Tusentals värmlänningar väntar på vård. Region Värmland har svårt att klara vårdgarantin.
En av dem som väntar är 70-åriga Christina Klasson, som fick en remiss till ögonsjukvården för ett år sedan. Nu har hon i stort sett förlorat synen på ena ögat.
Det är många värmlänningar som väntar på vård. Knappt 7 400 väntade på ett första besök i specialistvården i september. Av dem hade 22 procent väntat längre än 90 dagar.
Drygt 6 400 väntade på operation eller annan åtgärd samma månad. Hälften hade väntat längre än 90 dagar.
En av dem som väntar är Karlstadsbon Christina Klasson, 70 år, som har bekymmer med sitt högra öga.
– Det började rinna och vara lite irriterat, klia mycket och så där, berättar hon, när hon sitter vid köksbordet i sin lägenhet.
– När jag blundade med ena ögat tyckte jag att jag såg mycket sämre och då gick jag till optikern.
Optikerna skickade en remiss till Centralsjukhuset i Karlstad. Det var ganska exakt ett år sedan, berättar hon.
– Efter ett tag fick jag en bekräftelse på att sjukhuset hade fått remissen. Sedan har det inte hänt ett dugg. Och jag är ju inte den som klagar och ringer och tjatar.
Fast med ögat har det hänt ganska mycket.
– Det har försämrats successivt och nu är det katastrof. Nu är det bara en grå sörja.
Med det högra ögat kan hon skilja ljus från mörker, men inte mer.
– Det är som en dimma. Jag ser bäst när jag håller för hela det ögat, för jag har väl så pass kvar av det friska ögat.
Slutat köra bil
Hon har slutat köra bil. Det gör det mycket svårare att ta sig till sommarstället ett par mil utanför stan, för dit går inga bussar.
Hur märker du av det annars?
– Det går hyfsat bra, tack vare det friska ögat. Då blir man orolig, hur länge klarar sig det ögat?
Vad tänker du om att du har fått vänta så länge?
– Jag tycker det är bedrövligt. Många har varit på mig och sagt "men ring och tjata", men det är ju inte jag.
Men när hon såg att NWT efterlyste patienter som väntat länge på vård så kände hon att nu fick det räcka. Hon ringde till ögonsjukvården och pratade med en sjuksköterska. När sköterskan fick höra att Christina Klasson väntat i ett år ordnade hon en tid till henne i december.
– Jag vet ju inte hur det här fungerar. Är det bara en undersökning då och hur länge får jag vänta sedan?
Många väntar
I september väntade 1 054 patienter på ett första besök hos specialist inom ögonsjukvården, enligt Sveriges kommuner och landstings sajt Väntetider. Av dem hade 27 procent väntat i mer än 90 dagar. 1 381 patienter väntade på operation eller annan åtgärd och av dem hade 31 procent väntat längre än 90 dagar.
Inger Eng är verksamhetschef inom ögonsjukvården och kan inte uttala sig om Christinas fall specifikt.
Hur ser det ut med väntetider generellt när ni får in en remiss?
– Då bedöms remissen och när patienten ska in. Detta beroende på den medicinska prioriteringen. Nu har vi fått hjälp av Örebro, så vi har tagit dem som väntat längst och hjälpt dem att komma in lite tidigare.
Hjälpen från Örebro innebär att patienter erbjuds att åka dit för att slippa vänta.
Hur lång är den normala väntetiden?
– Det beror på hur allvarligt det är. Remissen går till en läkare som bedömer, så man kan inte säga något generellt. Den som har störst medicinskt behov går ju före den som har mindre medicinskt behov.
Det kan leda till allt från att man tas om hand akut till två–tre månaders väntan och de månaderna blir ofta fler, då det är långa köer till både ny- och återbesök. Enligt Inger Eng blir patienter med den högsta prioriteringen undersökta i tid. I höst har 400 patienter skickats till Örebro inom ramen för vårdgarantin och man har ringt upp de patienter som väntat längst. Enligt Inger Eng väljer många att stå kvar på väntelistan medan andra avbokar då de blivit bättre.
Får bekräftelse
Varje patient får en bekräftelse på att remissen har tagits emot. I den finns information om vårdgarantin, enligt Inger Eng.
– Har man inte fått en tid inom tre månader så kan man utnyttja vårdgarantin. Men det är många som inte har tänkt på det. Vi upplyser patienten om det så fort de ringer hit eller vi har kontakt med dem.
Finns det information om att patienten ska kontakta er om hen blir sämre?
– Nej, det står inte specifikt det. Men patienten uppmanas i remissbekräftelsen att att kontakta oss om hen har frågor om sin tid.
Men det finns ju människor som inte vill ringa och tjata och inte vill vara till besvär. Vore det inte bra att skriva att "blir du sämre, hör av dig"?
– Vi kan titta på det.
Inger Eng kan inte uttala sig om Christina Klassons diagnos, men säger att generellt är grå starr en av de vanligaste diagnoserna. En patient med grå starr kallas först till en undersökning och sedan byts linsen i ögat ut vid en operation. I dagsläget är väntetiden mellan operation och undersökning fyra–fem månader.
Om en patient nästan förlorat synen på ena ögat, går den att återställa då?
– Om det är grå starr byter man ut den linsen som är grumlad och då får man synen tillbaka.
Inger Eng uppmanar alla patienter som blir sämre medan de väntar att höra av sig. Om Christinas fall säger hon:
– I hennes fall tycker jag att hon skulle ha ringt. Och när hon har väntat så länge så kunde hon dessutom ha utnyttjat vårdgarantin.
Fotnot: Sajten Väntetider hittar du på vantetider.se .