Hoppa till huvudinnehållet

Polisen har fått nycklarna till sin nya husbil

Publicerad:
Nordic husbilars konstruktör Håkan Olsson lämnar över nyckeln till polisens fordonsansvarige Anders Johannesson och rekondaren Fredrik Egardsson. Samtidigt passar de på att testa blåljuset på den nya polishusbilen, som visar sig fungera utmärkt.
Nordic husbilars konstruktör Håkan Olsson lämnar över nyckeln till polisens fordonsansvarige Anders Johannesson och rekondaren Fredrik Egardsson. Samtidigt passar de på att testa blåljuset på den nya polishusbilen, som visar sig fungera utmärkt. Foto: Ingrid Ramberg

Nu har polisen i region Bergslagen äntligen ett mobilt poliskontor. Under torsdagsförmiddagen lämnade Nordic husbilar ifrån sig nycklarna till den sprillans nya polishusbilen, som blir den första att rulla på värmländska vägar.

Det var i våras som Nordic husbilar i Kristinehamn började bygga en specialhusbil åt polisen i regionen. Tidigare har de levererat flera polishusbilar till andra regioner i Sverige och även några till Norge.

För ungefär en månad sedan stod polishusbilen klar. Håkan Olsson är konstruktör på Nordic och ansvarig för bygget av polishusbilen.

– Det är enklare när man har gjort flera stycken liknande tidigare, då vet de på ett ungefär vad de vill ha, säger han.

I region Bergslagens polishusbil, som kan användas i såväl Värmland som Örebro och Dalarna, har polisen valt att ha ett öppet "väntrum", två kontorsplatser med en bänk för mottagning och ett kök med soffhörna.

– Och de har valt att ha den nyaste tekniken, säger Håkan Olsson.

Många finesser

Det portabla poliskontoret är utrustat med bland annat projektor, skrivare, alkoholmätare, vattenburen golvvärme och moderna vitvaror som kylskåp och mikrovågsugn. Självklart finns redan vid leveransen en kaffebryggare på plats för fikastunder.

Exakt hur polisen kommer att använda sig av husbilen är inte bestämt ännu. I andra regioner varierar användandet. Vissa har fasta tjänster som enbart har husbilen som sin arbetsplats och som cirkulerar omkring. Andra använder bilarna vid större evenemang där det behövs extra polisiär närvaro. De kan också agera tillfälliga kontor i orter som saknar polisstation.

– Bara allt blir klart organisatoriskt så kommer den helt klart att göra sin nytta, säger Anders Johannesson, som är fordonsansvarig för polisen i Värmlands fordon.

Trots att polishusbilen är till för hela regionen är det i Karlstad den kommer att "bo". Anders Johannesson hämtade den från Kristinehamn, tillsammans med Fredrik Egardsson, som rekondar polisens fordon.

– Det blir jag som får ta premiärturen, säger Anders Johannesson.

Anders Johannesson och Fredrik Egardsson fick under torsdagsförmiddagen en snabbgenomgång av husbilens utsida och insida.
Anders Johannesson och Fredrik Egardsson fick under torsdagsförmiddagen en snabbgenomgång av husbilens utsida och insida. Foto: Ingrid Ramberg

På torsdagsförmiddagen får Anders Johannesson och Fredrik Egardsson en snabb genomgång av bilen. När det är klart hur den ska användas kommer de poliser som ska arbeta i bilen att få komma till Kristinehamn och Nordic husbilar och utbildas mer ingående i hur den fungerar.

Anders Johannessons första intryck av bilen är gott. Den lever upp till förväntningarna, tycker han.

– Ja, det gör den. Jag har ju följt det här och varit och tittat flera gånger när andra bilar byggts. De är riktigt duktiga på det här, säger han.

Även Fredrik Egardsson gillar det han ser:

– Den är jävligt fin, säger han glatt.

  • Själva bilen är en Mercedes av nyaste modell.
    Själva bilen är en Mercedes av nyaste modell. Foto: Ingrid Ramberg
  • Inne i husbilen ryms både mottagning, kontorsplatser och soffhörna.
    Inne i husbilen ryms både mottagning, kontorsplatser och soffhörna. Foto: Ingrid Ramberg
  • Man ser tydligt vilka husbilen tillhör.
    Man ser tydligt vilka husbilen tillhör. Foto: Ingrid Ramberg

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.