat igen måste Natalie Balder Nordgren skrapa bilrutan för att se om det ligger något där.
Eftersom tillstånd och biljetter gäller även om rutan har frostat igen måste Natalie Balder Nordgren skrapa bilrutan för att se om det ligger något där. Foto: Ida Myrin

När Natalie Balder Nordgren kommer fram till bilen tar hon fram en isskrapa.

– Det kan finnas något sorts tillstånd i rutan och det gäller även om rutan har frostat igen. Då får vi helt enkelt skrapa för att se.

Inget tillstånd syns, så hon skapar ett ärende i telefonen innan vi traskar vidare.

– Vi kommer tillbaka hit om en liten stund. Då får vi se om den har rört på sig.

Här skapar Natalie Balder Nordgren ett ärende i telefonen för att sedan kunna komma tillbaka till den felparkerade bilen och se om den antingen flyttat på sig eller om en böter ska skrivas.
Här skapar Natalie Balder Nordgren ett ärende i telefonen för att sedan kunna komma tillbaka till den felparkerade bilen och se om den antingen flyttat på sig eller om en böter ska skrivas. Foto: Ida Myrin

Lagd lapp ligger

Ner mot Stadsbiblioteket får Lotta Johnsen utfärda dagens så kallade "direktskrift".

– Det innebär att vi inte behöver kolla om någon lastar eller liknande, utan detta är en direkt överträdelse, säger hon.

I det här fallet är det en bil som står i fel färdriktning och på en parkering för rörelsehindrade utan att ha ett tillstånd.

– Har man inte det spelar det ingen roll hur länge man står här eller om man ska lasta.

Lotta Johnsen förklarar att man aldrig, under några omständigheter, får stå på en parkeringsplats för rörelsehindrade om man inte har ett tillstånd.
Lotta Johnsen förklarar att man aldrig, under några omständigheter, får stå på en parkeringsplats för rörelsehindrade om man inte har ett tillstånd. Foto: Ida Myrin

Hon skriver ut en gul lapp ur en liten skrivare som sitter fast på benet och sätter sedan lappen bakom en av bilens vindrutetorkare.

Händer det ofta att bilägaren kommer precis när ni har skrivit ut en böter?

– Det kan hända. Beroende på vad de har gjort för fel händer det då också att de börjar argumentera. Men en utskriven lapp är en utskriven lapp.

Tenderar folk att bli otrevliga i de lägena?

– Ibland. Men det värsta är när de bönar och ber, blir ledsna och börjar gråta. Det är jobbigt, för vi har en lag som ska följas och jag har ett jobb att sköta.

Berör det er om någon bestrider en böter ni har skrivit?

– Det beror på vad Polismyndigheten anser. Vi kan behöva svara och berätta vår sida av fallet, säger Lotta Johnsen.

Så om det skulle gå upp i rätten är det ni som individer, och inte kommunen, som får ta det?

– Så är det. Man får personligen stå för det man har gjort. Jag har aldrig varit med om att det har gått upp i domstol, men nästan.

När en böter har skrivits ut spelar det ingen roll om bilägaren bönar och ber för att den ska tas bort. Vill man bestrida parkeringsvaktens beslut är det Polismyndigheten som gäller.
När en böter har skrivits ut spelar det ingen roll om bilägaren bönar och ber för att den ska tas bort. Vill man bestrida parkeringsvaktens beslut är det Polismyndigheten som gäller. Foto: Ida Myrin

Får inte provision

Väl tillbaka vid den röda bilen utanför Stadshotellet får parkeringsvakterna vänta ytterligare sex minuter.

– Man får bara parkera i 15 minuter, men om man efter det börjar lasta gäller sex minuter. Så vi får stå och kolla om någon gör det, säger Natalie Balder Nordgren.

Minuterna går utan att någon kommer, så till slut börjar hon skriva ut en bot.

Eftersom den röda bilen inte hade flyttat på sig under tiden Natalie Balder Nordgren var borta, och heller inte lastats i eller ur under ytterligare sex minuter, får den en böter.
Eftersom den röda bilen inte hade flyttat på sig under tiden Natalie Balder Nordgren var borta, och heller inte lastats i eller ur under ytterligare sex minuter, får den en böter. Foto: Ida Myrin

Hur många skriver ni per dag?

– Det är väldigt olika. De flesta sköter sig, men vissa dagar kan det ändå vara väldigt många.

Får ni någon provision om ni skriver många?

– Nej, så det finns ingen anledning för oss att hålla räkningen.

Men det fanns en lista med era namn och några siffror bakom dem på tavlan i ert kök...?

– Haha, ja. Men siffrorna är veckonummer. De säger vilken vecka vi har ansvar för disken och sånt.

Svårt att ta hänsyn till appbetalare

Under lunchen passar alla parkeringsvakter på att värma sig med filtar och soffmys. Sedan är det bara att bege sig ut igen. Nu ska Natalie Balder Nordgren åka ensam i en bil för att kolla avgiftsparkeringar runt om i staden, medan Lotta Johnsen ska fortsätta vidare på stan med en annan kollega.

Under eftermiddagen delar Natalie Balder Nordgren och Lotta Johnsen på sig. Natalie Balder Nordgren tar en tur med bilen medan Lotta Johnsen fortsätter på stan med en annan kollega.
Under eftermiddagen delar Natalie Balder Nordgren och Lotta Johnsen på sig. Natalie Balder Nordgren tar en tur med bilen medan Lotta Johnsen fortsätter på stan med en annan kollega. Foto: Ida Myrin

Vi svänger mot Sundsta för att se om bilarna längs älvkanten har betalat som de ska. Under tiden berättar Natalie Balder Nordgren om en vanlig missuppfattning gällande avgiftsbetalningar:

– Många tror att parkeringsvakter måste vänta i sex minuter innan de får sätta en bot på en bil som inte betalat för att stå på en avgiftsparkering. Men det gäller bara om vi ser att man har för avsikt att betala.

– Den tiden finns endast till för att man ska hinna gå till en automat eller lasta.

Vid älven på Sundsta hade alla betalat sin parkering.
Vid älven på Sundsta hade alla betalat sin parkering. Foto: Ida Myrin

Har det påverkat ert arbete sedan man kunde börja betala parkering med app och sms?

– Inte direkt. Det går ganska fort att se om någon betalat i systemet. Det dåliga är väl att när parkeringen gått ut i en sån app försvinner det helt för oss. Då ser vi inte att man någonsin har betalat.

– Ser vi däremot en lapp i rutan brukar vi kunna vara lite snälla med att man blir sen tillbaka eller så. Men det går ju inte med appbetalarna då.

Hur noga är du själv när du parkerar?

– Jag tycker nog att jag är ganska noga. Det vore så tråkigt och konstigt om din bil står fel och så ska en kollega komma och lappa den.

Natalie Balder Nordgren säger att de flesta i Karlstad sköter sig. När det blir fel är det ofta vid lastplatser eller tidsbegränsade parkeringar där förare tänker att de "bara ska göra en grej" men sedan dröjer för länge.
Natalie Balder Nordgren säger att de flesta i Karlstad sköter sig. När det blir fel är det ofta vid lastplatser eller tidsbegränsade parkeringar där förare tänker att de "bara ska göra en grej" men sedan dröjer för länge. Foto: Ida Myrin

Artikeltaggar

EkonomiKarlstadMitt jobbParkering

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.