Fortsatt underfinansiering

Ledare
PUBLICERAD:
ÖB Micael Bydén varnar för långsammare upprustning.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Är det någon som är uppriktigt förvånad när det visar sig att Försvaret kommer att vara fortsatt underfinansierat i mer än tio år till? Det har i praktiken varit regel snarare än undantag i decennier, och det duger inte om vi skall förstärka vår försvarsförmåga.

Det var den 15 november som ÖB Micael Bydén presenterade Försvarsmaktens analys av försvarsberedningens slutrapport, och då avslöjade att det kommer att saknas 55 miljarder kronor fram till slutet av 2020-talet. Det innebär i klartext att den planerade upprustningen – som redan var tilltagen i underkant – kommer att få ske i långsammare takt. Vissa satsningar som bedömts som nödvändiga får helt enkelt ställas in eller skjutas upp.

Den överenskommelse om försvarsanslagen som slöts mellan januaripartierna – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna – har alltså inte blivit den stora resursförstärkning som man försökte utmåla det som. ÖB är förstås mer diplomatisk, och är väl nöjd med att han trots allt fick så pass mycket som han fick. På sluttampen under försvarsberedningens arbete såg det mer dystert ut när finansminister Magdalena Andersson (S) ville köra över försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Centern och Liberalerna tryckte dock på och en överenskommelse kunde slutas, som bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna dock inte ville vara med på. Men regeringen gav sig tydligen inte så lät då man såg till att försvarstillskotten inte värdesäkrades. Det är huvudanledningen till varför försvarsberedningens ambitioner nu bara kan klaras av till tre fjärdedelar. Oansvarigt är bara förnamnet, och C och L kan känna sig lurade.

Saker som kommer att få stryka på foten är bland annat att den brigad som skall försvara Stockholmsområdet bantas till en stridsgrupp, att förmågan att försvara det strategiskt viktiga Gotland inte höjs lika mycket som man tänkt och anskaffningen av nya brigadartilleripjäser tas bort, vilket ökar osäkerheten om det kan bli en återkomst av artilleriförband till Kristinehamn.

Försvarsministern är dock oberörd. Lagt bud ger en väsentlig förmågehöjning, säger han till TT och tillägger att den uppgörelse som finns "gäller och det är det vi kommer att arbeta inom". Det ligger i linje med hur han tidigare uttalat sig när det rests krav på mer tillskott. Det återstår att se om C och L reagerar kraftigare. Initialt så verkade de mest bekymrade över hur Försvarsmakten hade räknat.

Samma reaktion kom också från Moderaternas Beatrice Ask, men nu verkar det partiet i alla fall tagit till sig allvaret. I en debattartikel i Svenska Dagbladet (25/11) skriver partiledaren Ulf Kristersson tillsammans med de tre moderaterna i försvarsberedningen att man måste överväga nya ekonomiska tillskott och att beredningen måste kallas in igen. De kunde gott ha rutit till högre och tidigare.

Att januaripartiernas uppgörelse var underfinansierad var ingen nyhet, och själva nivån på 1,5 procent av BNP år 2025 är otillräcklig när länderna i vårt närområde ligger och kommer att ligga högre. Vill man tas på allvar som en försvarsopposition så måste man kräva att Sverige uppnår Nato-rekommendationen på 2 procent, och att upprustningen sker snabbare. Om inte januaripartierna gör något så blir den utlovade upprustningen halvfärdig och obalanserad.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.