Hoppa till huvudinnehållet

Riksdagspolitiker ska få kommunerna att lyssna

Publicerad:
Lars Mejern Larsson (S) i samtal med Morgan Stensson på Hannemo kursgård i Västra Ämtervik som är en av Grön arena-gårdarna i Värmland.
Lars Mejern Larsson (S) i samtal med Morgan Stensson på Hannemo kursgård i Västra Ämtervik som är en av Grön arena-gårdarna i Värmland. Foto: Fredrik Karlsson

Det blev en lerig utflykt för riksdagspolitikerna på Värmlandsbänken på måndagen. Föreningen Grön arena-gårdar känner sig osynliga och ber nu om hjälp.

I NWT:s serie om psykisk ohälsa besökte vi en Grön arena-gård som hjälper många inom socialtjänsten till en meningsfull vardag.

Elin Gustavsson, verksamhetsledare på Räntans gård utanför Kristinehamn, anser att de kan göra så mycket mer och finnas till för fler grupper, som skolungdomar med stressrelaterad ångest och sjukskrivna med utmattningssyndrom.

Hon vill se gårdar på receptForskning och gårdar finns - nu behövs handling

Nu har de bjudit in de värmländska riksdagspolitikerna för att berätta om verksamheten och hur viktig de anser att den är. Förhoppningen är att de ska kunna påverka kommuner och regioner att satsa på de gröna gårdarna inom rehabilitering och vård.

– Kristinehamns kommun har varit föregångare i Sverige när vi hade personer från socialtjänsten, skolungdomar och äldre på gården. Nu är det bara LSS kvar och även de är under lupp när kommunen ska spara. Samtidigt är vi redo att utveckla konceptet ännu mer eftersom det finns många grupper vi kan ta emot. Vi måste lyfta konceptet till riksdagsnivå och övertyga kommunerna om att det inte blir dyrare, säger Göran Kihlström, ordförande i föreningen.

Styrelsemedlemmarna för Grön arena presenterar sig och sina gårdar för riksdagspolitikerna på plats; Mikael Dahlqvist (M), Kjell-Arne Ottosson (KD), Gunilla Svantorp (S), Lars Mejern Larsson (S) och Marléne Lund Kopparklint (M).

Ägare till Grön arena-gårdar vill äga sin synlighet genom att bjuda in riksdagspolitikerna.
Ägare till Grön arena-gårdar vill äga sin synlighet genom att bjuda in riksdagspolitikerna. Foto: Fredrik Karlsson

– Jag vill att Grön arena ska klinga kvalitet och möjlighet bland alla kommunpolitiker, regionpolitiker och i riksdagen. I Norge, Danmark och England är det stort och det blir stora rubriker vid nedskärningar. Det måste vara en drivande politiker eller tjänsteman som vill det här för att gårdarna ska ha tid och ork att driva vidare, säger Pia Karlsson, som tillsammans med sin man Pelle står för värdskapet på sin gård vid sjön Gapern i Karlstads kommun.

Lars Mejern Larsson (S), "byäldsten" som han kallar sig i sammanhanget, har besökt gårdarna tidigare som riksdagspolitiker.

Vad kan ni göra för att den här verksamheten ska fungera?

– Den röda tråden är att samordningen inte fungerar. Det är fler gårdar som vill ta sig an den här fantastiska verksamheten men orkar inte på grund av alla olika instanser och pengapåsar. Kommunerna har det tufft idag nationellt och det vi kan göra är att skapa förutsättningar för att kommunerna ska klara av alla sina verksamheter. En sån här viktig verksamhet ska inte hänga på en enskild tjänsteman utan ske på samma sätt i alla kommuner, säger han.

Marléne Lund Kopparklint (M) tycker det är viktigare än någonsin att Grön arena-gårdar finns kvar.
Marléne Lund Kopparklint (M) tycker det är viktigare än någonsin att Grön arena-gårdar finns kvar. Foto: Fredrik Karlsson

Marléne Lund Kopparklint (M) håller med.

– Någon måste peka med hela handen för vi behöver sådana här verksamheter, de är framtiden. Vi kan vara den samordnande funktionen och visa att tidiga insatser, för exempelvis barn och unga som mår dåligt, blir mycket billigare i längden för samhället. Vi måste ta vårt ansvar för annars har vi ännu större utmaningar i framtiden, säger hon.

Artikeltaggar

GapernGunilla SvantorpKjell-Arne OttossonKristinehamns kommunLars Mejern LarssonMarléne Lund KopparklintMikael DahlqvistNyheterVärmlands länVästra Ämtervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.