Hoppa till huvudinnehållet

Möte om Skruvstads skola: "Fullt hus och upprörda känslor"

Publicerad:
Skruvstads skola är nedläggningshotad.
Skruvstads skola är nedläggningshotad. Foto: Lisa Olaison

Missnöjet har varit stort sedan Grums kommun meddelade att de vill lägga ner sin sista byskola. Under måndagen väcktes starka känslor när föräldrar och politiker möttes för att diskutera Skruvstads skolas eventuella framtid.

I början av november i år fick föräldrar med barn på Skruvstads skola veta att Grums kommun ville lägga ner verksamheten. Därefter har föräldragruppen snabbt mobiliserat ett motstånd. De har hållit möten, skickat skrivelser till politiker och börjat se över möjligheterna att starta friskola.

Sparar 3,4 miljoner

19 november klubbades avvecklingen av skolan i kommunstyrelsen. Centerpartiet (C) och Moderaterna (M) reserverade sig mot beslutet. M vill hellre se att pengarna sparas på annat håll tills föräldraföreningen fått chans att ansöka om friskola.

Genom att lägga ner Skruvstads skola och fritids från och med hösten 2020 räknar Grums kommun med att kunna spara 3,4 miljoner kronor per år. Omkring fem tjänster skulle försvinna och de 34 nuvarande eleverna i förskoleklass till och med årskurs 3 skulle få åka buss till Södra skolan i tätorten eller börja på någon av friskolorna i Borgvik eller Värmskog. Många föräldrar känner sig skeptiska då bytet till Södra skolan innebär större barngrupper, längre skoldagar och längre resor, med en negativ miljöpåverkan som följd.

Fler kompisar att välja på

Under måndagskvällen höll Grums kommun ett informationsmöte för föräldrarna.

– Det var fullt hus och mycket upprörda känslor, säger Sara Salén som har två barn i årskurs 2 på skolan.

Ett tiotal tjänstemän och politiker fanns på plats för att svara på frågor och ta emot synpunkter.

– De har gjort en utredning med en massa fel. De uppskattar restiden till 15 minuter, men vi har ju skolskjuts redan och den tar 55 minuter för att den stannar och plockar upp barn. Det verkade komma som en nyhet för dem, men det har alltid varit så. Att de skrivit fel lade de sig platt för. 15 minuter var nog för snävt avrundat, säger Sara Salén.

"Locka elever från andra kommuner"

Hon har förståelse för kommunens ekonomiska situation och vill nu mest att föräldraföreningen får en rimlig chans att starta en friskola.

– Vi håller på att starta en ideell förening för att kunna skicka in en ansökan och har bett kommunalrådet bjuda in oss till möte för att föra dialog om planerna. Vi skickar ut icke-bindande intresseanmälningar just nu för att kolla av att vi inte kämpar i onödan. Men känslan är att vi har ett underlag för att starta en friskola. Med ganska minimal marknadsföring kan vi nog locka elever från andra kommuner också.

Kommer ni få ta över lokalerna?

– Det vet vi inte än. Men om kommunen ska fortsätta driva lokalen i lokal regi så kvarstår ju driftkostnaderna för dem, säger Sara Salén.

Skruvstads skola läggs ner - skatten höjs

Nu tittar föräldragruppen på möjligheten att den fristående förskolan i Skruvstad går in som huvudman och utökar sin verksamhet.

– Då får vi hela biten från förskola upp till årskurs 3. Vi tittar även på att kunna öppna upp till årskurs 6. Det har funnits innan och fungerat.

Vad skulle en nedläggning betyda för din familj?

– Alla här ute blir trippelbestraffade. Vi får högre skatt, längre restid för både oss och barnen och högre bensinkostnader och högre miljöpåverkan, säger Sara Salén.

"Får det inte sämre"

Inför mötet hoppades kommunalrådet Leif Haraldsson (S) kunna radera alla frågetecken.

– Vår utgångspunkt är att barnen inte ska få det sämre. De får bättre lärartäthet och bättre tillgång till elevhälsa och speciallärare och fler kompisar att välja på.

Väger ni in miljöaspekten?

– Det beror på. 80 eller 50 procent av föräldrarna kanske jobbar i Grums eller i Karlstad så det kanske inte blir så stor omväg. Vi har tittat på hur mycket mer eller mindre buss barnen behöver åka. Vi har inte gjort en miljökonsekvensanalys för att barnen kan behöva köras mer i bil till och från fritids.

I en insändare i NWT är några av föräldrarna kritiska mot att behöva ordna servicen på landsbygden själva och undrar om ett nedläggningsbeslut kan få negativa konsekvenser för inflyttningen. Vad tror du om det?

– Nej, det tror jag inte. I så fall kanske det blir en positiv inflyttning för att vi bygger en ny skola där vi satsar utifrån hållbarhet, säger Leif Haraldsson.

Beslut på torsdag

Han tipsar om ett "frågebatteri" med frågor och svar om skolavvecklingen på grums.se och poängterar att Skruvstads skola är dyrare än andra skolor på grund av att det är en byskola.

– Elevpengen har blivit 100 000 kronor dyrare per elev och läsår där mellan 2013 och 2018.

Kommunen håller ytterligare ett informationsmöte om skolan under tisdag kväll, 26 november. Frågan om nedläggningen avgörs i kommunfullmäktige på torsdag, 28 november.

Artikeltaggar

CenterpartietGrumsGrums kommunLeif HaraldssonModeraternaNyheterSkola och utbildningSkruvstadSkruvstads skolaSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.