Hoppa till huvudinnehållet

Folkan bio får stöd till utveckling

Publicerad:
Folkan bio visar filmer men också operasändningar. Nu har bion fått bidrag från Filminstitutet för att utveckla sin verksamhet.
Folkan bio visar filmer men också operasändningar. Nu har bion fått bidrag från Filminstitutet för att utveckla sin verksamhet. Foto: Lena Richardson

Både Filipstad och Storfors får en bit av kakan när Filminstitutet fördelar drygt 13 miljoner kronor till utveckling av Sveriges biografer.

Folkets hus i Filipstad får 200 000 till utveckling av Folkan; Storfors kommun ror hem 120 000 till Folkets hus-bion där.

Totalt har biografer på 120 orter över hela landet fått del av stödet, vars syfte är att stärka och utveckla biografstrukturen i Sverige. Fler ska kunna se på film och stödpengarna går till alltifrån ny teknik till bättre komfort i biosalongen.

"Slipa verksamheterna"

– Det här har varit ett fantastiskt sätt för oss att ge mindre biografer möjlighet att göra större investeringar och slipa sina verksamheter. Utvecklingsstödet är ett särskilt uppdrag från Kulturdepartementet som löpt 2016-2019, för att stärka biografer i hela landet, säger Elin Torestad, ansvarig för biografstöd på Svenska Filminstitutet.

Totalt 13 190 000 kronor har delats ut, fördelat till 92 biografägare av 125 biografer på 120 orter i Sverige.

Artikeltaggar

BioFilipstadFilipstads Folkets husNöje/KulturNyheterStorforsSvenska Filminstitutet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.