Myttynen bakom Malmös islossning

Publicerad:
Malmös Matias Myttynen jublar efter sitt 4–2-mål mot Växjö. Foto: Andreas Hillergren/TT

Bara 44 gjorda mål på 18 matcher.

Då fick Malmö islossning hemma mot Växjö – och gjorde fem mål för endast andra gången den här säsongen.

Vi gjorde många bra saker, sade tvåmålsskytten Matias Myttynen till C More.

Ja, före mötet med Växjö var det endast jumbon Oskarshamn och tidigare krislaget Brynäs som hade gjort färre mål än Malmö i SHL. Men efter densamma såg Malmö till att passera Leksand och Linköping, och placera sig jämsides med just Växjö i målkategorin.

Men efter 20 minuters spel såg det inte särdeles mycket bättre ut för Malmötränaren Peter Andersson och hans manskap. Detta då Växjö gick till periodpaus i ledningen sedan nye backen Ilari Melarts makalösa målsuccé fortsatt. Den 30-årige finländaren skickade in sitt sjunde mål i sin blott elfte match – från död vinkel via Malmöbacken Carl-Johan Lerby.

Vild andraperiod

Men i en sjövild andraperiod vände Malmö, och grundlade segern. 1–1 (Matias Myttynen) kom i powerplay i början av perioden, 2–1 (Lars Bryggman) bara 47 sekunder senare i ett nytt powerplay. Växjö kvitterade förvisso (Erik Josefsson) i spel i numerärt överläge – men Christoffer Forsberg kontrade in 3–2 till Malmö några minuter senare. Också det i numerärt underläge. Succévärvningen Myttynen satte sedan 4–2 – hans fjärde mål i åttonde matchen – strax före den andra periodens slut.

Ludvig Nilsson gav Växjö hopp med en 3–4-reducering i början av tredje perioden, men Max Görtz 5–3 i powerplay med drygt åtta och en halv minut kvar fällde definitivt avgörandet.

-Det var en bra match. Vi tog tre poäng och gjorde många bra saker och så finns det några saker vi kan förbättra, sade Matias Myttynen till C More.

-Jag får tacka mina danska kedjekamrater (Nicolai Meyer och Jesper Jensen) för två fina passningar, fortsatte finländaren.

Duo på väg bort

Noterbart är att Växjös svit på tre raka segrar sprack. Laget kom till spel utan de båda tidigare assisterande lagkaptenerna Jonas Engström och Mathew Bodie. Växjö meddelade på sin webbplats att de var "ej aktuella för spel i kvällens match mot Malmö Redhawks då det pågår transferdiskussioner med annan klubb".

Enligt såväl Aftonbladet som Expressen är båda spelarna aktuella för nykomlingen Oskarshamn. För Engströms del skulle det i så fall innebära en återkomst till klubben där han var lagkapten i fyra år innan han i våras lämnade för Växjö.

Fredrik Scherman/TT

Artikeltaggar

Ilari MelartIshockeyMallbackenMalmö RedhawksPeter AnderssonSHLVäxjöVäxjö Lakers

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare