På tisdagen klubbade kommunstyrelsen i Grums två tuffa beslut - skatten höjs med 48 öre och Skruvstads skola läggs ner höstterminen 2020.
– Jag tycker att det är ansvarstagande beslut, säger Leif Haraldsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
På Skruvstads skola går i dag 34 barn i årskurs F-3.
Höstterminen 2020 flyttas skolbarnen därifrån. Terminen då skolan står tom beräknar Grums kommun spara in 1,7 miljoner kronor.
– Det är inte roligt att lägga fram ett sådant förslag. Men om man tittar på budgeten har vi ökande kostnader för alla verksamheter. Inför 2021 ser det ännu värre ut, säger Leif Haraldsson (S).
Hur stora är kostnaderna inför 2020?
– Totalt ligger ökningen på cirka 21 miljoner kronor, vara skolan står för 12 miljoner kronor. Det handlar om alltifrån ökade gymnasiekostnader till pensioner inför 2020, säger Leif Haraldsson (S).
Vid kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen reserverade sig Moderaterna och Centerpartiet mot skolnedläggningsbeslutet.
1,7 miljoner kronor
– Vi vill rädda Skruvstads skola från nedläggning under höstterminen för att ge föräldraföreningen en chans att ansöka om friskola. Därför lade vi fram ett förslag om att spara 1,7 miljoner kronor på annat sätt, bland annat genom att ta pengar från ett konto för finansiella kostnader som haft överskott, säger Judith Kisch (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
Dessutom föreslogs att en konsult skulle anlitas för att upptäcka eventuella samordningsvinster i verksamheterna. Men oppositionens förslag fick inget gehör.
– Vi ska träffa vårdnadshavare under måndagen och tisdagen på Skruvstads skola för att diskutera hur vi ska lösa detta framöver. Vår uppgift är att sätta barnen i centrum. Jag tror inte att barnen kommer att må dåligt av att komma till en helt ny skola. Med det fria skolvalet finns andra alternativ om någon skulle föredra det småskaliga alternativet, säger Leif Haraldsson (S).
48 öre i skattehöjning
Beslutet om skolnedläggningen klubbades av kommunstyrelsen och avgörs definitivt i kommunfullmäktige 28 november.
Den föreslagna skattehöjningen på 48 öre var hela kommunstyrelsen överens om - den ger 8,9 miljoner kronor extra till Grums kommun.
– Det går inte att spara på institutionsvård och familjehemsplaceringar, vissa kostnader skenar iväg, säger Judith Kisch (M).
– 5,8 miljoner kronor ska gå direkt till skolan och resten till socialtjänst, äldretjänst och så vidare. Jag tror att det finns förståelse för att välfärd kostar och att vi har en åldrande befolkning, säger Leif Haraldsson (S).