Hoppa till huvudinnehållet

Här är utbildningen som ger jobb direkt

Publicerad:
Sophia Slättersjö, Antonia Gustafsson och Ida Hedin utbildar sig till diagnostekniker inom motorbranschen. Arbetsmarknaden är mycket ljus.
Sophia Slättersjö, Antonia Gustafsson och Ida Hedin utbildar sig till diagnostekniker inom motorbranschen. Arbetsmarknaden är mycket ljus. Foto: Olov Öström

Letar du utbildning som ger en bra chans till jobb?

Här kommer ett tips. Gör som Sophia Slättersjö, Antonia Gustafsson och Ida Hedin - läs till diagnostekniker inom motorbranschen.

Kanske får du under utbildningen chans att göra praktik hos Koenigsegg eller Tesla.

– 100 procent får jobb. Det är en väldigt attraktiv utbildning för motorbranschen, säger Magnus Dieserud, utbildningsansvarig och lärare.

För en bilmekaniker har sannerligen tidernas förändras. Ska man vara uppdaterad med att laga bilar i dag duger det inte med bara skruvnycklarna. Ett viktigare redskap är datorn.

Bilelektroniken blir allt mer avancerad och den nya tidens fordon - de eldrivna - rullar in på verkstäderna.

Henrik Prehm och Mosa Akram vid kundmottagningen.
Henrik Prehm och Mosa Akram vid kundmottagningen. Foto: Olov Öström

Elektrifieringen kommer att förändra förutsättningarna för framtidens bilverkstäder. Elbilarna kräver inte lika mycket service som fossilbilar.

Ser man på nuläget och ett gott stycke in i framtiden kommer ändå efterfrågan på fordonsmekaniker i verkstäderna vara fortsatt stor. De välutbildade, de som kan el och datorer, blir mycket attraktiva.

– Branschen skriker efter välutbildade ungdomar. Det kommer också ta lång tid innan nuvarande fossil-fordonspark fasas ut, säger Magnus Dieserud.

18 elever per år tas in vid Karlstads teknikcenterns yrkeshögskoleutbildning diagnostekniken inom motorbranschen.
18 elever per år tas in vid Karlstads teknikcenterns yrkeshögskoleutbildning diagnostekniken inom motorbranschen. Foto: Olov Öström

Alla som går ut den 1,5 år långa utbildningen nu i december har fått jobb, en del har flera att välja på.

Utbildningen till diagnostekniker inom motorbranschen är en yrkeshögskoleutbildning som är värd 300 poäng. Det är en eftergymnasial utbildning vid Karlstads teknikcenter med kommunen som huvudman.

Själva utbildningen är utlokaliserad till Nobelgymnasiet, i egna lokaler. För att vara behörig till utbildningen ska man ha en gymnasieexamen som fordonsmekaniker eller att man kompletterar en gymnasieutbildning med en grundläggande utbildning i fordonsteknik vid vuxenskolan.

Den senare vägen har både Sophia, Antonia och Ida gått.

– Jag har alltid gillat bilar och speciellt gamla amerikanare, säger Ida Hedin.

Ida Hedin och Mehran Seyed Joudi. skruvar ihop en båtmotor de reparerat.
Ida Hedin och Mehran Seyed Joudi. skruvar ihop en båtmotor de reparerat. Foto: Olov Öström

Ida felsöker och reparerar en båtmotor av äldre modell tillsammans med klasskompisen Mehran Seyed Joudi.

– Ägaren hade fått stopp när han var ute med den. Nu har vi felsökt och åtgärdat felet som var inne i motorn, förklarar Ida.

Utbildningen är starkt praktiskt orienterad. Under de 1,5 år har man tre olika praktikperioder.

– Sköter man sig bra under praktiken leder den ofta till en anställning, säger Magnus Dieserud.

Sophia, Antonia och Ida har med att de går utbildningen slagit in en kil i en manligt dominerad bransch.

– Det är roligt. Vi känner oss verkligen uppskattade.

Magnus Dieserud och rektorn vid Karlstads teknikcenter, Henrik Degert Grahn, berättar att utbildningen i Karlstad är den enda i Sverige i sitt slag.

Jaroslav Ladanov, Robin Björk och Erkan Delen felsöker i den så kallade Golftavlan. De tre är klara med sin yrkeshögskoleutbildning i december och alla har redan jobb som väntar.
Jaroslav Ladanov, Robin Björk och Erkan Delen felsöker i den så kallade Golftavlan. De tre är klara med sin yrkeshögskoleutbildning i december och alla har redan jobb som väntar. Foto: Olov Öström

– Det är ledningsgruppen med våra samarbetspartners, återförsäljarna i Karlstad, som bestämmer innehållet i utbildningen. Det är det som gör att det blir så bra effekt av den, att eleverna verkligen får jobb efteråt.

Utbildningen har närmare 20 samarbetspartners varav flera välkända lokala aktörer, som Lecab och Helmia.

Till den mer exklusiva skaran av arbetsplatser man har kontakt med om praktikplatser finns den svenska sportbiltillverkaren Koenigsegg och elbilstillverkaren Tesla. Naturligtvis är det varje students våta dröm att få göra praktik där.

I lokalerna vid Nobelgymnasiet finns en komplett verkstad i vilken studenterna tillbringar en stor del av sin studietid.

 Det är inte bara datorer som kommer till användning i verkstan.
Det är inte bara datorer som kommer till användning i verkstan. Foto: Olov Öström

Vid en Audi pågår arbete med att bygga in fel. Det jobbet håller andraårs-studenterna på med. Sen är det meningen att de som går första året ska felsöka och hitta felen.

Ett lika vanligt redskap i verkstan som hylsnyckeln är datorn. Med hjälp av datorn kan dessa blivande Bosse-bildoktorer diagnostisera vad det är för fel i en modern elektronikfylld bil.

– Datorn är jättebra, men den är inte till hjälp med allt. Det är ganska mycket logiskt tänkande också, säger Ida Hedin.

I utbildningsplanen ingår teknisk engelska med många branschspecifika uttryck.

I en intilliggande byggnad finns ett speciellt rum med utrustning för el-diagnostik. Här står en Volvomotor med riggade fel som studenterna ska upptäcka.

Javad Saboori har jobbat som bilmekaniker i åtta år i sitt hemland. Trots den erfarenheten får han inget jobb i Sverige. Nu sitter han i skolbänken för att få papper på sina kunskaper.
Javad Saboori har jobbat som bilmekaniker i åtta år i sitt hemland. Trots den erfarenheten får han inget jobb i Sverige. Nu sitter han i skolbänken för att få papper på sina kunskaper. Foto: Olov Öström

Vid ett bord sitter Javad Saboori och läser in sig på serie- och parallellkopplingar. Javad kom till Sverige för fyra år sedan som politisk flykting.

– Hemma i Kurdistan jobbade jag som bilmekaniker i åtta år och hade egen verkstad. Men det hjälpte mig inte att få jobb i Sverige. Jag hade inga papper på vad jag kunde. Därför har jag pluggat hårt med att lära mig svenska för att kunna utbilda mig, berättar Javad.

Han är inte ensam om den här bakgrund; invandrare som kommer till Sverige med stor kunskap men saknar papper som kan styrka kompetensen.

I ena hörnet av bilverkstan finns en kundmottagning. Den finns också med i utbildningen.

Till skolan kan folk komma som till vilken verkstad som helst och lämna in krånglande fordon.

– Kundmottagningen är en del av utbildningen, att lära sig kundbemötande och att klara administrationen kring det, berättar Magnus Dieserud.

Eleverna Ida Hedin och Sophia Slättersjö tillsammans med rektorn för Karlstads teknikcenter Henrik Degert Grahn och läraren Magnus Dieserud.
Eleverna Ida Hedin och Sophia Slättersjö tillsammans med rektorn för Karlstads teknikcenter Henrik Degert Grahn och läraren Magnus Dieserud. Foto: Olov Öström

Hos Motorbranschens riksförbund (MRF) räknar man med att det finns ett behov av 5000 nya medarbetare de närmaste åren, inte minst inom el och data.

– Kraven på kompetens ökar. Det går mot en förskjutning av mer kvalificerade tekniker, säger Henrik Idermark, som har hand om skolfrågor vid MRF.

En stor påverkan på branschen är omställningen till elbilar. I dag rullar 92 000 elbilar på våra vägar. År 2030 räknar man med att det finns 2,5 miljoner laddbara bilar.

– Arbetsmarknadsutsikterna för kvalificerade tekniker är mycket goda. Det finns ett uppdämt behov av kompetens inom elbilsområdet. De enklare mekaniska jobben kommer på sikt att minska. Det ser man redan i Norge som ligger före oss i elbilsutvecklingen, säger Henrik Idermark.

Artikeltaggar

EkonomiKarlstadKoenigseggLecabMotorbranschens RiksförbundNorgeTesla

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.