Hoppa till huvudinnehållet

Macken som vågade gå en annan väg

Publicerad:
Här är några av de 17 anställda vid OK Q8-macken i Filipstad. Från vänster Roger Larsson, Oskar Löfgren, Johanna Sunesson, Nadia  Andersson Singh, Christian Nilsson och Gert Johansson.
Här är några av de 17 anställda vid OK Q8-macken i Filipstad. Från vänster Roger Larsson, Oskar Löfgren, Johanna Sunesson, Nadia Andersson Singh, Christian Nilsson och Gert Johansson. Foto: Jonny Ohlsson

När det är riktig fart på affärerna besöker över 1 000 personer macken, i det här fallet OK Q8 i Filipstad. En mack bland 140 andra mackar i Värmland som är viktiga sett ur servicesynpunkt, men de är också ofta en samlingsplats för kommunernas invånare.

– Eftersom vi satsat brett på vårt utbud samtidigt som vi lagt till lite premiumsatsningar, bland annat en unik fritidshörna med alla slag av sportartiklar, har vi fått en växande kundkrets. Vi är riktigt stolta över utvecklingen, säger Johanna Sunesson, stations- och säljchef för OK Q8 i Filipstad.

Men så är det också en mack med anor långt tillbaka i tiden. OK Värmland startade där 1971, men det fanns en mack, som sålde drivmedel, långt tidigare i samma område.

Började tidigt

Det är inte ofta ett företag har en chef som är 34 år, men så har också Johanna Sunesson gjort värnplikten i företaget. Redan vid 20 års ålder, 2005, fick hon ett vikariat vid macken.

– Redan som liten gillade jag OK-macken i Filipstad, kanske främst för godis och gott bröd. Jag var ofta med mina föräldrar till macken.

OK Q8 i Filipstad är nog den enda macken i Värmland som vågat sig på att sälja cyklar, cykelhjälmar, skidor och annan sport- och vinterutrustning.

– Sedan kan vi tala länge om vår livsmedelssatsning , bake off (färskt bröd) samt snabbmaten varvad med annan typ av mat, till exempel sallader. Jag vågar påstå att vi är en liten restaurang som ofta nyttjas av Filipstadsborna. Du kan äta dig proppmätt på allt det goda vi kan erbjuda.

Anställda på företaget Barilla, som ligger ett stenkast från macken, tillhör de trogna kunderna. Där går anställda i skift och då gäller det för macken att ha öppettider och varor som passar för dem att köpa innan de går på skiftet eller går av skiftet, allt på lite udda tider.

Hej då macken, vi ses i morgon, säger Johanna Sunesson och Christian Nilsson, stationschef och v. stationschef vid OK Q8 i Filipstad.
Hej då macken, vi ses i morgon, säger Johanna Sunesson och Christian Nilsson, stationschef och v. stationschef vid OK Q8 i Filipstad.

Stammisar

Det finns personer i Filipstad som varje dag besöker macken. Kanske bara för att köpa en tidning, en korv med bröd, lite mjölk och kaffe samt "ljuga" lite för varandra om livet i Filipstad, i villaområdet eller vad som händer på sportens område.

– Det handlar om våra stammisar, helt underbara kunder, säger Johanna Sunesson.

Macken har 17 anställda och alla har medvetet eller omedvetet " skrivit" på ett avtal att ge god service till kunderna.

Johanna Sunesson värnar om sina kunder. OK Värmland har 3 000 medlemmar i Filipstad.
Johanna Sunesson värnar om sina kunder. OK Värmland har 3 000 medlemmar i Filipstad. Foto: Jonny Ohlsson

– Jag behöver aldrig nämna den saken för mina medarbetare. De är väl införstådda med att jobbet på en mack handlar om att ha en hög servicenivå. Alla är också språkkunniga. Ett måste eftersom macken ofta får besök av turister från när och fjärran. Vi är ett fantastiskt team som servar Filipstads-borna.

Varför tror du att macken ofta inte räknas som ett " vanligt " företag?

– Det är nog så att de styrande i samhället ofta tycker att macken bara skall finnas där. Mackarna är oerhört viktiga företag och jag hoppas att vi får fortsätta att vara bemannade och serva Filipstads-borna, säger Johanna Sunesson.

Som chef försöker Johanna delta i olika verksamheter i kommunen.

– Jag är med i en förening som heter FQ, Filipstads Företagarkvinnor samt FFF, Fantastiska Filipstads Företag. Rätt kul föreningar som också är viktiga nätverk. Företagen skall mötas på olika arenor. Det skapar affärer och företagsklimatet förbättras.

Leder tävlingen

OK Q 8 utmärker sig också internt i OK Värmland. I koncernen finns en tävling som heter Stjärnklubben.

– Där är vi just nu i ledningen och jag hoppas att vi tar hem hela tävlingen i år.

Har jag glömt att fråga dig något viktigt?

– Det stämmer, Vi har också hyrbilar och hyrsläp som är utlånade för det mesta. Vi tar också in praktikanter från handelsprogrammet på Spångbergsgymnasiet.

Ja då var dagens affärer avklarade , säger Eije Wigh som sedan 1974 är kund vid OK Q8 i Filipstad, tillsammans med stationschefen, Johanna Sunesson.
Ja då var dagens affärer avklarade , säger Eije Wigh som sedan 1974 är kund vid OK Q8 i Filipstad, tillsammans med stationschefen, Johanna Sunesson. Foto: Jonny Ohlsson

Hur fungerar du som chef?

– Den frågan får du nog ställa till mina medarbetare. Jag försöker vara rak och tydlig. Det är en första förutsättning för att klara jobbet som chef.

Så till det allra viktigaste. Du har väl sett Macken med Galenskaparna?

– Det kan du vara säker på. Det händer att jag säger " hej då macken.- vi ses i morgon".

Artikeltaggar

EkonomiFilipstadJohanna SunessonOK Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.