Kammarrätten i Göteborg har underkänt beslutet från Karlstads kommun att medfinansiera flyglinjen Karlstad-Jönköping-Frankfurt. Det skriver Kammarrätten i ett pressmeddelande.
– Vi försöker få svar på hur tusan vi ska driva den här flygplatsen, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).
Beslutet i Kammarrätten begränsar möjligheterna att driva verksamheten menar både Karlstad Airport och kommunen.
– Nu har vi fått svar från rättsligt håll att vi inte får upphandla själva. Vi har inte trafikplikt här, Trafikverket upphandlar inte åt oss, och vi får inga verktyg att driva flygplatsen med, säger Per-Samuel Nisser.
Det var kommunfullmäktige i Karlstad som beslutade att ge Karlstad Airport AB rätt att ingå avtal med en flygoperatör, samt att medfinansiera linjen som operatören skulle trafikera. Syftet var att främja det lokala näringslivet, med hjälp av minimerade restider till andra europeiska länder.
Strider mot EU-förordning
Kammarrätten anser att beslutet strider mot EU:s lufttrafikförordning eftersom att det är staten som, genom Trafikverket, har rätt att säkerställa ett minimiutbud av regelbunden lufttrafik genom beslut om allmän trafikplikt och finansiering.
– En rent kommersiell linje har visat sig inte gå att driva här. Antingen upphandlar de åt oss eller så ger de oss möjlighet att göra det själva, säger Per-Samuel Nisser.
Nisser (M) kämpar för flyget i riksdagen: "Vi är inmålade i ett hörn"Kommunen och Region Värmland har tidigare skrivit brev till infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) med begäran om att få göra egna upphandlingar, men utan resultat.
– Det finns politiska krafter som jobbar för att få en ändring på det här, men det är på lång sikt. Glesbygdskommuner behöver möjlighet att själva kunna säkra flygtrafiken. Så frågan dör inte för det här den har bara börjat, säger Mikael Lundström, ordförande i Karlstad Airport.
Väntat beslut
Han säger också att beslutet i Kammarrätten var väntat.
– Ja, det är så här det ser ut i dag. Trafikverket som har monopol på att upphandla flygtrafik. Vi vill ändra på regelverket.
Beslutet i fullmäktige fattades 2017 och överklagades. Kommunen fick sedan godkänt från Förvaltningsrätten, men domen överklagades.
– Flyglinjen är väldigt betydelsefull för företagen. Det här handlar om jobb och utbildningsmöjligheter i Värmland, frågan är jätteviktig.
Två förslag på flyglinje under lupp