Hoppa till huvudinnehållet

Stort besökstapp på museet: "Det har varit ett turbulent år"

Publicerad:
Kristinehamns konstmuseum ser ut att tappa ett stort antal besök i år.
Kristinehamns konstmuseum ser ut att tappa ett stort antal besök i år. Foto: Pernilla Andersson

Konstmuseet ser ut att tappa ett stort antal besök i år, det visar den senaste statistiken. För att nå samma siffra som i fjol krävs över 3 700 besök under november och december.

– Det har varit ett turbulent år på museet, säger kulturchefen Maria Lobell.

Statistiken sammanfattar antalet besök från och med januari till oktober i år. NKP skrev i juni om att museet tappat 244 besök under första halvåret.

Antalet har fortsatt att sjunka. Från januari till oktober 2018 hade museet lite mer än 8 000 besök. Under samma period i år ligger antalet på omkring 5 600, alltså 2 400 besök färre och en bra bit från årets målsättning på 11 000 besökare.

– Man har ju haft ganska långa perioder med samma utställning och inte lika många utställningar som tidigare. Man har legat ganska lågt. Det är förklaringen, det behöver vara lite snabbare ryck, säger Maria Lobell.

Hon säger att det har varit ett oroligt år på museet med en stor omorganisation, vilket har inneburit att verksamheten har fått stå tillbaka.

– När man gör en sådan stor omorganisation får man nästan räkna med att det drabbar verksamheten. Sen stängde ju restaurangen i augusti och det har ju också bidragit. Där behöver vi få in en entreprenör, säger Maria Lobell.

Chefstjänst försvinner när kulturförvaltningen sparar

Hur ser du på det här tappet?

– Det är inte bra. Det gäller att planera bättre och marknadsföra bättre så vi kan få fler besökare. Förhoppningsvis kan vi komma igen med större tag, svarar Maria Lobell.

Det totala besöksantalet under 2018 låg på omkring 9 400. Flest besök var det under oktober med cirka 1 500. Motsvarande siffra under samma månad i år är strax under 300 besök.

För att nå samma besöksantal som i fjol krävs över 3 700 besök under både november och december, något som troligtvis inte kommer att nås.

– Det har varit lite försiktiga siffror även i november, säger Maria Lobell.

Vad får det här tappet för konsekvenser?

– Det är väl mest tråkigt, men det innebär inte att det är kört. Vi kan komma igen. Men det får ju inte hålla i sig. Nu får vi jobba på framåt och göra det angeläget för fler att komma till museet, svarar Maria Lobell.

Historiska kan komma i kapp

När NKP skrev om besöksstatistiken på kulturförvaltningens verksamheter i juni var det historiska museet som stod i fokus. Museet hade under första halvåret ett tapp på 1 800 besök. Där har man hämtat sig en del, men har fortfarande ett litet tapp jämfört med förra året. Under januari till oktober 2018 hade historiska museet 10 760 besök. Under samma period i år är antalet besök omkring 100 färre.

– Där har vi bland annat haft Alfonsutställningen och matmarknader som har lockat, säger Maria Lobell.

Även biblioteket ser ut att få färre besökare och utlån under 2019. Men där har siffran sjunkit en aning varje år. Mellan januari och oktober 2018 var det runt 95 400 besök på biblioteket. Under samma period i år är siffran knappt 90 000.

– Och det är en trend som syns i hela Sverige. Biblioteken har en utmaning, säger Maria Lobell.

Artikeltaggar

KristinehamnKristinehamns bibliotekKristinehamns historiska Kristinehamns konstmuseumMaria LobellNKPNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.