De är små och mjuka, har de sötaste av tassar och tittar på dig med pepparkornsögon. Hemma hos Marika Wahlgren bor det ett helt gäng hamstrar.
Tidigare i höst var några av dem och tävlade med framgång i SM och senare i höst ska hon för första gången tävla med hamstrar hon fött upp själv.
När FT är på besök hemma hos Marika drar det sig mot kvällen och det är bra - för det är ju då hamsterdygnet börjar på riktigt. Hamstern är ett nattaktivt djur, så Lilla C, Mentos, Aldis och alla de andra har precis börjat vakna till. De har bäddat in sig i små hus och papprullar, allt efter eget tycke, men nu prasslar det av nyvakna gnagare.
De är dock inte morgonsura, tvärtom. När Marika stoppar ner handen och försiktigt plockar upp en mjuk liten kompis, kommer en söt gäspning och några plirande blickar. Det är uppenbart att en nyvaken hamster kan njuta av att bli klappad försiktigt över ryggen.
– Det är jätteroligt att ha hamster. De är stora personligheter när man lär känna dem ordentligt, säger Marika Wahlgren.
Att se en hamster rumstera om i boet och bädda, eller springa igenom ett rör, eller äta, eller... - ja kort sagt allt vad hamstrar gör, är roligare än att kolla på tv.
– Man kan sitta länge och titta på vad de håller på med!
Apropå tv ser hamstrarna nog ett och annat program de med:
– Mina brukar vara med mig i soffan på kvällen. Det är bra att de blir socialiserade, säger Marika.
Då blir det lättare både som ägare att hantera dem och för domarna som ska kika på dem vid utställningarna.
Trivs som solitärer
Marika Wahlgren har sin stora kärlek till djuren till trots inte varit hamsterägare så väldigt länge.
– Jag köpte min första i september förra året.
Hon blev så charmad av djuren att hon nu har tio, men när FT hälsar på finns det elva i hamsterrummet.
– Jag har tio stycken egna nu och så har jag en hane som är här på besök, för att para sig, säger Marika.
Alla hamsterburarna står i ett rum och många burar blir det, för hamstrar trivs bäst som solitärer. Bara de två nyaste tillskotten, Sotlugg och Linlugg, delar rum. De föddes för fem veckor sedan och är de första som Marika fött upp helt själv.
Marika berättar att det bara är när parning är på gång man kan ha två vuxna hamstrar ihop. I övrigt måste de bo separat.
– De skulle slåss tills de dog om man satte ihop dem.
Små hårdingar
Det tror man inte om de gulliga små tussarna, men så tuffa är de faktiskt. I naturen lever de också själva förutom vid parningen och gräver långa gångar, ofta flera meter ner i marken där de gömmer sig undan rovdjur. Dit drar de hem mat, som de hamstrar i sina långa kindpåsar när de är ute på spaning på åkrar och annat.
– De kan fylla sina påsar till ända bak vid låret, berättar Marika.
Hamstern är allätare och äter både fröblandningar och köttfärs.
– Hundmat är också gott!
Ny kull på gång
Att få hamstrar att föröka sig är inte helt lätt, men Marika siktar på att bli uppfödare.
– Det är så kul med genetiken. Man kan välja vilka man parar och veta vilka färger som kan komma i kullen.
Förutom Sotlugg och Linlugg har hon en kull till på gång. En hona är dräktig och ska snart föda. Graviditeten varar i 16 dagar, så väntan blir inte så lång:
– Hon är beräknad till den 16 november.
Måste tävla
För att få kalla sig uppfödare krävs dock mer än att ha fått fram hamsterungar:
– Jag är inte registrerad uppfödare än. För att bli det måste man ha ställt ut egenuppfödda djur och ha fått vissa certifikat på dem.
Den 7 december räknar hon med att ställa ut sina första egenuppfödda. Det blir på Hästholmen i Stockholm.
Redan i september testade hon lyckan med några av de andra hamstrarna, som hon inte fött upp själv. Då var hon iväg på SM, som hölls på en hembygdsgård i Nyköping.
– Man tävlar i två kategorier. Det ena är pet och då döms hur trevlig och välskött den här. Den andra är standard och då jämförs hamstern med en typbas.
Den som är närmast den rastypiska idealbilden vinner, ungefär som på en hund- eller kattutställning.
– Jag tävlade i båda klasserna, men inte med alla, berättar hon.
Bäst gick det för hamstern Yolo som blev SM-trea i standardklassen och Tulippa som blev tvåa i pet-klassen. Prisrosetterna hänger på väggen i hamsterrummet ihop med ytterligare en lång rad rosetter från andra tävlingar.
Renliga djur
Marika tycker att hamstrarna är ganska lättskötta djur. De ska så klart ha mat och vatten, och burarna ska städas, vilket underlättas av att de är ganska renliga av sig:
– De har kattsand hos sig och de flesta av dem kissar i den.
Egentligen kan hon bara komma på en enda sak med hamstrar som är negativ: livslängden. De lever inte så länge, oftast bara två år.
– Det är det som är lite tråkigt med dem, säger hon, men intygar att de verkligen lever livet och har kul så länge det varar.
Hamstrar är nämligen mycket rörliga djur som tycker om att vara igång. Därför är det viktigt att de får vara aktiva. Hamsterhjul och klättersaker uppskattas.
– De rör sig väldigt mycket på ett dygn, så de behöver hjulen för att få ut lite av energin, säger Marika.
Den som har hamster, får vara beredd att det kan låta rätt mycket när de små liven drar igång nattskiftet.
– Det rasslar runt ordentligt! Jag är imponerad av dem som kan ha hamster i sovrummet. De kan verkligen leva loppan!
För alla åldrar
Hon berättar också att hon är lite rädd att folk ska tänka att det är lite barnsligt att ha hamster, men faktum är att hamsterintresset är stort även bland vuxna. Det är söta och intressanta djur och det finns dessutom många olika sorters hamstrar: guldhamster, dvärghamster, campbells, roborovskis med flera.
Många hamsterintresserade jobbar liksom Marika med att få fram så fina och bra hamstrar som möjligt i sin uppfödning.
– Vi är så många som håller på, så vi blir som nördar tillsammans!