Hoppa till huvudinnehållet

Modevärlden går samman – satsar på svensk ull

Publicerad:
Ullen har varit en biprodukt för många svenska fårbönder. Det mesta kastas bort, samtidigt som Sverige importerar ull för miljoner. Men nu börjar svenska klädmärken få upp ögonen för den inhemska ullen. Arkivbild.
Ullen har varit en biprodukt för många svenska fårbönder. Det mesta kastas bort, samtidigt som Sverige importerar ull för miljoner. Men nu börjar svenska klädmärken få upp ögonen för den inhemska ullen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Grovt och stickigt – eller mjukt, varmt och hållbart?

Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras.

I veckan togs ett avgörande steg när flera modeföretag träffades för att gemensamt skapa en standard för svensk ull.

Sedan ett drygt år tillbaka pågår ett projekt för att hjälpa modebranschen att få upp ögonen för den svenska ullen, en biprodukt som i dag vanligen slängs och bränns.

– Jag tror att lågt räknat kan 50 procent egentligen bli kläder, säger Claudia Dillmann, ull- och skinnansvarig på Svenska Fåravelsförbundet.

En av initiativtagarna är modeföretaget Filippa K som redan nu till viss del använder svensk ull.

– Det finns så många fördelar: det är väldigt lokalt, fårbönderna arbetar hållbart och bryr sig om framtida generationer, det är naturligt ekologiskt, säger Jodi Everding, hållbarhetskoordinator vid Filippa K.

Svensk tröja

Filippa K har intresserat sig för just svensk ull i ett och ett halvt år, berättar Jodi Everding. Nu har man producerat en helt svensk ulltröja, och försöker tillsammans med Röjk Superwear, tillverkare av svenska fritidskläder, sprida användandet av svensk ull till konkurrenterna.

I veckan bjöds bland annat in Tiger, Acne, Åhléns, Houdini Sportswear, Gudrun Sjödén och Peak Performance in till möte tillsammans med representanter från fårbranschen.

– Det är annorlunda att föra samman märken så här, eller hur? 17 olika märken, säger Jodi Everding vid Filippa K och förklarar senare:

– Vi vill bjuda in alla som är intresserade och se hur vi kan gå framåt och samarbeta.

Tanken är att försöka skapa någon form av organisation för att koordinera ullen, samt gemensamt skapa en standard för svensk ullkvalitéer, enligt Jodi Everding.

Claudia Dillmann på Svenska Fåravelsförbundet har höga förhoppningar. Redan nu har de tre klädskaparna Röjk Superwear, Our Legacy och Filippa K bokat upp svensk ull, säger hon. Och mer finns att få.

Hon har inventerat tillgången hos åtta fårproducenter i mellersta delen av landet och har hittills hittat fyra ton ull som ligger färdig att användas. Ännu mer om man tittar på Sverige som helhet – om nu modeföretagen är intresserade.

– Vi hoppas att fler företag hakar på. Det är en ullkvalitet som kan bli till tröjor och tyg.

Fler raser

Flera fårrasers ull har testats, men i nuläget satsar Filippa K själv bara på ull från en ras. I framtiden kan det dock bli fler.

– Vi startar med en ras (korsningen Findor, reds anm.) för att sätta i gång processen och för att standardisera kvalitén innan vi gör det med andra. Sedan kan man applicera det på andra raser.

De svenska fåren hålls ofta för köttet skull. Men även den svenska ullen – all sorts ull – kan enligt Claudia Dillmann användas till något.

En del svenska får är korsningar vars ull är finfibrig. Dessutom finns ryafåret med lång glansig ull som passar till garn och det grålockiga gotlandsfåret.

Sedan har köttraserna en ull som enligt Claudia Dillmann fungerar utmärkt som stoppning.

– Jag har känt och klämt, och ullen är ju hur fin som helst. Det är inte möjligt att all den här ullen slängs, säger Claudia Dillmann.

– Vi har ju för sjutton hur många ton ull som helst, som går att använda till något. Ullen är utmärkt!

Anna Karolina Eriksson/TT

Artikeltaggar

EkonomiFårMode

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.