• fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Coldplay - Från jazzig mystik till gospel

Skivor
PUBLICERAD:

Coldplay

Everyday Life
(Parlophone)

Med Everyday Life slår Coldplay på den stora trumman. Ett dubbelalbum som är uppdelat i titlarna Sunrise och Sunset bjuder på 16 verk. Musikaliskt svävar det mellan psykedelisk och jazzig mystik till gospel och skimrande mjukpop. Ett experimenterande som öppnar upp för nyanser och vändningar, men samtidigt sammanför och komprimerar det som är viktigt. Kärnan och hjärtat i musiken.

De skiftande nyanserna i Everyday Life förenas delvis av en vind från mellanöstern. På albumets omslag har bandet använt arabiska bokstäver och Everyday Life firas genom att Coldplay spelar en livestreamad konsert i Jordanien. Den orientaliska kopplingen ljudmässigt är inte lika tydlig.

I Arabesque finns en pampig march som broderas ut med blås. Orphans har den klassiska lätt tillbakahållna energin signerad Coldplay och BrokEn värmande gospel. Albumet avhandlar just vad titeln säger, det vardagliga omkring oss och Coldplay gör det med lika tvära kast som livet själv.

Everyday Life är trots experimentlustan lätt att ta till sig. De olika uttryck och intryck och det trevande och samtidigt självklara ljudlandskapet sammanflätar det mångfacetterade som finns omkring oss. Influenser, som visar på att vi är närmare varandra än vad vi tror.

Bästa låt: Daddy

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.