Hoppa till huvudinnehållet

“Hur har du det? Är det kul att resa ensam?”

Publicerad:
En selfie av artikelförfattaren tagen i San Sebastián.
En selfie av artikelförfattaren tagen i San Sebastián. Foto: Felicia Johansson

Frågorna i rubriken är vanliga frågor jag får av familj och vänner där mitt svar varierar mellan “helt fantastiskt” eller “underbart”. Det är en simpel sammanfattning av många intryck och händelser. Jag ska dela med mig av några utförliga och nyanserade exempel som skulle ha gjort mina fantastiska svensklärare mycket nöjda.

På min väg till Lissabon stannade jag på måfå en natt i Biarritz, en liten surf-stad i sydvästra Frankrike. Utan förväntningar blev jag glatt överraskad av strålande sol, mysig småstadskänsla och vackra stränder.

Vid min ankomst till Surf Hostel Biarritz mötte jag en resenär som var lika nyanländ och vilsen som jag, hans namn är Tom. Han kommer från England, är rolig, smart och intressant. Efter en examen i matematik bestämde han sig för att starta ett eget IT-företag.

Fina promenadstråk och stränder i Biarritz.
Fina promenadstråk och stränder i Biarritz. Foto: Felicia Johansson

Vi beslutade oss för att upptäcka staden tillsammans. 20 000 steg, massa mat och skratt senare var uppdraget slutfört och vi gick tillbaka till vårt hostel. I köket stod en grupp människor och lagade mat tillsammans, de hade alla varit ute och surfat när vi anlände. Jag gick in och hälsade på alla.

Från Karlstad till Europas havskuster

Gruppen bestod av:

Luca från Schweiz, härlig utstrålning men aningen tillbakadragen, färdigutbildad och jobbar.

Laurent från Luxemburg, en kopia av tvillingarna från filmen The Social Network (både utseende och personlighet), studerar i Schweiz.

Chloé från Australien, lugn och trevlig person, på genomresa i Europa själv.

Peter från Kanada, lätt att prata med och bidrog till en trevlig stämning, studerar för tillfället till ingenjör i Danmark.

René från Tyskland, lyhörd och oerhört trevlig, han kan svenska då han studerat lingvistik i både Sverige och sitt hemland.

Mårten från Danmark, karismatisk, rolig och genuint trevlig, på genomresa för att påbörja Camino Santiago de Compostela (samma som jag skrev om i förra artikeln). Han vandrar för att han nyligen genomgått rehab då han tidigare haft drogproblem, heja Mårten!

Kortspel och kompass

Efter middagen bestämde vi oss för att spela Texas hold'em då det fanns marker och kortlek bredvid matsalsbordet. Laurent lärde de som aldrig spelat tidigare. Vi spelade i säkert fyra timmar innan folk började gå till sängs.

Kvar var Jag, Tom, Laurent och Luca. Jag bestämde mig för att lära dem spela kortspelet Hjärter, men ledsamt nog förlorade jag. Till slut gick även vi till sängs.

Dagen därpå hade jag inte bestämt någon nästa destination. Jag gjorde det enkla att låta någon annan bestämma åt mig. Därför slutade det med att jag tog samma buss som René till San Sebastián i Spanien.

 • Lite pintxos från restaurangen Ganbara i San Sebastián.
  Lite pintxos från restaurangen Ganbara i San Sebastián. Foto: Felicia Johansson
 • Ett fönster med små växter i Lissabon.
  Ett fönster med små växter i Lissabon. Foto: Felicia Johansson
 • Felicia Johansson stretar på med sin packning genom San Sebastiáns gränder.
  Felicia Johansson stretar på med sin packning genom San Sebastiáns gränder. Foto: Felicia Johansson
 • Att surfa är populärt i San Sebastián.
  Att surfa är populärt i San Sebastián. Foto: Felicia Johansson
 • Felicia Johansson spelar också in en podcast om drömmar under sin resa. I ett avsnitt möter hon 65-åriga John Hunt från Australien.
  Felicia Johansson spelar också in en podcast om drömmar under sin resa. I ett avsnitt möter hon 65-åriga John Hunt från Australien. Foto: Felicia Johansson
 • Felicia tillsammans med Erika, som hon mötte på bussen mot Sevilla.
  Felicia tillsammans med Erika, som hon mötte på bussen mot Sevilla. Foto: Felicia Johansson

Som ensam resenär blir det väldigt många beslut att ta dagligen och ibland pekar den inre kompassen inte åt någon riktning (som kapten Jack Sparrows kompass, i en av The Pirates of the Caribbean-filmerna). Då kan det vara bra att använda sig av guidning. I det här fallet var det tur att jag gjorde just det, för San Sebastián är en helt fantastisk stad med många högkvalitativa pintxos-restauranger, vackra stränder och underbara vyer.

Fick en cola

I San Sebastián mötte jag dessutom Meejong från Sydkorea. Hon skulle stanna en natt på samma hostel som jag för att dagen efter fortsätta sin pilgrimsvandring till Camino de Santiago. Tillsammans upptäckte vi Jesusstatyn på toppen av berget Urgul och åt pintxos som är rekommenderad i Guide Michelin på restaurangen Ganbara.

Felicia tillsammans med Meejong.
Felicia tillsammans med Meejong. Foto: Felicia Johansson

Meejong är en allmänbildad, nyfiken och underbar person. Hon har studerat konsthistoria och jobbar som litteraturredaktör. När jag vaknade på morgonen stod det en colaburk och godisbitar bredvid min säng med en handskriven lapp “tack för den portabla laddaren och sällskapet, detta är det minsta jag kan ge tillbaka, kram”.

Efter mötet med Meejong följde fyra dagar av ensamhet, en ensamhet som den första dagen brukar vara välbehövlig och skön, men resterande tiden väldigt jobbig. Det fina är dock att det sällan går mer än några dagar tills du har hittat nya människor att umgås med igen.

Hästar och palmer i Sevilla, det var på väg dit som Felicia Johansson kände sig som mest ensam.
Hästar och palmer i Sevilla, det var på väg dit som Felicia Johansson kände sig som mest ensam. Foto: Felicia Johansson

Blir kvar i Italien?

När jag kände mig som mest ensam och oinspirerad på väg från Lissabon till Sevilla i Spanien träffade jag Erika på bussen. Hon skulle av en slump bo på exakt samma hostel som jag och vi klickade jättebra. Erika är från Sydafrika, hon är intellektuell, rolig och social samt färdigutbildad kemiingenjör.

Felicia ska fånga drömmar i Europa

När ni läser detta är jag inne på min tredje vecka i Italien och jag vill inte lämna. Det kan mycket väl bli så att jag spenderar min sista månad bland gelato, pizza och pasta. Jag har det med andra ord helt fantastiskt och helt underbart.

Är man intresserad av att lyssna på Felicia Johanssons podcast kan man hitta den på Spotify, iTunes eller Acast genom att söka på Limitless.

En liten uteservering i Varenna, Italien. Det är i det landet Felicia befinner sig just nu och kanske stannar fram till hon återvänder hem till kalla Norden.
En liten uteservering i Varenna, Italien. Det är i det landet Felicia befinner sig just nu och kanske stannar fram till hon återvänder hem till kalla Norden. Foto: Felicia Johansson

Artikeltaggar

Felicia i EuropaHelgItalienResorSpanienSpotify

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.