Incir: Högern i samma riktning som Polen och Ungern

Signerat
PUBLICERAD:
Det är farligt att hamna i en situation där desinformation sprids och bekräftas. Det urholkar förtroendet för demokratiska institutioner och för traditionella medier, skriver Evin Incir.
Foto: Fredrik Persson / TT

Direkt från Europaparlamentet

Självklart ska terrorister slängas ut med huvudet före, men de ska aldrig tillåtas få oss att åsidosätta rättsstatsprincipen, skriver Evin Incir.

Nu har det snart gått ett halvår sedan valet till Europaparlamentet och arbetet har kommit igång på allvar. Bland mina hjärtefrågor finns demokrati, grundläggande rättigheter och rättsstatsprincipen. Det är värden som jag aldrig kommer sluta kämpa för.

I Europaparlamentet ser jag dagligdags försök att underminera de värden som vi i dag ofta tar för givet, värden som generationer innan oss kämpade outtröttligt för. Men likväl på hemmaplan i Sverige måste vi vara vaksamma, och tydligt stå upp emot alla försök att underminera demokrati, grundläggande rättigheter och rättsstatsprincipen.

Den senaste tidens partiledardebatter har fått mig att undra om jag lyssnar på en debatt mellan svenska partiledare, eller om jag lyssnar på en debatt i Europaparlamentet, i mitt utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt inrikesfrågor. I det utskottet sitter nämligen även representanter från det ungerska regeringspartiet Fidesz och det polska regeringspartiet PiS, och frågorna som står på utskottets agenda är bland annat migration, mänskliga rättigheter och lag och ordning.

När Ulf Kristersson (M) och hans högerkollegor Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD) i diskussioner beklagar sig över att Europaparlamentsvalet stundtals kom att belysa situationen i Polen och Ungern är det medvetet. Den svenska högern går, både retoriskt och politiskt, allt mer i samma riktning som deras systerpartier i de nämnda länderna.

Diskussionen om terroristbekämpning är ett exempel. Självklart ska terrorister slängas ut med huvudet före, men de ska aldrig tillåtas få oss att åsidosätta rättsstatsprincipen. Allt måste ske med respekt för gällande lag. Om gällande lag har brister måste dessa omedelbart åtgärdas. Politiken ska dock inte börja åsidosätta domstolars beslut, för då riskerar vi ytterst hamna vi i en situation just som i Polen, där regeringen styr vilka som dömer.

Vi ska absolut kritisera varandras politik, men vi ska göra det med fakta i hand. Det är farligt att hamna i en situation där desinformation sprids och bekräftas. Det urholkar förtroendet för demokratiska institutioner och för traditionella medier. Ytterst skadar det demokratin, eftersom det hindrar medborgarna från att fatta välgrundade beslut.

I Europaparlamentet lyckades Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centern och Vänstern tillsammans sätta stopp för att en av positionerna som viceordförande i mitt utskott skulle ges till en Fidesz-kandidat från den konservativa partigruppen EPP, en grupp där moderater och kristdemokrater ingår. Samtidigt har ledande representanter för Sverigedemokraterna ett flertal gånger visat tydligt stöd för Fidesz och utvecklingen i Ungern. Inte minst Kristina Winberg, som var Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna fram tills i maj.

Mitt arbete för våra grundläggande värden fortsätter i Europaparlamentet, men vad som händer i andra länder påverkar självklart utvecklingen i vårt land. Inget land är en öde ö utan influenser från andra krafter.

Evin Incir

Europaparlamentariker (S)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.