Hoppa till huvudinnehållet

Deras gigant ska sprida julstämning i Karlstad

Publicerad:
Ritva Mäkinen, 76, och Kai Mäkinen, 73, är stolta över att få lämna över sin gran till Erik Lisshammar på Karlstads kommun.
Ritva Mäkinen, 76, och Kai Mäkinen, 73, är stolta över att få lämna över sin gran till Erik Lisshammar på Karlstads kommun. Foto: Lisa Olaison

Som hämtad ur en mysig julfilm. Årets gran till Stora torget i Karlstad är en rejäl pjäs och har vuxit upp på en villatomt i Kil.

Ägarna är ett finsk par, som flyttade till Värmland för fotbollen.

– Det känns väldigt bra att få ge någonting tillbaka, säger Kai Mäkinen, 73.

Karlstads kommun har nio platser i Karlstad som ska berikas med en gran till första advent. Stora torget är guldplaceringen.

Granresning: "Det gick oväntat smidigt"

Redan efter sommaren påbörjades arbetet att hitta de perfekta granarna.

– Vi börjar tänka i de banorna redan då, sedan i oktober drar det i gång rejält, säger Erik Lisshammar, koordinator på teknik- och fastighetsförvaltningen, som har ansvarat för julgransprojektet i snart tio år.

De får in flera tips från allmänheten om granar. I år fick de in hela 46 stycken. Därefter ska de bästa alternativen väljas ut.

Erik Lisshammar åker tillsammans med kollegor runt och undersöker tipsen.

– Vi ser om granar är jämna, har en bra former och är i rätt höjd och längd. Det är också viktigt att de passar i julgransfötterna, säger han.

För de olika platserna varierar det vilken gran man är ute efter. Till Stora torget handlar det om att hitta något stort och rejält – och i år blir det en 15 meter hög och snart 40 år gammal ädelgran från Kil.

Vinnare

Ägarna är Ritva Mäkinen, 76, och Kai Mäkinen, 73. Paret flyttade från Finland till Värmland 1971. Anledningen? Kai Mäkinen värvades till fotbollsklubben Karlstad BK.

Cirka 15 meter hög är Ritva Mäkinen och Kai Mäkinens gran.
Cirka 15 meter hög är Ritva Mäkinen och Kai Mäkinens gran. Foto: Lisa Olaison

Båda två är glada över att få skänka sin grågröna gran till kommunen.

– Vi har bott i Karlstad med våra barn i flera år och har fått så himla mycket. Därför känns det väldigt bra att kunna få ge någonting tillbaka, säger Kai Mäkinen, som själv har sålt julgranar under sin uppväxt i Finland.

I dag bor paret i Kil och granen står på deras tomt. Den härstammar från skogarna i Alingsås.

Ritva Mäkinen och Kai Mäkinen har ägt flera granar genom åren och det är heller inte första gången som en av deras giganter får sprida julstämning i Karlstad.

Under 2008 stod en av dem på Bergvik köpcentrum.

Vill sätta upp en skylt

På tisdag hämtar kommunen granen i Kil, vilket kräver ett rejält arbete. Den lyfts upp med kran och transporteras till Karlstad med stockbil.

– Det är viktigt att vara noggrann så att inga grenar faller av, säger Erik Lisshammar.

Därefter reses granen på Stora torget vid 11-12-tiden.

– Det klart att det kommer att kännas tomt här utan den, men det är också bra för granen har börjat barra rejält och skräpa ner, säger Ritva Mäkinen.

Granen är omöjlig att missa i villakvarteret. För alla som kommer att fundera över att den har försvunnit har Kai Mäkinen en plan.

– Jag funderar på att sätta upp en skylt här, där det kan stå "saknar du mig så finns jag på Stora torget".

Granen kommer att stå där och sprida julstämning till alla Karlstadsbor till och med tjugondag Knut.

Artikeltaggar

JulKarlstads kommunKilNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.