Hoppa till huvudinnehållet

Polisen varnar för bedrägerier mot unga

Publicerad:
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Polisen har gått ut med en varning om en ny typ av telefonbedrägerier som särskilt riktar sig mot unga personer.

Enligt polisen är det personer som är födda i mitten eller slutet av 90-talet som är den huvudsakliga målgruppen för bedragarna.

Bedrägerierna går till så att någon ringer och säger att man jobbar på bank och ska hjälpa den uppringda att uppgradera sitt bankkort från ungdomskort till ett vuxenkort eller ett ungdomskonto. Ett alternativ är att den som ringer säger att ens mobila Bank-Id behöver uppdateras för att förhindra att det slutar att fungera.

För inte över pengar

Den som ringer säger att banken ska ha skickat ut ett brev om detta och att den uppringda personen inte har gjort det som man uppmanats till i brevet. Den som ringer kan hjälpa till och ordna uppdateringen direkt på telefon.

Det man då uppmanas att göra är att man ska föra över pengar till ett annat konto med hjälp av sitt mobila Bank-Id som du behöver logga in på under samtalets gång.

Det här ska man naturligtvis inte göra.

"Ring upp din bank"

Polisens råd är att man aldrig logga in på sitt mobila Bank-Id samtidigt som man pratar i telefon med någon man inte säkert vet vem det är.

Man ska heller aldrig lämna ut kort- eller kontouppgifter över telefonen.

– Ring upp din bank på ett telefonnummer som du själv tar reda på genom bankens hemsida eller liknande och kontrollera om någon där har sökt dig, skriver polisen på Facebook.

Den som blivit utsatt för något liknande eller hört talas om någon i bekantskapskretsen som blivit det uppmanas att kontakta polisen på 11414 för att göra en anmälan eller lämna ett tips.

Artikeltaggar

Bank-IDBedrägerierNyheterPolisenSwishVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.