Hoppa till huvudinnehållet

Gruvberger till hårt angrepp på Sverigedemokraterna

Publicerad:
Per Gruvberger gick till hårt angrepp på Sverigedemokraternas politik.
Per Gruvberger gick till hårt angrepp på Sverigedemokraternas politik. Foto: Göran Persson

Under torsdagens budgetdebatt i kommunfullmäktige gick Per Gruvberger (S) gick till hårt angrepp på Sverigedemokraternas politik. Han sågade Sverigedemokraternas budget på riksplanet och menade att partiet lokalt saknar egna idéer för att lösa problemen i kommunen.

Kommunchefen Claes Hultgren redogjorde för de ekonomiska problem kommunen står inför.

När de sparade statliga pengarna snart tar slut så väntar stora underskott. Han varnade för ett underskott på uppemot cirka 80 miljoner kronor 2022, inräknat eventuell finansiering av både simhall och ny skola.

– Det är cirka fyra skattekronor vi pratar om då. Vi kommer aldrig ur situationen om vi inte gör strukturförändringar, sa Claes Hultgren.

Varit eniga

Per Gruvberger (S) var glad att kommunstyrelsen presenterat en budget man var eniga om. Han sa att man tittar på möjligheterna att pausa projekteringsuppdraget för den nya skolan.

– Vi är överens om problemen, bland annat en hög arbetslöshet. Ett nytt prioriterat område är också folkhälsoarbetet, sa Per Gruvberger som yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag till budget för 2020-2022.

Han förklarade att det ekonomiska läget är så illa som det ser ut inom barn- och utbildningsnämnden - kanske ännu värre.

Kommunfullmäktiges presidium.
Kommunfullmäktiges presidium. Foto: Göran Persson

Christer Olsson (M) konstaterade att man varit förhållandevis överens i budgetberedningen. Han drog också tillbaka yrkandet på att projekteringen av ny F-6 skola avbryts, då viljan finns att försöka pausa projekteringsarbetet.

Han yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag.

Michael Helmersson (L) yrkade bifall till Christer Olssons yrkanden och manade till eftertänksamhet kring den ekonomiska situationen.

SD kräver återvandring

Johnny Grahn (SD) menade att det pratas mycket om kostnaderna för nyanlända utanför kommunfullmäktiges sammanträden, men inte under mötena.

Johnny Grahn (SD) saknade en diskussion i fullmäktige om kostnaderna för nyanlända.
Johnny Grahn (SD) saknade en diskussion i fullmäktige om kostnaderna för nyanlända. Foto: Göran Persson

Han förklarade att partiet bland annat yrkat på att det ska införas en återvandringshandläggare, att socialtjänsten ska se över hur kraven på motprestationer kan ökas och effektiviseras angående försörjningsstöd, samt att man ska se över hur de äldre ska få det lilla extra.

Han anslöt sig också till Moderaternas förslag om att utreda möjligheterna till ett idrottsprogram.

Torbjörn Parling (SI yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag och avslag på Johnny Grahns yrkanden.

Anders Nilsson (V) är oroad över förändringarna inom arbetsförmedlingen och menar att detta kommer att påverka kommunen.
Anders Nilsson (V) är oroad över förändringarna inom arbetsförmedlingen och menar att detta kommer att påverka kommunen. Foto: Göran Persson

Anders Nilsson (V) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag och avslag på yrkandena från Christer Olsson och Johnny Grahn.

Han gav en stor eloge till de kommunföreträdare som framfört budskapet om att staten inte gjort sin läxa när det gäller integrationsarbetet. Och han är oroad över förändringen av Arbetsförmedlingen.

– Det går käpprätt åt skogen och det påverkar oss, sa Nilsson som menar att politiken hänger ihop och att det syns tydligt i kommunen.

Folkhälsoarbetet är avgörande för både skola och försörjning, menade han.

– Barnfattigdomen kan vi motverka med mer mat och frukt i skolan så att alla kan få äta sig mätta.

Nils-Erik Mellström (C) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag och Christer Olssons förslag.

Ulf Söhrman (M) framhöll vikten av att kommunen kommer med i det inre stödområdet för att stärka näringslivet. Christer Olsson sa att det måste skapas fler arbetstillfällen.

Stark kritik

Per Gruvberger (S) var upprörd över att Sverigedemokraterna inte tyckte att kommunfullmäktige verkade låtsas om problemen med integrationen.

– Ni har inga säryrkanden och vad borde vi ha pratat om? Jag tycker att jag pratat om problemen med integrationen. Men nu är sanningens timme inne, staten har svikit oss och det gäller oavsett partifärg. Jag ser det här som en del i kampen mellan storstad och glesbygd. Vi har dock fått viss respons inom Socialdemokraterna. Det är ett besvärligt läge och det vet alla om, nu måste vi komma vidare. Men du (Johnny Grahn, reds anm) har inte kommit med något under dessa år, ni har inga andra idéer, sa Per Gruvberger.

Kommunfullmäktige har 37 ledamöter.
Kommunfullmäktige har 37 ledamöter. Foto: Göran Persson

Johnny Grahn tror att kommunen får mer statliga pengar inför nästa val och menade att med Sverigedemokraternas förslag i riksdagen så skulle Filipstad få mer pengar.

Per Gruvberger hävdade dock att deras politik sammantaget knappast skulle ge kommunen mer pengar.

– Kom inte och säg att det skulle blivit bättre - det är ren lögn!

Jomark Polintan tyckte det var märkligt att Sverigedemokraterna köper stora delar av budgeten.

Johnny Grahn menade att de inte har resurserna för att ta fram en egen budget och hellre lägger enskilda yrkanden.

Kommunfullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens förslag om budget för 2020-2022.

Fullmäktige beslutade även att avslå Johnny Grahns samtliga yrkanden och att bifalla Torbjörn Parlings yrkande.

Artikeltaggar

BudgetarChrister OlssonClaes HultgrenFilip DahlövFilipstadKommunfullmäktigeLiberalernaMichael HelmerssonModeraternaNils-Erik MellströmNyheterPatrik FornanderPer GruvbergerPolitikSverigedemokraternaTorbjörn ParlingUlf SöhrmanVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.