Hoppa till huvudinnehållet

Är det din kran som står och droppar?

Publicerad:
En droppande kran kan kosta pengar.
En droppande kran kan kosta pengar. Foto: Gunnar Lundmark/TT

En kran som står och droppar? En toalett som står och rinner?

Någonstans i Lennartsfors står någonting och läcker extra mycket vatten.

Det hela upptäcktes i dagarna, då kommunen såg att det var lite högre förbrukning i verket är normalt.

– Anläggningen i Lennartsfors är liten så det handlar om några extra kubik, hade det varit i Årjäng så hade vi inte lagt märke till det, säger Hans-Peter Dahlgren, VA-chef i kommunen.

– Men på sikt kan det bli en del vatten.

Vattnet har stått och runnit i några dagar och en sådan här upptäckt gör kommunen någon gång i kvartalet.

– I våras gjorde vi en upptäckt i Töcksfors, där vi trodde att det var en av våra ledningar som gått sönder. Vi hittade inget, men sen visade det sig att det var ett rör i ett hus som gått av.

Ett läckande rör kan leda till omfattande skador om det inte upptäcks. Handlar det om en droppande kran eller en toalett som står och rinner ut i avloppet blir det mest en ekonomisk smäll. Uppemot 4 000 kronor extra kan ett hushåll få betala om det droppat rejält.

– Det kan vara så att när vi skickar ut en vattenräkning så är det någon som hör av sig och säger att det måste vara något fel, eftersom räkningen är på en tusenlapp extra. Då frågar vi om det kan vara så att en kran stått och droppat och jo, så har det varit, säger Hans-Peter Dahlgren.

Kommunen uppmanar nu fastighetsägare att se över kranar, toaletter och rör.

Artikeltaggar

Årjängs kommunHans-Peter DahlgrenLennartsforsNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.