HA-mördarens lillebror misstänks hotat åklagare

Publicerad:
De två HA-männen är dömda till livstids fängelse för ett mord vid Hells Angels klubblokal i Karlstad. Foto: Tommy Andersson

Hans storebror är dömd för det uppmärksammade HA-mordet i Karlstad.

Nu åtalas den 33-årige lillebrodern för allvarliga hot mot åklagare Stefan Wessberg som ansvarade för mordutredningen.

"Jag lovar och.. och söka upp dig (ohörbart) fan mig, eeh slå sönder dig din jävla åklagare" säger 33-åringen i ett telefonmeddelande.

Den 48-årige Hells Angels-medlemmen hittades mördad vid den kriminella mc-klubbens klubblokal i Karlstad i november 2017.

Misstankarna riktades snart mot två andra HA-män, i dag 35 och 36 år gamla.

De friades i tingsrätten, men efter att åklagare Stefan Wessberg överklagat domen till hovrätten dömdes männen i mars i år till livstids fängelse för mord.

Hotade "slå sönder"

Den fällande domen uppskattades dock inte av anhöriga till de två HA-männen.

I samband med att hovrättsförhandlingen fick Stefan Wessberg och även hans dotter hotfulla sms från lillebrodern till en av de dömda HA-mördarna.

Åklagare Stefan Wessberg ansvarade för utredningen om HA-mordet.
Åklagare Stefan Wessberg ansvarade för utredningen om HA-mordet. Foto: Peter Bäcker

Den 33-årige mannen skrev att han skulle "slå sönder" åklagaren.

– Det kan inte vara någon tillfällighet att det här kommer dagen efter att de blev häktade av hovrätten, säger Stefan Wessberg.

Krävde 50 000 kronor

Ett par månader senare ringde 33-åringen upp Stefan Wessberg på hans privata mobiltelefon och lämnade ett långt och hotfullt röstmeddelande:

– Jag lovar och.. och söka upp dig (ohörbart) fan mig, eeh slå sönder dig din jävla åklagare. Du ska fan inte få komma undan, säger mannen.

Han krävde även att Stefan Wessberg skulle betala honom 50 000 kronor.

– Jag är inte så rädd av mig, men jag tyckte det var obehagligt. Vi var i Stockholm när jag fick samtalet, och jag visste inte om han höll på att smyga runt mitt hus där - så jag bad grannarna hålla utkik och polisen höll också utkik. Jag vet inte vad han kan göra, säger Stefan Wessberg.

Övertygad om HA-koppling

Nu har HA-mördarens 33-årige lillebror åtalats för hot mot tjänsteman, försök till utpressning och övergrepp i rättssak.

Stefan Wessberg ser mycket allvarligt på brotten, där han själv står som målsägande:

– Att ge sig på en person som upprätthåller ordningen i vårt samhälle är ett hot mot demokratin, det borde vara obligatoriskt fängelse på det.

Han är övertygad om att hoten riktats mot honom på grund av hans roll som åklagare i HA-rättegången.

– Ja absolut. Det finns inget skäl i övrigt varför han skulle hota mig.

Misstänks för fler brott

Den 33-årige lillebrodern misstänks även för flera fall av sexuellt ofredande efter att ha skickat text- och bildmeddelande med sexuella budskap till unga kvinnor, samt för misshandel då han knuffat personal på ett gruppboende.

Rättegången mot 33-åringen inleds på tisdag.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHA-mordetHells AngelsHot mot tjänstemanKarlstadMisshandelMordÖvergrepp i rättssakSexuellt ofredandeStefan Wessberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare