Bekämpa våld mot kvinnor och barn

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I dag måndag är Liberalernas partisekreterare Juno Blom (bilden) i Karlstad. Hon kommer besöka flera organisationer och förvaltningar för att diskutera och lära mera om hur de arbetar bl a med prostitution, hot och våld mot kvinnor, skriver de värmländska ombuden på Liberalernas landsmöte.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Den nationella strategin mot våld mot barn ska omfatta all den våldsutsatthet barn riskerar att utsättas för, skriver de värmländska ombuden på Liberalernas landsmöte.

I dag måndag är Liberalernas partisekreterare Juno Blom i Karlstad. Hon kommer besöka flera organisationer och förvaltningar för att diskutera och lära mera om hur de arbetar bl a med prostitution, hot och våld mot kvinnor. Hon har under 12 år varit nationell samordnare i arbetet mot hedersförtryck och hedersvåld. Ikväll avslutar hon besöket i Värmland med att delta på en liberal talarkväll klockan 19.00-20.30 på Stadshotellet.

Under landsmötet som hölls i Västerås föregående helg antog Liberalerna ny politik på ett stort antal områden, t ex klimatet, näringsliv, skola, hälso- och sjukvård. Mötet fastslog vidare att arbetet med att återställa assistansreformen i LSS lagen för funktionshindrade är en central fråga för partiet. Det beslutades att ett nytt program för "det glömda Sverige" ska tas fram under perioden samt ett nytt Landsbygdspolitiskt program som visar att Liberalerna är ett parti för hela Sverige.

Vidare antogs en nationell strategi mot våld mot barn, ett arbete där Juno Blom och hennes erfarenheter haft stor betydelse för framtagandet. Bland annat föreslås att man ska inrätta ett nationellt center för bortförda barn, att stärka polisens och åklagarnas arbete mot våld och förtryck mot barn samt att barn som bevittnar våld ska ses som brottsoffer.

Under den senaste veckan har Liberalerna tagit ställning för att riksdagen omedelbart ska göra en skarpare lagstiftning kring de barn som har föräldrar med IS-anknytning. Förslaget innebär att myndigheterna ska kunna omhänderta barn till personer med IS- anknytning. Efter utredning tas ställning till om barnet permanent ska omhändertas eller kan återgå till sin familj. Den nationella strategin mot våld mot barn ska omfatta all den våldsutsatthet barn riskerar att utsättas för i hemmet, på skolan, på institutioner, i barnets bostadsområde samt på allmänna platser.

Genom en tydlig struktur för roll- och ansvarsfördelning mellan myndigheter ökar förutsättningarna för den samverkan som är nödvändig för att på bästa sätt bekämpa våld mot barn och ge de redan utsatta barnen rätt vård, stöd och skydd. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni sade i sitt anförande under landsmötet att barns rättigheter är politikens skyldigheter.

Arman Teimouri

Kjell-Åke Holdar

Eva Juhlin Dombrowe

Niklas Wikström

Sara Gunnarsson

Marianne Åhman

Niklas Lehresjön

Eva Wikström Hallonsten

Värmländska ombud på Liberalernas landsmöte

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.