Mark- och miljödomstolen säger nej till Preparts planer att bygga ett 60-tal nya bostäder i ett mindre grönområde norr om Löfbergs arena.
Domstolen anser inte att det är bevisat att bostäderna inte kan byggas någon annanstans. Därmed ska inte strandskyddet upphävas. Domen är ytterligare en tung motgång för kommunen i ämnet.
Planerna på nya bostäder intill Klarälven alldeles norr om den norra parkeringen vid Löfbergs arena har kritiserats hårt av närboende och även av Färjestads travsällskap, Värmlands hästsjukhus och Equus Färjestad.
Stadsbyggnadsnämnden godkände i fjol våras detaljplanen för Ismåsen som ska göra det möjligt att bygga bostäder på den aktuella tomten.
Men beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen av de tre ovan nämnda verksamheterna vid travbanan och i en dom upphäver nu domstolen den nya detaljplanen. Man anser inte att det är bevisat att de aktuella bostäderna inte kan byggas någon annanstans.
Inga särskilda skäl
Det finns inte heller några särskilda skäl till att strandskyddet på 100 meter från Klarälven ska upphävas, skriver domstolen.
Kommunen har åberopat att en del av markområdet redan har tagits i anspråk, men det har ingen betydelse så länge inte bostäderna kan byggas på annan plats utanför strandskyddat område, anser Mark- och miljödomstolen.
– Domen gick emot oss. Vi har en strandskyddsproblematik i stora delar av Karlstad som ställer till det för oss. Till och med kring Sundstatjärn är det strandskydd.
– Det gör det svårt att kunna genomföra bostadsprojekt eftersom vi har så mycket vatten här, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).
Kommer ni att överklaga domen?
– Det vet jag inte än. Det får bli en diskussion mellan Prepart och våra jurister.
Vad säger du om att det återigen blev nej till nya bostäder nära vatten. Nyligen fick kommunen nej till Katrinebergsprojektet.
– Generellt sett är det svårt att få igenom nya bostadssatsningar i terräng som inte är bebyggd. Det blir intressant att se hur det går på den västra delen av Jakobsberg.
Och vad tror du om Muminparken på Skutberget efter den här domen? Den detaljplanen lär överklagas till just mark- och miljödomstolen.
– Det är omöjligt att svara på. Varje projekt har helt egna förutsättningar.
Preparts delägare Sture Emanuelsson är besviken för domen.
– Vi och kommunen har noga utrett projektet såväl vad gäller närboende, verksamheterna intill och trafiksituationen och dessutom har länsstyrelsen godkänt upphävandet av strandskyddet.
– Då känns det märkligt att domstolen väljer att gå emot det och det har tagit hela 18 månader innan man gör det. För oss som exploatör har det här tagit väldigt lång tid och kostat över en halv miljon kronor i planering.
"En seger"
Mer nöjd med mark- och miljödomstolens utslag är Ken Karlsson, travbanechef vid Färjestadstravet:
– Det här är en seger för oss som har överklagat. Kommunen får bakläxa när det gäller strandskyddet.
– Vi vill inte se bostäder i området eftersom vi inte vill riskera konflikter med närboende när det gäller våra verksamheter bland annat kring ljus och ljud från våra tävlingar.
Mark- och miljödomstolens beslut om Ismåsen kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen.