Hoppa till huvudinnehållet

Strikt kontroll inför rådsbeslutet - några fick vända

Publicerad:
Anne-Marie Rosö och Britt-Marie Wall var två av funktionärerna som bland annat kollade medlemslistorna. Här bär de ut lådan med röstsedlarna för räkning.
Anne-Marie Rosö och Britt-Marie Wall var två av funktionärerna som bland annat kollade medlemslistorna. Här bär de ut lådan med röstsedlarna för räkning. Foto: Lena Richardson

Inte alla som kände sig manade fick vara med och rösta om Per Gruvbergers efterträdare. Några föll bort i en medlemskontroll vid dörren.

Frågan om vem som ska efterträda Per Gruvberger som kommunalråd skulle ha kunnat avgjorts av en handfull personer, helt enligt stadgarna, eftersom det handlar om ett så kallat fyllnadsval. Dessa enades dock om att det var bättre med en omröstning i större skala.

– Vi beslutade att det får bli ett medlemsmöte, och det blev väldigt välbesökt, säger Torbjörn Parling.

Några blev diskade

69 personer deltog - men det kunde varit några till.

När deltagarna kom till sessionssalen på Folkets hus på onsdagen, möttes de av en välkomstkommitté där det kontrollerades att alla hade ett aktivt medlemskap i partiet.

– Det var så noga att ombudsmannen som varit med i processen hade med en lista utkörd ur medlemssystemet, och de som inte hade betalt medlemsavgiften var rödmarkerade, och då var de inte röstberättigade och hade inte rätt att delta. Det var ett speciellt möte det här, säger Torbjörn Parling.

För några blev det faktiskt att vända hemåt innan mötet ens börjat.

– Det var några jag såg där. Men vi måste vara stränga och följa de regler som är, säger Torbjörn Parling.

Sluten omröstning

De som fick OK fick tre valsedlar: en för Åsa Hååkman Felth, en för Jomark Polintan och en blank.

På mötet presenterade de båda kandidaterna sig i varsitt anförande och svarade på frågor. Vi omröstningen ropades de röstberättigade upp en i taget och gick fram, fortfarande en i taget, och lade sin röst i en valurna. Ingen fick se hur någon annan röstade och talarstolen i sessionssalen var valbås dagen till ära.

– Det var så demokratiskt som det kan bli, sammanfattar Torbjörn Parling.

38 röster föll på Hååkman Felth, 30 på Polintan och 1 var blank.

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonFilipstadJomark PolintanNyheterPer GruvbergerPolitikSocialdemokraternaTorbjörn Parling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.