• idag
  28 jan
  -8°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 feb
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spelrecension: Pokémon Sword

Spel
PUBLICERAD:

Pokémon Sword

Switch
Game Freak
Åldersmärkning: 7

Folk är väldigt engagerade i de söta små Pokémon-kreaturen. Det har vi fått erfara den senaste tiden, när en inte oansenlig del av fanskaran har lackat ut fullständigt på sin älskade spelserie. Anledningen är att Pokémon Sword och Shield har kapat mer än hälften av de existerande varelserna.

Det var ju tvunget att hända förr eller senare. Med mer än 800 pokémon-skapelser blir det till slut för mycket. Besvikelsen hos de som fått sina favoriter kapade är förståelig. Samtidigt är nivån på ilskan ganska så extrem, och det faktum att många av de allra argaste rösterna kommer från vuxna människor gör det svårt att ta det på allvar.

Ett större problem med Pokémon Sword är att så ytterst lite har hänt sedan sist. Vi får en gimmick eller två, men inget som tillför speciellt mycket till det redan så sönderkokta receptet. Du kan göra dina pokémon stora ibland, men utöver det är nyheterna få. Som alltid fångar du söta djur och tvingar dem att slåss mot andra söta djur. Allting bakas in i så mycket sötsliskig optimism och tröttsamma monologer om att ”ge sitt allt” att det är lätt att förstå varför de här varelserna behöver ta ut sina aggressioner på något sätt.

Onlinefunktionerna är halvdana, grafiken är simpel och estetiken är väldigt ojämn, och i princip har vi spelat detta ända sedan 90-talet. Dessutom har Game Freaks och Nintendo fortfarande mage att ge ut två i princip identiska spel med två olika titlar. Det finns ingen god anledning till detta, annat än att de har kommit undan med det i tjugo år så varför inte fortsätta?

Trots alla invändningar, besvikelser, uppblåsta kontroverser och uråldriga mekaniker – så är Pokémon Sword allra mest ett trivsamt och oförargligt litet spel. Konceptet må vara i behov av nytänk, men samtidigt det roar fortfarande. Åtminstone för stunden.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.