Hoppa till huvudinnehållet

Granresning: "Det gick oväntat smidigt"

Publicerad:
Så fort den är förankrad får förskolebarnen dansa in torggranen.
Så fort den är förankrad får förskolebarnen dansa in torggranen. Foto: Helena Karlsson

Äntligen på plats. Förväntansfulla förskolebarn fick inviga årets torggran i Karlstad med Små grodorna och Prästens lilla kråka.

När den mobila förskolan Fullriggaren från Inre hamn kom till Stora torget hängde årets gran redan i luften på väg ner i sin stora fot.

– Den är bra. Och stor! Vi har en mindre gran hemma för vårt hus är mindre, säger Karl Mikael Arvid Frykevik, 5 år.

De och Slussvaktens förskola hade blivit inbjudna för att dansa runt granen så fort den var på plats. Andra nyfikna hade också samlats för att se när granen från en villatomt i Kil lyftes på plats.

– Det gick väldigt snabbt och enkelt i år, mycket bättre än förväntat. Vi var lite oroliga för transporten men det gick bra även om vi fick ta en annan väg via Karl IX och Älvgatan in till Stora torget. Granen gick enkelt att ta ner och den passade direkt efter att foten kapats någon meter, säger Erik Lisshammar på teknik- och fastighetsförvaltningen, som ansvarar för julgransprojektet.

Hemma hos Ritva och Kai Mäkinen i Kil är det lite luftigare utan den 16 meter höga och tre ton tunga granen på tomten.

Deras gigant ska sprida julstämning i Karlstad

– Det är tomt men ljust samtidigt och fåglarna undrar nog var den är. Vi har vårdat och vattnat den med Frykenvatten men allt har sin tid. Och vad roligt för ungarna att få dansa runt den nu, säger de.

Nu står granarna på sex av nio platser i kommunen; förutom torget på Bryggudden, Hagatorget, vid Stadsbiblioteket, i Vålberg och Edsvalla. Återstår Väse, Molkom och Skattkärr.

Artikeltaggar

Erik LisshammarKarlstadKilNyheterStora torget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.