Hoppa till huvudinnehållet

Ja till vildsvinsjakt inne i villaområde

Publicerad:
Polisen har gett fastighetsägaren tillstånd att skjuta vildsvin från balkongen till vänster i bild på en tomt på Bruket i Degerfors. Grannar i villor och flerbostadshus intill tomten är kritiska mot beslutet. (Arkivbild)
Polisen har gett fastighetsägaren tillstånd att skjuta vildsvin från balkongen till vänster i bild på en tomt på Bruket i Degerfors. Grannar i villor och flerbostadshus intill tomten är kritiska mot beslutet. (Arkivbild) Foto: Anna-Stina Tallmyren

Polisen har gett ägarna till en fastighet på Bruket i Degerfors tillstånd att bedriva skyddsjakt på tomten, något som fått grannarna att reagera starkt. Kommunen har tillstyrkt tillståndet som motiveras med att vildsvin förstör på tomten.

Bakgrunden till tillståndet är att fastighetsägaren, liksom många andra på Bruket, haft problem med bökande vildsvin i trädgårdarna. Den aktuella fastigheten har en mycket stor tomt men gränsar till både villor och flerbostadshus.

Fastigheten ägs av kommundirektör Teresa Zetterblad och hennes man och det är parets son som fått tillstånd att skjuta med eldvapen från en balkong på huset.

Ingen kommentar

Zetterblad har erbjudits möjlighet att förklara hur de tänkte då de sökte tillståndet men hon avböjer att kommentera med hänvisning till att det inte är hon själv utan hennes man som skrivit under ansökan.

Enligt David Yazdanian, handläggare på polisen som upprättat tillståndsbeviset så har de inte varit på plats och tittat i området.

– Vi har tillsammans med kommunen fattat beslut att tillståndet kan ges ur säkerhetsperspektiv genom att vi fått yttrande från kommunen. Där står att just den här fastigheten är en av få som har förutsättningar för att man säkerhetsmässigt ska kunna bedriva jakt, säger Yazdanian

Han betonar också att jakten måste ske på ett säkert sätt och att de närboende ska informeras om skyddsjakten i förväg.

- Man kan meddela att idag eller i morgon kommer jag kanske skjuta, säger Yazdanian.

Skyddsjakt

Grannar som reagerat anser att det inte är fråga om skyddsjakt, då tillståndet gäller i tre år men det är inte ovanligt att så sker, enligt Yazdanian som menar att det är länsstyrelsen som avgör vad som får jagas.

Han bekräftar att även polisen har fått förfrågningar från oroliga boende i området.

– Vi kommer följa det här framöver och diskutera med vår chef och se till att vi handlagt det på ett hundra procent korrekt sätt, säger Yazdanian.

Kommunens yttrande till ansökan har handlags av miljö- och samhällsbyggnadschef Mårten Persson och sedan skrivits under av kommunalrådet Muris Beslagic (S) på delegation.

Borde ha kompetens

Persson poängterar att det är polisen som gett tillstånd och tycker inte att det är självklart att kommunen borde ha frågat grannarna först.

- Vi skulle kanske ha påpekat oron, men polisen borde ha kompetens att hantera de här ärendena som prövande myndighet. Vi kan ju inte tänka åt alla håll, säger Persson.

Kommunen har fått en skrivelse med krav på att tillståndet upphävs, men enligt Mårten Persson kan man från kommunens sida inte besvara skrivelsen då den är anonym. Där står endast ”närboende (grannfastigheter)”.

Flera grannar har hört av sig till tidningen och uttryckt oro inför jakten.

Enligt ansökan ska vildsvin skjutas från husets balkong och gräsmattan ska fungera som kulfång men grannar menar att det inte finns några säkra skottriktningar.

Oroliga grannar

De påpekar också att det finns flerbostadshus mitt emot den balkong som ska användas för skjutningen och ett villakvarter på den andra sidan.

Grannar ifrågasätter även vad som händer om något vildsvin blir skadskjutet. Om den som jagar kan följa efter och skjuta på granntomterna eller om de riskerar att möta ett skadskjutet vildsvin i sin egen trädgård.

Tidigare har också ett jaktlag som verkar i området fått vänta flera månader på att få tillstånd att jaga vildsvin på skogspartiet nära den aktuella platsen, med hänvisning till att området är detaljplanelagt.

Läs också:

Jägare kritisk till den beviljade jaktenNärboende ska överklaga jakttillståndet

Artikeltaggar

BruketDegerforsJaktMårten PerssonMuris BeslagicNyheterPolisenTeresa ZetterbladVildsvin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.