Hoppa till huvudinnehållet

Värmland ska bli bättre på att bygga i trä

Publicerad:
Nordens högsta träbyggnad, Sara kulturhus i Skellefteå, presenterades på Trämarknaden i Karlstad av Robert Hortlund, Martinsons, och P-O Landstedt, Derome. Foto: Lisa Olaison

I Skellefteå bygger man just nu Nordens högsta träbyggnad med 20 våningar, och i Stockholm bygger man ihop Vasastan med Solna genom ett nytt kvarter exklusiva träbyggnader.

Den industriella träproduktionen i Värmland ligger långt efter om man jämför med dessa jätteprojekt - men nu kraftsamlas det i länet för att få fart på byggandet i trä.

Den traditionella Trämarknaden på Elite Stadshotellet i Karlstad har under två dagar samlat människor från både privata företag inom skogsnäringen och offentlig sektor. Målet är att nätverka, dela med sig kunskap och erfarenheter, umgås - och göra affärer.

En fråga som diskuterades var byggandet i trä. Med hållbarhets- och klimatmål som argument försöker branschens företrädare få fler att våga satsa på trä när man bygger. Koldioxidutsläppen sägs minska med 60 procent om man bygger i trä jämfört med om man har stommar i cement.

Bättre arbetsmiljö

Det lättare och mjukare materialet har också arbetsmiljöfördelar på byggena, påpekade Anna Ervast Öberg, som är Veidekkes projektutvecklare för Cederhusen i Stockholm, ett av världens största trähusprojekt.

– Det bullrar mindre och det är lättare att hantera materialet. Folk gillar att jobba i trä, och vi har märkt att sjukfrånvaron är lägre än när man bygger i stål och betong.

Hon representerade alltså kundsidan i sammanhanget - byggherren - och hennes budskap till skogsindustrin var att fortsätta utveckla tekniken, logistiken och miljöfördelarna i sina produkter för att vässa sitt erbjudande till dem som beställer och betalar projekten.

Helene Vogelmann jobbar med projekt inom kluster och innovationssystem på Region Värmland. Hon är drivande i bildandet av en hub för träbyggnadsindustrin i Värmland.
Helene Vogelmann jobbar med projekt inom kluster och innovationssystem på Region Värmland. Hon är drivande i bildandet av en hub för träbyggnadsindustrin i Värmland. Foto: Jonas Klint

Helene Vogelmann, projektledare på Region Värmland, är inne på samma spår, men med extra fokus på den regionala, värmländska skogsnäringen.

Skapar nav

Hon och hennes kollegor på Region Värmland ska nu bli motorn i bildandet av en så kallad hub, ett nav, för industriell träbyggnation i Värmland. Det finns mycket att jobba vidare ifrån; Värmland är ett skogslän med många framgångsrika företag, ett universitet, industrikluster som Paper Province och mycket av jobbet är redan gjort. Bland annat genom det norsk-svenska Interregprojektet The Bioeconomy region där Region Värmland ingår, och Indbygg som samlar bland andra Paper Province, värmländska kommuner och företag och där Region Värmland bidrar med finansiering.

Nu tar Region Värmland nästa steg och jobbar för att skapa en hub, ett affärsdrivande nätverk med företag i hela byggkedjan från skog till färdiga byggnader. Företagen ska samarbeta med forskningsvärlden och stöttas av kommuner och regionen.

Varför vill ni ha en hub?

– Vi vill höja värdet av vad vi gör av skogen. Vi vill höja förädlingsvärdet och exportvärdet. Vi ser att det ger ekonomiska förutsättningar för att vi ska må bra i Värmland och ha en välfärd och skatteintäkter.

– Det är företagen som behöver vara innovativa och ha nya produkter och systemlösningar, och Region Värmlands uppgift är att hjälpa till med det. Till exempel genom att finansiera forskning tillsammans med andra, till exempel Vinnova och Paper Province, och att ta fram analyser så att politiken kan diskutera och ta modiga beslut för framtiden.

Ett sådant beslut skulle vara att låta bygga Karlstads nya resecentrum i trä, menar hon.

– Det är en het fråga, men utifrån mitt perspektiv som tjänsteman är det klart att det skulle vara superhäftigt. Vi är ändå ändå det län i Sverige som har högst andel skoglig bioekonomi så det är klart att det skulle vara trevligt.

Förbättrar hel bransch

Hon ser också att mer träbyggande kan ge långsiktiga fördelar för hela byggbranschen .

– Industriell träbyggnation måste vara mer konkurrenskraftig än den traditionella byggbranschen. De har tio procent av marknaden i dag, och om de företagen ska överleva, både materialtillverkarna och entreprenörerna, så måste de vara smartare och mera effektiva för att kunna slå de traditionella byggentreprenörerna och företagen. Därför är de duktigare på att jobba ihop och de är smartare när det gäller logistiken. Vi tror att den den delen av byggbranschen som industriell träbyggnation representerar, är en spjutspets för att förbättra hela byggbranschen.

Artikeltaggar

Elite StadshotelletKarlstadNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.