Hoppa till huvudinnehållet

Storpublik mötte Guillou och Kilselever på bokfestival

Publicerad:
Storpublik när Jan Guillou kom till Värmlands bokfestival på fredagen. Han passade på att - underhållande - sopa mattan med "den nya franska romanen". Berättade samtidigt om sina egna författarambitioner i unga år.
Storpublik när Jan Guillou kom till Värmlands bokfestival på fredagen. Han passade på att - underhållande - sopa mattan med "den nya franska romanen". Berättade samtidigt om sina egna författarambitioner i unga år. Foto: Joachim Lagercrantz

Hur gick det egentligen till när Jan Guillou försökte bli Bonnierförfattare? Om detta berättade Guillou själv under Värmlands bokfestivals första dag, igår. Och det gjorde han inför storpublik på Nöjesfabriken i Karlstad.

Jan Guillou valde Värmlands bokfestival för att sopa mattan med "den nya franska romanen" - ett 50-talsfenomen - och några av dess mest kända skapare. Ett utspel som Jan Guillou använde i sitt försvar för böcker som - så att säga - går att läsa. I motsats till de en gång så uppmärksammade romanerna från Frankrike: Böcker utan egentlig handling och huvudperson...

Sjätteklassare från Sannerudsskolan i Kil presenterade en liten bok med framtidsvisioner.
Sjätteklassare från Sannerudsskolan i Kil presenterade en liten bok med framtidsvisioner. Foto: Joachim Lagercrantz

Jan Guillou - som alltid är mycket underhållande - berättade också om sitt första besök på Bonniers förlag vid Sveavägen i Stockholm. Och mötet där med den mäktige förläggaren Åke Runnquist, som avstod från att skriva kontrakt med unge Guillou. Något som han senare möjligen (sannolikt!) ångrade. Ty Jan Guillou är sedan många år en av modern svensk litteraturs mest bästsäljande författare.

Nytt och entusiasm

Bokfestivalens första dag kännetecknades av sedvanlig trängsel i gångarna mellan bokborden. Sällan eller kanske aldrig har en bokmässa/bokfestival i Värmland bjudit på så mycket: Mycket nytt, en hel del äldre saker, överraskningar, och en entusiasm som kväver alla eventuella farhågor om litteraturens framtid.

Roger Nordström - till höger -köper en bok om "Deje-Hitler", d v s Birger Furugård, av Jan Gustavsson och Göte Fax.
Roger Nordström - till höger -köper en bok om "Deje-Hitler", d v s Birger Furugård, av Jan Gustavsson och Göte Fax. Foto: Joachim Lagercrantz

Ett av de mest intressanta inslagen fanns - tyvärr endast under en dag - vid utkanten av bokfestivalen, inte så långt från entrén. Där stod en del sjätteklasselever från Sannerudsskolan i Kil och sålde små böcker med berättelser om vad som skulle kunna hända om - låt säga - hundra år: Tänk om..det eller det inträffar! Som till exempel ett nytt världskrig.

En triumf

Berättelserna i bokform har gjorts på initiativ av Framtidsfrön vars verksamhetsledare i Värmland, Mattias Walan, stod vid sidan av elevernas bord och såg ut att vara väldigt nöjd.

Systrarna Gerd Göran (till vänster) och Gunhild Akre diskuterar en ny bok av den senare.
Systrarna Gerd Göran (till vänster) och Gunhild Akre diskuterar en ny bok av den senare. Foto: Joachim Lagercrantz

På fem scener avlöste mer eller mindre kända författare och föredragshållare varann. Samtliga för att berätta om nya böcker. Inte minst skönlitteratur - romaner, poesi och deckare. Madelene Ciceks "Kvinnan på isen", Annette Brandelids mysdeckare, Anders Nilssons bok om Volvo, Staffan Anders krönikesamling, Lars Anderssons nya roman, Helena Siganders kärleksroman med rötter i Hjalmar Söderbergs verk osv osv.

Värmlands bokfestival år 2019 är en den litterära mångfaldens triumf över allt påstående om att böcker är på väg ut.

Viveca och Bengt, Hans och Oscar

Egentligen är Region Värmlands bokfestival - riktad inte minst till en ung läsekrets - bland det viktigare inom kulturlivet på många år.

Helena Sigander vid ett bord med egna romaner.
Helena Sigander vid ett bord med egna romaner. Foto: Joachim Lagercrantz

Inte bara för att bokfestivalen bjuder på en hel del litterära kändisar. Utan också för de där många möjligheterna till upptäckter som finns.

der lördagen fortsätter festivalfesten i Nöjesfabriken. Då med bland andra Viveca Lärn, Hans Rosenfeldt ("Bron"), Bengt Berg, poeten, Stefan Holm, krönikören som en gång hoppade extra högt.

Karina Johansson, deckarförfattare, sålde färdiginslagna julklappsböcker av sig själv.
Karina Johansson, deckarförfattare, sålde färdiginslagna julklappsböcker av sig själv. Foto: Joachim Lagercrantz

Och alldeles i slutet av bokfestivalen, under sen eftermiddag, kommer representanter för juryn som utsett Årets värmlänning att berätta om just Årets värmlänning 2019. Oscar Magnusson kan inte närvara fysiskt - han och övriga Sven-Ingvars är i Helsingborg - men digital teknik bör nog ordna så att han finns med trots allt.

Artikeltaggar

Jan GuillouNöje/KulturVärmlands bokfestival

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.