Hoppa till huvudinnehållet

Beröm till Asplund i debuten

Publicerad:
Filipstadsfostrade Rasmus Asplund fick debutera i NHL för sitt Buffalo Sabres i lördags i en hemmamatch mot Ottawa Senators. Här ställs han mot Ottawas Colin White i en tekning. Foto: Jeffrey T. Barnes

Inne på sin andra säsong i Buffalo Sabres organisation har Rasmus Asplund nu satt Filipstad och Filipstads IF på NHL-kartan.

Under den gångna helgen spelade han sina två första NHL-matcher och fick mycket beröm av Sabres coach Ralph Krueger efteråt.

I AHL-laget Rochester Americans har Rasmus Asplund kunnat förbereda sig för vad som väntar i NHL och Buffalo Sabres.

Så när chansen kom i fredags var han redo för uppgiften. I skadade centern Johan Larssons frånvaro fick Rasmus Asplund uppdraget att leda Buffalos fjärdekedja i helgens matcher mot Ottawa Senators hemma respektive Chicago Blackhawks på bortaplan. Han fick dessutom gott om tid i spel i numerärt underläge.

Lördagens debut gav en stabil 4-2-seger mot Ottawa, medan laget föll tillbaka i söndags genom 1-4 mot formstarka Chicago.

Mot Ottawa fick Filipstadsfostrade Rasmus Asplund dryga 12 minuters istid, varav 58 sekunder i spel i numerärt underläge. Mot Chicago drog Buffalo på sig alltför många utvisningar, vilket gav Rasmus Asplund mer ansvar i spel i numerärt underläge. Han fick 3 minuter och 59 sekunder på isen i boxplay, medan den totala istiden blev 11 minuter och 59 sekunder.

Nervöst innan

I en intervju på sajten nhl.com berättade Rasmus Asplund att han var aningen nervös inför sin debutmatch med Sabres mot Senators.

– Ja, jag var nervös under uppvärmningen, men det lugnade ner sig när pucken släpptes, säger han.

Efter debuten kunde han inte vara annat än nöjd.

– Det kändes bra. Jag försökte att spela enkelt i början och jobba mig in i matchen. Sen kändes det bättre efterhand och nu är jag nöjd, säger han i samma intervju.

Hyllad av coachen

Rasmus Asplunds coach Ralph Krueger hyllade Rasmus Asplund under presskonferensen efter debutmatchen mot Ottawa.

– Han var enastående. Han rörde på fötterna hela tiden, visade bra händer och var bra i spelet i numerärt underläge. Han skapade chanser framåt och spelade utan rädsla. Det här var vad vi såg av honom under träningslägret och det måste ha varit spännande för honom att få komma in och spela som han gjorde i sin första NHL-match - och att han dessutom då fick vara med om en seger gör att han säkert aldrig kommer att glömma det här, säger Ralph Krueger under presskonferensen som kan ses på nhl.com.

Efter förlusten mot Chicago nämndes inte Rasmus Asplund av Ralph Krueger under presskonferensen, Sabrescoachen betonade dock vikten av samarbetet med farmarlaget Rochester i AHL. När flera tongivande spelare har drabbats av skador har Sabres kunnat lyfta upp flera spelare från AHL-laget, däribland Rasmus Asplund.

– Det betyder mycket för oss att se vilken bredd vi har att tillgå, säger han i ett webbklipp på nhl.com.

Och fortsätter:

– Att kunna hantera skador är något som ingår i jobbet i NHL och det ger oss också möjligheten att bekanta oss mer med spelarna från Rochester och se på vilken nivå vår bredd befinner sig.

Buffalo Sabres ska härnäst möta Minnesota Wild på hemmaplan under natten till onsdagen svensk tid., Om Rasmus Asplund är kvar i laget då återstår att se, han fick chansen i Buffalo Sabres i första hand för att ersätta Johan Larsson som bedöms vara tillbaka inom kort.

Artikeltaggar

AHLBuffalo SabresFärjestad BK HerrFilipstadFilipstads IFIshockeyNHLRasmus AsplundRochester Americans

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.