Miljoner i fallskärm till avgående Snobl

Publicerad:
På fredag gör Anneli Snobl sin sista dag som regiondirektör. Foto: Helena Karlsson

Arbetet som regiondirektör blev jobbigare än hon tänkt. Efter knappt två år kliver Anneli Snobl av och kan veckla ut en fallskärm på drygt 2,8 miljoner kronor.

Anneli Snobl lämnar sitt uppdrag som regiondirektör

När Anneli Snobl tillträdde som landstingsdirektör i Värmland i april 2018 hoppade hon in i det redan påbörjade projektet att sy ihop Landstinget i Värmland, kommunalförbundet Region Värmland, Värmlandstrafik och Karlstadsbuss till den gemensamma organisation som i dag är Region Värmland.

– Det hade varit mycket bättre om jag varit på plats från början när alla processer planerades. Det var nog inte helt bra att komma in en bit in. Vi borde ha jobbat på ett annat sätt, säger hon när hon reflekterar kring regionbildningen.

– I en så stor förändringsprocess behöver man ha en erfaren huvudprojektledare och flera delprojekt. Det fanns ingen person med huvudansvar från början. Det fick ju jag när jag kom, men då hade det pågått en tid.

"Lyckats med uppdraget"

När Region Värmland bildades 1 januari 2019 blev Anneli Snobl regiondirektör.

– Jag har lyckats med uppdraget att få ordning på Region Värmland, men det kvarstår väldigt mycket arbete. Nu firar regionen snart ett år. Det tar ju längre tid att skapa en gemensam kultur, men första fasen har gått väldigt bra.

Hade du velat vara med längre?

– Nej, allt har ett pris och den här första delen är jag ganska nöjd med. Det har varit två väldigt intensiva år och jobbigare än jag hade tänkt. Men samtidigt mycket mer stimulerande och utmanande också. Det är faktiskt det roligaste uppdrag jag haft, säger Anneli Snobl.

Har du fått sparken?

– Nej, jag går frivilligt. Förändringsarbetet har gått snabbare än den ursprungliga planen på fyra, fem år. Nu är det bra timing för någon annan att ta vid. Vi har pratat om det i en månad fram och tillbaka. Jag har varit angelägen om att inte dra det i långbänk. Människor märker av nyanser om någonting är på gång, och det är inte bra.

"Skapar inget värde"

Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande, håller med om att det inte är någon idé att dra ut på avslutet.

– När man väl har landat i att man vill göra ett avslut tjänar det inget till att vara en ledare som inte uppfattas ha mandatet och inte driver det ändå. Det skapar inget värde, säger han.

Har Anneli sagt upp sig eller har regionen sagt upp henne?

– Hon har inte sagt upp sig. Vi har kommit överens om att avsluta relationen, eller anställningen säger man kanske.

Var det aldrig tänkt att hon skulle stanna långsiktigt?

– Jo, det är klart. Vi anställde henne för den period vi då trodde var aktuell, som var fyra år. Det är svårt att se in i framtiden. Det är två år sedan vi tänkte den gången, säger Fredrik Larsson.

Var det något som hände som gör att hon får sluta?

– Nej, det vill jag inte påstå.

Region Värmland gick ut med ett pressmeddelande under tisdagen om att Anneli Snobl gör sin sista dag redan på fredag. På måndag kliver Peter Bäckstrand, i dag HR-direktör inom Region Värmland, in som tillförordnad regiondirektör.

Blir det inte samma problem med mandat med en tillfällig regiondirektör?

– Nej, för han är ju tillförordnad så länge. Erfarenheten är att det inte brukar bli så bra om chefen som ska sluta är kvar, säger Fredrik Larsson.

18 månaders avgångsvederlag

Ekonomiskt blir regiondirektörens snabba exit en dyr affär.

– Jag har ju ett grundavtal och det håller de fast vid. Det är på sex månader plus 12 månader, säger Anneli Snobl.

I dag tjänar hon 156 600 kronor i månaden, vilket innebär ett avgångsvederlag på drygt 2,8 miljoner kronor för kommande 18 månader. Med sociala avgifter kostar det regionen närmare fyra miljoner kronor totalt.

– Jag står till förfogande under uppsägningstiden. Om jag börjar jobba någon annanstans under de här 18 månaderna behöver inte regionen betala för resten av tiden. Det är bra tycker jag, säger Anneli Snobl.

"Ställer höga krav på rollen"

Enligt Fredrik Larsson är det så här alla regioner gör.

– Det är mycket pengar, men det är ett utsatt jobb utan anställningstrygghet. Man kan få gå väldigt snabbt och då har man inga andra garantier.

Är det rimligt att betala ut 18 månadslöner i avgångsvederlag när regionens ekonomi ser ut som den gör?

– Nja. Vi är satta att leda den här organisationen och det är klart att en ledningsorganisation kostar pengar. Man har möjlighet att byta ledning och ändra i organisationen och då har det en prislapp. Det är en väldigt stor verksamhet som ska ledas och fungera dygnet runt. Vi ställer höga krav på rollen, säger Fredrik Larsson.

Andra fallskärmen på fyra år

Anneli Snobl fick senast 2015 en fallskärm på två årslöner värd som mest 3,2 miljoner kronor när hon fick sparken från vd-posten inom bostadskoncernen Framtiden. Hela paketet behövde dock inte betalas ut då Snobl inom perioden fick jobb inom Göteborgs kommun och sedan som direktör på Kommunalförbundet Fyrbodal 2016.

Nästa vecka kommer regionstyrelsens arbetsutskott börja se över processen med att tillsätta en ny regiondirektör.

– Nu tittar vi framåt och går vidare. Det blir en ny fas, säger Fredrik Larsson.

För Anneli Snobls del blir det till att säga upp den lägenhet hon bott i i Karlstad under veckorna under knappt två år och flytta tillbaka till maken och de vuxna barnen i Göteborg.

– Nu ska jag ta det lugnt ett tag och fundera på vad jag ska göra sedan, säger hon.

Artikeltaggar

Anneli SnoblFredrik LarssonKarlstadNäringslivNyheterPeter BäckstrandRegion VärmlandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare