Tänk till innan du hjälper till

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vill du hjälpa ditt barn att få en egen bostad? Funderar du på att ta ett lån tillsammans med barnet, låna ut pengar eller kanske ge pengar som gåva? Innan du bestämmer dig för att hjälpa till är det en hel del saker att tänka på.

Om du lånar tillsammans med ditt barn räknas de gemensamma lånen även med i din ekonomi. Det gör att ditt utrymme för att ta andra lån till sådant du själv behöver kan minska.

Ifall du har flera barn som kan behöva din hjälp behöver du tänka på det redan när du planerar att hjälpa det barn som flyttar först. Hur mycket lån kan du totalt sett ta tillsammans med dina barn? Kommer alla dina barn ha samma behov? Behöver de hjälp samtidigt eller hinner det första barnet ta över ägande och lån själv innan nästa barn behöver hjälp?

Bli delägare

Om du lånar ut pengar till ditt barn som sedan själv köper lägenheten är du inte delägare, utan du har en fordran på barnet. Beloppet som ditt barn är skyldig dig är detsamma oavsett vad som händer med bostaden.

Tänk efter ett varv innan du går in och hjälper ditt barn med ett lån på bostaden.
Foto: Bertil Ericson / TT

Väljer du istället att vara med och köpa bostaden blir du delägare. Då är du och ditt barn tillsammans ansvariga för att betala avgifterna till föreningen och för eventuella skador som uppkommer. Då tar du också del i värdeökningen eller värdeminskningen.

Kan få konsekvenser

Om du är delägare av ditt barns boende kan det få konsekvenser, till exempel om du avlider eller skiljer dig. Och om ditt barn har en sambo kan ett avtal behövas. Det är en del juridiska frågor att ta ställning till.

För att få köpa en bostadsrätt måste köparen bli medlem i bostadsrättsföreningen. Föreningen kan vägra ett medlemskap om den bedömer att en köpare inte tänker bo i lägenheten.

Många föreningar godkänner medlemskapet om barnet äger en viss del av lägenheten. Kolla med föreningen hur de ställer sig till att du är delägare och vilka krav de har.

Det här är bara några exempel på saker att tänka på när du vill hjälpa ditt barn att köpa bostad. Mitt råd är att prata med en rådgivare på din bank, så du får allt rätt från början.

Fotnot: Lasse Nilsson, Nordea, ger privatekonomiska tips i Arbete & Ekonomi under vinjetten Dina pengar

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.