Replik: Fixarservice betalar sig på sikt

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Anders Tallgren och Linda Larsson.
Foto: Kent Sjögren, Kent Sjögren
Vi är övertygade om att den här tjänsten finansierar sig själv på sikt, skriver Linda Larsson, Anders Tallgren och Monica Gundahl.

Svar till Ljubica Jasic Modin (NWT 7/11).

Socialdemokraterna konstaterade i en tidigare debattartikel att det blågröna styret tillsammans med Sverigedemokraterna är i otakt med Karlstads äldre i två nyligen tagna kommunala beslut. Det ena beslutet handlar om att lägga ut tre fungerande kommunala boenden på privat entreprenad och det andra beslutet handlar om att avslå en S-motion om fixarservice inom digital teknik.

När det gäller upphandlingen av vårdboenden så skriver Jasic Modin (SD) att: ”SD lägger inga ideologiska värderingar i driftsform. Vi välkomnar konkurrens inom välfärdssektorn så länge detta leder till ökad valfrihet, kvalitet och brukarnöjdhet”. Det är ju ett tydligt besked till Karlstads äldre och alla kommunanställda. Hur mycket verksamhet kan SD tänka sig att privatisera? Självklart är driftsformen en ideologisk fråga och SD är ett parti på högerkanten, vilket väljarna kanske inte fullt ut uppfattat.

Har Sverigedemokraternas representanter i vård- och omsorgsnämnden förstått konsekvenserna av nämndens beslut? Tre välfungerande kommunala vårdboenden ska läggas ut på privat entreprenad, av ideologiska skäl. Kommunen kan inte ställa krav på anställningsvillkor exempelvis heltid som norm, schemaläggning eller friskvårdsbidrag.

De äldre som redan bor på dessa 106 platser samt deras anhöriga, tillfrågas inte och har i praktiken inget val. Ändå används argumentet ökad valfrihet. För vem? Det finns aldrig något överskott av boendeplatser, utan de äldre erbjuds, efter biståndsbedömning, plats där det finns ledigt. Tackar man nej, får man vänta längre på plats. Vi upplever inte några högljudda krav från Karlstads äldre om mer privatisering, tvärtom. De äldre värnar om välfärden och kommunens verksamhet.

Den andra frågan i vår tidigare artikel, handlar om att bryta det digitala utanförskapet som många äldre upplever. Många äldre skulle vilja komma igång att utföra sina e-tjänster på nätet, eller hålla kontakten med nära och kära som geografiskt befinner sig långt borta. Socialdemokraternas idé är därför att utöka befintlig fixarservice till att omfatta också viss hjälp med att exempelvis koppla in datorer, ladda ner appar på mobilen eller koppla upp sig på Skype.

Fixarservice omfattar i dag alla som har trygghetslarm och innebär att man kan få hjälp med sådant i hemmet som kan innebära en fallrisk. Exempelvis gardinbyte, byte av en trasig lampa eller att hämta julpyntet från förrådet.

Motionen avslås framför allt av ekonomiska skäl. Frågan är hur stor samhällskostnaden är för de äldres ensamhet och det digitala utanförskapet? Vi är övertygade om att den här tjänsten finansierar sig själv på sikt. Inledningsvis kan man använda vård- och omsorgsnämndens upparbetade överskott för att testa och utveckla tjänsten. Politik är både att vilja och att prioritera. Varför har Karlstads kommun tydligen råd att betala dykare som flyttar musslor (!) för en onödig cykelbro, men inte råd med en utökad fixarservice som kan bidra till att bryta de äldres digitala utanförskap?

Linda Larsson (S)

Oppositionsråd

Anders Tallgren (S)

Oppositionsråd

Monica Gundahl (S)

Förste vice ordförande, vård- och omsorgsnämnden

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.