Ditte Reijers får årets Ferlinstipendium

Publicerad:
Konstnären Ditte Reijers tilldelas årets Ferlinstipendium av Filipstads kommun. Foto: Hans-Åke Henriksson

Ditte Reijers tilldelas årets kommunala Ferlinstipendium på 10 000 kronor. Hon får stipendiet får sitt konstnärskap inom brons och gjutjärn.

Hon har genom åren gjort många offentliga utsmyckningar och uppskattade utställningar, bland annat på Rackstamuseet. Hon har varit verksam som konstnär i omkring 35 år. Främst arbetar hon med skulptur som oftast gjuts i brons eller gjutjärn.

– Det är jättekul, det hade jag inte i tankarna . Det är en överraskning och hedrande, säger Ditte Reijers som även skriver, fotograferar och målar.

– Jag har även ett konstnärligt uppdrag till ett äldreboende. Jag gör gestaltningar och scenerier i skulptur av olika skalders texter; Ferlin, Fröding, Selma Lagerlöf och musikern Sven-Erik Magnusson.

Hon är också aktuell med en egen utställning på museet Kvarnen, med vernissage på lördag den 30 november.

Hasse Nordlund har ett stort engagemang i olika föreningar.
Hasse Nordlund har ett stort engagemang i olika föreningar. Foto: Jennifer Sundelin

Hasse prisas

Hasse Nordlund tilldelas årets föreningsstipendium på 5 000 kronor. Motiveringen lyder: "För hans engagemang i olika föreningar och vid olika arrangemang där han sprider positiva bilder av Filipstads kommun. "

– Jag är väldigt lycklig, överraskad och stolt. Det känns som att det är någon som vet hur mycket jobb man lägger ner på föreningslivet. Vi har behov av föreningar, som måste finnas i en kommun. För har vi inte företag och föreningar så är det inte mycket till kommun, säger Hasse Nordlund och förklarar vad det är som driver honom.

– Som jag har sagt många gånger så finns det alltid någon förening man behövs i - om man tror på föreningar och föreningens idé.

Han är med i flera föreningar men allra mest brinner han för Centrumföreningen Attraktiva Filipstad och Filipstads gille.

– Filipstads gille är viktigt för att kunna berätta historien om Filipstad och bevara den historien.

Göran Olsson och Karin Fröde Olsson utför ett omfattande ideella arbete inom Filipstads hembygdsförening.
Göran Olsson och Karin Fröde Olsson utför ett omfattande ideella arbete inom Filipstads hembygdsförening. Foto: Göran Persson

Folkrörelsestipendiet går till Karin Fröde Olsson och Göran Olsson. De får stipendiet för sitt omfattande ideella arbete inom Filipstads hembygdsförening, John Ericsson-gruppen och Filipstadsföretag i samverkan.

– Det finns väl sådana som är mer förtjänta av det, jag tänker på Per-Åke Pettersson som har gjort ett väldigt jobb med att få i ordning hyttan här, säger Göran Olsson som inte riktigt hunnit känt efter hur det känns att få stipendiet.

– Jag blev jätteöverraskad. Jag hade inte förväntat mig något och blev nästan generad. Men vi är ju lite föreningsmänniskor, säger Karin Fröde Olsson som bland annat hjälper till med gräsklippning, städning och handling vid hembygdsgården.

– Det är ett trevligt kompisgäng. Jag har hand om stickcaféet i tullhuset och det är väldigt omtyckt. Vi är i Tullhuset just nu. Vi läser av telefonsvararen och kollar post. Vi är här nästan dagligen fast vi inte har öppet.

Norouz Ali Amini får ett stipendium ur jubileumsfonden.
Norouz Ali Amini får ett stipendium ur jubileumsfonden. Foto: Filip Kowalski

Ali Amini får ett stipendium på 5 000 kronor ur jubileumsfonden för sitt stora engagemang inom fotbollen, bland annat som arrangör för fotbollscuper och nattfotboll.

– Jag är jätteglad, säger Ali Amini som ser att han får uppskattning för all den tid och energi han lagt ner.

Något som driver honom är att få barn och ungdomar att börja hålla på med sport, för att på så sätt komma bort från droger eller aldrig börja med sådana. Han vill även hjälpa till med integrationen av nyanlända i samhället.

– De som har bott här länge och de som är nya får en möjlighet att träffa varandra och prata.

Lesjöfors IBK Knattar 2011 får också ett stipendium ur jubileumsfonden på 5 000 kronor för aktivt deltagande i Lesjöfors innebandy. Verksamheten består av ett pojklag och ett flicklag.

Det här tog en enig kommunstyrelse beslut om under onsdagens möte. Beslutet fattades enligt förslaget från kultur- och föreningsutskottet.

Artikeltaggar

Ditte ReijersFamiljFerlinstipendietFilipstadFilipstads hembygdsföreningFilipstads kommunKvarnenLesjöforsNöje/KulturNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare